Израел ще разгърне въоръжените си сили, ако Иран се опита

...
Израел ще разгърне въоръжените си сили, ако Иран се опита
Коментари Харесай

Израел плаши Иран с война заради протока Баб ел Мандеб

Израел ще разгърне въоръжените си сили, в случай че Иран се опита да блокира протока Баб ел Мандеб, който свързва Червено море и Аденския залив, предизвести израелският министър председател Бенямин Нетаняху, представен от Ройтерс.

Миналата седмица Саудитска Арабия разгласи, че приключва превозването на нефт през невралгичния проток, през който минава основният морски път сред Близкия изток и Европа. Това стана откакто подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен нападнаха два кораба в Баб ел Мандеб, съобщи Българска телеграфна агенция.

Саудитска Арабия и Иран от три години водят опосредствана война в Йемен, който се намира от източната страна на стратегическия пролив. Хусите, които са заплашвали да блокират Баб ел Мандеб, оповестиха предходната седмица, че имат потенциал да ударят саудитските пристанища и други цели в Червено море.

Самият Иран не е заплашвал да блокира пролива. Той обаче предизвести, че ще затвори Ормузкия пролив, на изхода на Персийския залив, в случай че му бъде попречено да изнася нефт.

" Ако Иран се опита да блокира протока Баб ел Мандеб, аз съм сигурен, че той ще се изправи против интернационална коалиция, която ще бъде решена да предотврати това, и тази коалиция ще включва всички типове войски на Израел ", сподели Нетаняху по време на церемониал на новопроизведени офицери от израелските военноморски сили в Хайфа.

На същото събитие израелският министър на защитата Авигдор Либерман съобщи, че " неотдавна е чул закани за увреждане на израелските кораби в Червено море ". Той не даде детайлности.

4,8 милиона барела нефт и производни артикули са прекосявали на ден през Баб ел Мандеб през 2016 година по данни на американските управляващи. Протокът е необятен 29 километра, което прави стотици кораби лесна цел, отбелязва Ройтерс.

Израел извърши офанзиви против иранските сили в Сирия и упорства те да изоставен страната. Вчера съветският специфичен делегат за Сирия Александър Лаврентиев увери, че иранските сили в Сирия са се изтеглили на 85 километра от окупираните от Израел Голански възвишения, показва Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР