Израел призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да подаде

...
Израел призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да подаде
Коментари Харесай

Русия настоява за прекратяването на огъня в Газа, САЩ са против

Израел прикани генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да подаде оставка, откакто Гутериш сподели, че " ужасяващите офанзиви " на " Хамас " против Израел на 7 октомври не могат да оправдаят " груповото наказване на палестинския народ ". Атаката против Израел не се случи " във вакуум " и последва " 56 години задушаваща окупация “ за палестинския народ от Израел, сподели той, заяви " Гардиън ".

В отговор посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан сподели, че Гутериш би трябвало да подаде оставка, като назова изявлението му " шокиращо ". Той сподели, че това демонстрира, че водачът на Организация на обединените нации е " изцяло откъснат от действителността в нашия район и че гледа на клането, осъществено от нацистките терористи от " Хамас ", по килнат и аморален метод “.

Рияд ал Малики, външният министър на Палестинската автономност (която е противник на " Хамас " ), пък от своя страна осъди бездействието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Той съобщи: " Продължаващите кланета, осъществявани съзнателно, систематично и грубо от окупационната мощ Израел против палестинското цивилно население под противозаконна окупация, би трябвало да бъдат спрени. Наш групов човешки дълг е да ги спрем “.

Хуманитарната обстановка в линията Газа стана поле за изява от страна на Съединени американски щати и Русия, които показаха конкурентни проекти в Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските цивилни. И двете страни желаят приемането на резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за справяне с дефицита на храна, вода, медицински консумативи и електричество в Газа. Но Съединени американски щати, които се опълчват на прекратяването на огъня, приканиха единствено за филантропични паузи, с цел да се разреши на помощта да влезе в Газа, до момента в който Русия желае филантропично преустановяване на огъня.

Високопоставеният водач на " Хамас " Халед Мешаал сподели в изявление за Скай нюз, че цивилните, хванати от " Хамас " на 7 октомври, ще бъдат освободени, в случай че Израел спре да нападна цели, свързани с терористичната група в линията Газа. Мешаал отхвърли да назова цивилните, хванати от Хамас, " заложници “ и съобщи, че Израел е умъртвил минимум 22 от хванатите при въздушни удари против Газа. За тези, за които се оповестява, че са починали, Мешаал сподели, че те в по-голямата си част са израелци, само че не посочи от кои страни са останалите.

" Ако Нетаняху се интересуваше от тяхната сигурност, в случай че европейците и американците се интересуват от тяхната сигурност, дано да принудят Израел да спре експанзията си, да спре този геноцид, тези брутални военни закононарушения, които се правят всеки ден “, сподели Мешаал. " Нека спрат тази експанзия и ще намерите медиатори като Катар и Египет, някои арабски страни и други ще намерят метод да ги освободят и ние ще ги изпратим по домовете им ", цитира казаното от него " Джерузалем пост ".

Вестникът показва, че изявлението на Мешаал се появява в същия ден, в който началникът на генералния щаб на израелската войска (генерал-лейтенант) Херци Халеви сподели, че израелските сили са подготвени и готови да нахлуят в Газа.

В коментар по тематиката за държаните от " Хамас " заложници в " Джерусалем пост " се показва, че ислямистката формация употребява забележителния брой задгранични заложници, " с цел да образува международното мнение и да вбива чеп сред Израел и неговите съдружници посредством изборно освобождение на чужденци, до момента в който задържа израелците ". Изданието отбелязва, че " към този момент видяхме задгранични водачи да акцентират значимостта на освобождението на личните им жители. "

Британският в. " Гардиън " цитира районния началник на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка, съгласно който степента на гибел и пострадвания на деца в Газа е " просто поразяваща “ и прикани двете страни в спора да се съгласят на неотложно преустановяване на огъня и да разрешат на помощта да влезе в анклава. Адел Ходр сподели, че броят жертвите измежду децата е " растящо леке ​​върху нашата групова съвест ".

Също по този начин Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (UNRWA) предизвести, че ще бъде принудена от сряда вечерта да спре активността си в Газа заради липса на гориво. В отговор израелските военни разгласиха фотография на това, което съгласно тях са резервоари за гориво в Газа. " Те съдържат повече от 500 000 литра гориво ", написаха военните. " Попитайте " Хамас " дали можете да си вземете малко ", допълниха те.

Медиите отразяват и случая с убийството на трима палестинци в окупирания Западен бряг, откакто израелската войска е нанесла удар с дрон против група, която съгласно военните се е състояла от въоръжени хора, които " хвърляха взривни устройства ". Това е най-малко трети случай на потребление на израелска въздушна мощност на Западния бряг, откогато насилието на територията набъбна след устроената от " Хамак " кланица в Южен Израел на 7 октомври и идва на фона на опасения, че насилието на територията може да се разпали още повече.

Междувременно израелските военновъздушни сили ускориха въздушните удари против Газа през вчерашния ден, като нанесоха 400 удара по отношение на 320 предходния ден, в това число на юг, където беше казано на цивилните да се изтеглят.

Френският президент Еманюел Макрон стана следващият върховен западен политик, посетил Израел, с цел да показва солидарността си с еврейската страна след кървавата офанзива на ислямистите от " Хамас ". На обща конференция с Макрон израелският министър председател Бенямин Нетаняху заплаши с " ужасни последствия " " Хизбула " в Ливан, в случай че ливанското шиитско придвижване реши да се причисли към войната по какъвто и да било метод. Нетаняху сподели, че " Хамас " би трябвало да бъде погубен и предизвести, че войната може да отнеме известно време. Премиерът уточни, че след завършването на войната никой няма да живее " под тиранията на " Хамас ".

Еманюел Макрон от своя страна прикани за освобождението на заложниците и сподели, че тероризмът е общ зложелател на Израел и Франция. Той сподели, че против тероризма би трябвало да се води безмилостна битка, само че би трябвало да се съблюдават разпоредбите.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР