Израел заяви, че нейните бойни самолети са убили командир на

...
Израел заяви, че нейните бойни самолети са убили командир на
Коментари Харесай

Израел удари претъпкан лагер в Газа

Израел съобщи, че нейните бойни самолети са умъртвили пълководец на Хамас при удар по гъсто обитаем бежански лагер в Газа, офанзива, която също умъртви минимум 50 палестинци, до момента в който боевете се ускориха в анклава, където храната, горивото и провизиите са нищожни, предава Ройтерс.

Израелската войска сподели, че 11 бойци също са били убити в боевете в Газа във вторник, най-голямата загуба за един ден за въоръжените сили, откогато въоръжени бойци на Хамас нападнаха Южен Израел на 7 октомври, убивайки към 300 бойци и към 1100 цивилни.

Израелското армейско радио заяви, че множеството от починалите са пехотинци, чието транспортно средство е било ударено от противобронирана ракета. Обстрелът и въздушните удари са траяли над Газа през нощта, споделиха очевидци.

Израел изпрати своите сили в Газа след седмици на въздушни бомбардировки в отговор на офанзивата на подкрепяната от Иран Хамас, а в изказване на Израелските отбранителни сили (IDF) се споделя, че въздушните удари против Джабалия, най-големият бежански лагер в Газа, са умъртвили Ибрахим Биари, пълководец на Хамас се споделя, че е бил " главен " в планирането и осъществяването на нападението.

Десетките бойци на Хамас бяха в същия под земята тунелен комплекс като Биари и също бяха убити, когато той се спусна при офанзивата, сподели представител на IDF. Израелските отбранителни сили проучваха жертви от небойни лица, добави той.

„ Ще прави всичко, с цел да унищожа целия Хамас. Ангажирам се с това. Това е войната (за) бъдещето на Израел – нищо по-малко “, сподели израелският министър на защитата Йоав Галант пред кореспонденти в сряда. „ Терористите на Хамас имат две благоприятни условия – или да бъдат убити, или да се предадат без условия ", добави той.

Говорителят на Хамас Хазем Касем отхвърли върховен пълководец да е бил в лагера и назова изказванието израелски предлог за убийството на цивилни. Палестинските здравни чиновници споделиха, че минимум 50 палестинци са убити и 150 ранени.

В изказване на Хамас се споделя, че има 400 убити и ранени в Джабалия, където се обитават фамилии на бежанци от войни с Израел, датиращи от 1948 година Взривът остави огромни кратери, заобиколени от разрушени здания. Израел неведнъж предупреждаваше жителите на Газа да изтеглят северните региони и до момента в който доста от тях отидоха на юг, доста останаха.

Израел обсади Газа след офанзивата на Хамас, а Организация на обединените нации и други филантропични чиновници споделиха, че цивилните в анклава живеят в злополука за публичното здраве, като лечебните заведения се борят да лекуват потърпевшите, защото доставките на електричество са прекратени.

В сряда връзките и интернет услугите още веднъж бяха изцяло прекратени в анклава, сподели най-големият телекомуникационен снабдител в Газа Палтел.

На Западния бряг минимум трима палестинци бяха убити при израелска военна интервенция, сподели шефът на Червения полумесец Махмуд Ал Саади.

Във Вашингтон група антивоенни протестиращи подвигнаха оцветени в алено ръце, с цел да пресечен чуването в Конгреса по отношение на даването на повече помощ на Израел. Те скандираха лозунги като „ Прекратете огъня незабавно! “ „ Защитете децата на Газа! и „ Спрете финансирането на геноцида “. Полицията на Капитолия ги изведе от стаята.

Електрическите генератори в медицинския комплекс Ал Шифа и индонезийската болница в Газа ще останат без гориво след няколко часа, сподели Ашраф Ал-Кидра, представител на здравното министерство в Газа. Той прикани притежателите на бензиностанции в анклава незабавно да захранят с гориво двете лечебни заведения, в случай че е допустимо.

След нападението против Джабалия десетки тела лежаха забулени в бяло, подредени в профил на индонезийската болница, демонстрираха фрагменти, получени от Ройтерс.

Хамас сподели на медиаторите, че скоро ще освободи някои от към 200 задгранични пленници, взети по време на офанзивата против Израел, съобщи Абу Убайда, представител на въоръженото крило на групировката Бригадите ал-Касам във видео в Telegram на вторник. Той не даде повече детайлности за броя на пленниците или тяхната народност.

Междувременно израелските фамилии на жертвите на нападението от 7 октомври се обърнаха към Международния углавен съд във вторник, с цел да подреди следствие на убийствата и отвличанията. Израел не е член на основания в Хага съд и отхвърля да признае неговата пълномощия. Съединените щати реализираха " действителен прогрес " през последните няколко часа в договарянията за обезпечаване на безвредно прекосяване за американци и други задгранични жители, които желаят да изоставен Газа, сподели представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен ще посети Израел в петък за срещи с членове на държавното управление и по-късно ще направи други спирки в района, оповестиха от ведомството. Във вторник Блинкен сподели, че Съединените щати и други страни преглеждат " разнообразни вероятни промени " за бъдещето на Газа, в случай че на бойците на Хамас им бъде лишен контрола.

Израел се зарече да унищожи Хамас след няколко безуспешни войни, датиращи от завладяването на Газа от екстремистите през 2007 година, а министър председателят Бенямин Нетаняху отхвърли интернационалните апели за „ филантропична пауза “ в борбите, с цел да се обезпечи доставка на незабавна помощ за цивилни.

Съединени американски щати, Катар и Египет работят за отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах към Египет. Палестинските гранични управляващи споделиха, че Египет ще разреши на 81 поданици на Газа, които бяха тежко ранени в седмиците на бомбардировките, да влязат в сряда.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР