Израел поддържа силно присъствие за сигурност в окупирания Западен бряг

...
Израел поддържа силно присъствие за сигурност в окупирания Западен бряг
Коментари Харесай

Анализ: Нахлуването на Израел в Газа може да подложи на изпитание неговата окупация на Западния бряг

Израел поддържа мощно наличие за сигурност в окупирания Западен бряг с мрежа от непрекъснати и краткотрайни контролно-пропускателни пунктове, основани от армията и паравоенните гранична полиция.

Военните управляващи не разкриват броя на контролно-пропускателните пунктове или тяхното местонахождение, а нови, ad hoc постове постоянно се появяват през нощта без авансово уведомление.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Войната Израел-Газа: Кои страни репатрират жители от Израел? Спортен седмичник: Футболът приказва намерено за войната Израел-Хамас Израел губи цената си като съдружник за Запада, арабските страни Храна, играчки и терапия: Жителите на Тел Авив оказват помощ на оживелите от офанзивата на Хамас завършек на списъка

Тези контролно-пропускателни пунктове и личният състав, нужен за тяхното обслужване, припомнят по какъв начин армията на Израел е разпръсната, с цел да поддържа окупацията си. Има и предупредителни признаци за предизвикването, пред което може да се изправи Израел, с цел да поддържа евентуално увеличение на търсенето на тези бариери от израелските заселници, като в същото време се нуждае от своите войски за предстоящо навлизане в Ивицата Газа.

Международните организации се пробват да наблюдават пропускателните пунктове, които са съществена спънка за естествения и заслужен живот на палестинската територия.

Офисът на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA) преброи 645 спънки преди последното принуждение. Human Rights Watch преброи 1500 краткотрайни контролно-пропускателни пункта, които са идвали и си отивали през 2019 и 2020 година

Правозащитната група също предизвести, че даже в интервал на релативно успокоение: „ Израелските сили рутинно се отвръщат или забавят и унижават палестинците на контролно-пропускателните пунктове без пояснение, като в същото време разрешават значително безкрайно придвижване на израелските заселници. “

Повечето контролно-пропускателни пунктове са по продължение на разграничителната преграда – стена, която тук-там се издига на три етажа, покрита с бодлива тел и осеяна с наблюдателни кули и всевъзможен тип съоръжение за наблюдаване и сигурност.

Той се извива през палестински земи на повече от 700 км (435 мили), предотвратявайки достъпа до Израел от окупирания Западен бряг.

Всички спомагателни бариери ще създадат всекидневието и придвижването по-трудни, комплицирани и нещастни за множеството от трите милиона поданици на Западния бряг.

Удари и изгори

Много наблюдаващи считат, че офанзивите на Хамас против Южен Израел в събота са били провокирани от неконтролирано принуждение, подклаждано и осъществявано от израелски заселници в окупирания Западен бряг. Има многочислени случаи на офанзиви с удари и палежи против палестинци и техните парцели наоколо до нови противозаконни селища, без никакви опити от страна на израелската войска да предотврати безчинствата на заселниците.

Не е ясно дали държавното управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху си е затворило очите за повишаването на експанзията на заселниците, или безмълвно я предизвиква.

Повечето палестински поданици оповестяват за две лица на принуждение: институционализиран, само че въздържан тормоз от страна на военните и нескрита ненавист и враждебност от страна на заселници, които, за разлика от други жители на Израел, могат законно и намерено да носят автоматизирани оръжия.

Израелските управляващи знаят, че евентуалните палестински офанзиви в окупираната територия могат да бъдат ориентирани към заселници в изолирани селища. В спокойни времена доста обитаеми места нямат армейски елементи, а разчитат на дребни гарнизони, които дават отговор за регион с няколко селища.

Защита на заселниците

Кървави подиуми на израелски села, завладяни от въоръжени бойци на Хамас и хора, покосени от картечници в домовете им или хванати, сътвориха нова действителност на земята. Сега заселниците упорстват за директна и близка отбрана и управляващите не могат да я отрекат.

Контролните постове изискват доста хора. От моя личен опит по време на втората интифада от 2000 до 2005 година, израелската войска слага отряд от минимум 10 до 20 бойци даже на най-малкия „ летящ контролно-пропускателен пункт “.

В допълнение към бойците, които ревизират пасажерите и транспортните средства, летящият контролно-пропускателен пункт се нуждае от повече бойци, които да следят входящия и изходящия трафик и да обезпечат по-широко разузнаване на покрайнината. За въоръжен отговор са нужни най-малко два екипа с оръжия, основани на транспортни средства за защита на периметъра и пехотен екип за бързо реагиране.

Две смени могат да обслужват подобен контролно-пропускателен пункт непрекъснато, когато е належащо, само че след седмица или две дълги часове настава отмалялост, което води до блаженство и загуба на зоркост. Всеки рационален пълководец ще изиска трета промяна незабавно щом има задоволително запаси.

По този метод, с цел да поддържа най-простия контролно-пропускателен пункт, Израел се нуждае от най-малко 50 мъже и дами. По-големите, като прелезите в разграничителната стена, се нуждаят от стотици. Може да се допусна, че по време на този спор израелската войска в последна сметка ще разположи до 50 000 бойци, една трета от мирновременната си бройка, единствено за обезпечаване на пътни блокади и контролни пунктове, някои от които ще бъдат издигнати и в Израел.

Сигурността и политическите аспекти на селищата също предизвикват огромно приключване на човешки запаси. На окупирания Западен бряг има към 150 противозаконни селища и към 100 аванпоста, непризнати от израелското държавно управление.

Трудно е да си представим, че, изправено пред яростта на заселниците, държавното управление би се задоволило с нещо по-различно от слагането на най-малко един взвод от 20 до 40 бойци в дребните обитаеми места и най-малко рота от 200 бойци за по-големите или по-трудни за отбрана селища.

Събирайки обитаемо място по населено място, оценката на работната мощ доближава до 30 000 до 50 000 единствено за това.

Ако приемем, че израелската сухопътна офанзива против Газа е най-вероятно да стартира при започване на уикенда по аргументи, които са по-скоро политически, в сравнение с чисто военни, огромният въпрос е: Може ли Израел да завърши разполагането на всичките си сили, причина за деяние, до края на петък?

Рискувайки репутацията си, допускам, че евентуално не.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР