Израел нанесе въздушни удари в ивицата Газа и Ливан, като

...
Израел нанесе въздушни удари в ивицата Газа и Ливан, като
Коментари Харесай

Ескалация между Израел и Ливан

Израел нанесе въздушни удари в линията Газа и Ливан, като съобщи, че е насочил ударите си против Хамас в отговор на няколко десетки ракети, изстреляни към Израел.

Според изказване на израелската войска ударите са нанесени към 4:30 ч. израелско време (01:30 ч. по Гринуич), като са изумени както линията Газа, по този начин и южен Ливан.

Експлозии са били чути от Агенция Франс Прес в ливанския район Тир, както и в линията Газа, където израелските въздушни набези са почнали преди среднощ.

Напрежението сред Израел и палестинците набъбна по време на еврейската Пасха и мюсюлманския заветен месец Рамазан, което провокира неоправдателни реакции и апели за въздържаност от чужбина.

Последният изблик на принуждение пристигна, откакто в сряда израелската полиция влезе в конфликт с палестинци в джамията Ал-Акса в Йерусалим - третото по святост място в исляма.

В четвъртък израелската войска заяви, че над 30 ракети са били изстреляни от ливанска територия към Израел в най-голямата ескалация по границата, откогато Израел и Хизбула водиха 34-дневна война през 2006 година

Говорителят на армията подполковник Ричард Хехт беше обвинил палестинските групировки за нападението, като съобщи, че знаят " сигурно, че това е палестински огън ".

" Отговорът на Израел, довечера и в бъдеще, ще има висока цена ", съобщи министър-председателят Бенямин Нетаняху в петък, малко преди армията да разгласи ударите в Ливан.
Бенямин Нетаняху, министър председател на Израел
Той приказва след среща с кабинета си по сигурността, който съгласно президентската канцелария е " взел редица решения, всички от които се основават на рекомендациите на (Израелските отбранителни сили)... в отговор на обстрела на жителите на Израел както в северната, по този начин и в южната част на страната ".

" Израелското отбранително ведомство е готово да посрещне всяка опасност, на всеки фронт ", съобщи министърът на защитата Йоав Галант.

Журналисти на Агенция Франс Прес в ливанския район Тир обявиха, че са чули най-малко три детонации малко след ударите в петък, а гражданин на палестински бежански лагер покрай него сподели, че " е чул детонации ".

" Най-малко два снаряда паднаха покрай лагера ", сподели Абу Ахмад пред Агенция Франс Прес.

" Отговор " на Хамас

Израелската войска съобщи в изказване, че е поразила два тунела и " два обекта за произвеждане на оръжие ", принадлежащи на Хамас, " като отговор на нарушаванията на сигурността от страна на Хамас през последните няколко дни ".

След това от Газа бяха изстреляни няколко ракети към Израел. Израелската войска заяви, че нейните системи за противовъздушна защита са прихванали 25 от изстреляните ракети, а пет са паднали на израелска територия.

Хамас съобщи, че Израел е " виновен за тази експанзия и нейните последствия ", и прикани всички палестински групи да се обединят против " окупацията ".

Израелската войска съобщи, че " няма да разреши на терористичната организация " Хамас " да работи от територията на Ливан и държи страната Ливан виновна за всеки ориентиран огън, излизащ от нейната територия ".

Временните сили на Организацията на обединените народи в Ливан (ЮНИФИЛ), които патрулират в граничната зона сред двете страни, които механически към момента са във война, приканиха за въздържаност след неотдавнашния удар от Израел по ливанския град Тир.

" И двете страни (Ливан и Израел) обявиха, че не желаят война ", се споделя в изказване на ЮНИФИЛ и се добавя, че ръководителят на силите генерал-майор Аролдо Лазаро беседва с управляващите от двете страни на границата.

" Действията през последното денонощие са рискови и рискуват сериозна ескалация ", обявиха от ЮНИФИЛ.

Временният министър-председател на Ливан Наджиб Микати отхвърли всякаква " ескалация " от страна на страната си след ракетната офанзива.

Израелските служби за незабавна помощ оповестиха за един леко ранен от шрапнел мъж и една жена, ранена, до момента в който тичала към леговище по време на офанзивата.

" Началото "

В сряда израелската полиция за битка с безредиците нахлу в молитвената зала на джамията " Ал Акса " по време на нахлуване преди зазоряване, целящо да изведе оттова " нарушаващи закона младежи и маскирани пропагандатори ", които съгласно полицията са се барикадирали вътре.

Съединени американски щати обявиха, че признават " законното право на Израел да се пази против всички форми на експанзия ", съобщи пред кореспонденти представителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш осъди ракетния обстрел от Ливан, като прикани " всички участници да проявят оптималната въздържаност ".

Франция осъди това, което назова " разхвърлян ракетен обстрел, ориентиран към израелска територия от Газа и Южен Ливан ".

Подкрепяното от Иран ливанско въоръжено придвижване " Хизбула " предизвести по-рано в четвъртък, че ще поддържа " всички ограничения ", които палестинските групи могат да подхващат против Израел след конфликтите.

Ливанската формация има тесни връзки с ислямисткото придвижване Хамас, което ръководи Газа, и с бойната формация Ислямски джихад, която също е основана в крайбрежния анклав.

Ракетите бяха изстреляни ден откакто водачът на Хамас Исмаил Хания дойде на посещаване в Ливан.

Късно в четвъртък Хания съобщи, че палестинците няма да " седят със скръстени ръце " пред израелската " експанзия " против Ал-Акса.

В изказване той прикани " всички палестински организации да обединят редиците си и да засилят съпротивата си против ционистката окупация (Израел) ".

Последната ракета, изстреляна от Ливан към Израел, е била през април 2022 година /БГНЕС

Йерусалим / Израел
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР