Израел притиска администрацията на Тръмп да признае суверенитета над окупираните

...
Израел притиска администрацията на Тръмп да признае суверенитета над окупираните
Коментари Харесай

САЩ скоро ще признаят окупираните Голански възвишения, смята Израел Кац

Израел притиска администрацията на Тръмп да признае суверенитета над окупираните Голански възвишения, а утвърждението на Съединени американски щати може да пристигна до няколко месеца.

В изявление за " Ройтерс ", министърът на разузнаването Израел Кац разказва утвърждението като предложение, което в този момент " застава на дневен ред " в двустранните дипломатически договаряния със Съединени американски щати.

Всяко такова деяние ще се преглежда като продължение на излизането от интернационалната нуклеарна договорка с Иран, признаването на Йерусалим за столица на Израел и откриването на новото посолство на Съединени американски щати този месец.

" Ние се срещаме с Израел по необятен кръг от въпроси ", сподели чиновник на Белия дом, само че отхвърля да удостовери някои от детайлите, предоставени от Кац за Голан.

Голанските възвишения образуват стратегическо плато сред Израел и Сирия на към 1200 квадратни километра. Те са били част от Сирия, само че Израел ги завладява във войната от 1967 година През последните години израелците настояват, че гражданската война в Сирия и съществуването на ирански военни, подкрепящи Дамаск, демонстрират, че те би трябвало да запазят стратегическото си плато.

Кац дефинира предлагането за " Голан " като евентуално продължение на метода на администрацията на Тръмп против районната агресия и експанзия от страна на Иран.

" Това е идеалният миг да извършите такова нещо. Най-болезненият отговор, който можете да дадете на иранците, е да признаят суверенитета на Израел над Голан, с американско изказване, президентска разгласа, залегнала в закона ", изяснява Кац.

Според него, по този начин се праща обръщение на Иран: " Искате да унищожите (американския съдружник Израел), да предприемете офанзиви против него, получавате тъкмо противоположното ".

" Смятам, че има огромна възможност това да се случи ", добавя Кац. На въпрос дали това може да се случи тази година, той изяснява: " Да, до няколко месеца. "

Служител на посолството на Съединени американски щати в Израел разяснява, че " ние като обща политика не обсъждаме нашата дипломатическа връзка ".

Русия упорства териториалната целокупност на Сирия да бъде възобновена - позиция, която изисква вероятно връщане на частта от Голан, окупирана от Израел.

" Това е моментът на истината за Асад. Иска ли да бъде иранска пионка, или не. Ако остане иранска пионка, рано или късно той ще се закопае, тъй като Израел работи против Иран в Сирия... Ако ли не, тогава, постоянно сме казвали, че нямаме никакъв интерес да бъдем там ", разяснява Кац.

Русия, добавя Кац, ще отговори на признанието на Голан с заявления, че " няма да създадат същото и не би трябвало да поддържат това. Но в реалност, от гледната си точка, в случай че това даде на Израел нещо в по-широкия сирийски подтекст, какво ги е грижа? Оцеляването на Асад е по-важно за тях, защото Сирия е толкоз слаба. Те желаят ново, изцяло преустрояване ", изяснява Кац

Той добавя, че едно решение на Съединени американски щати в Голан може също по този начин да накара палестинците да съживят мирните договаряния. " Те би трябвало да побързат и да седнат с Израел, тъй като там, където Израел твърди, че е решен да бъде, ще бъде и няма да се откаже и историята ще работи в наша изгода ", сподели той.

Сирия се пробва да си завзетия от Израел Голан само че интервенцията е осуетено. Двете страни подписват помирение през 1974 година, от оттогава сухопътната граница е релативно тиха.

От 1967 година към 20 000 израелски заселници са се преместили в Голан, който също граничи и с Йордания. През 2000 година Израел и Сирия организират диалозите на най-високо ниво по отношение на вероятното връщане на Голан и спокойно съглашение, само че договарянията са несполучливи, както и последвалите диалози подкрепени от Турция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР