Израел ескалира бомбардировките си срещу цели в Ивицата Газа преди

...
Израел ескалира бомбардировките си срещу цели в Ивицата Газа преди
Коментари Харесай

Израел увеличава ударите по Газа, след като бяха освободени още двама заложници

Израел ескалира бомбардировките си против цели в Ивицата Газа преди предстоящата наземна инвазия против бойците на Хамас От NAJIB JOBAIN Associated Press, SAMY MAGDY Associated Press и RAVI NESSMAN Associated Press 24 октомври 2023 година, 3:15 ч.

RAFAH, Ивицата Газа -- Израел ескалира бомбардировките си на цели в линията Газа, оповестиха военните във вторник, преди предстояща наземна инвазия против бойци на Хамас, за която Съединени американски щати се притесняват, че може да провокира по-широк спор в района, в това число офанзиви против американски войски.

Зачестилите офанзиви и бързо възходящият брой на жертвите в Газа пристигнаха, когато Хамас освободи две възрастни израелски дами, които бяха измежду стотиците заложници, хванати по време на опустошителната офанзива на 7 октомври против градове в Южен Израел.

Сред вълна от дипломатическа активност в Израел от началото на войната, френският президент Еманюел Макрон дойде в Тел Авив във вторник, с цел да се срещне със фамилиите на други хора, държани за заложници в Газа, преди да се насочи към диалози с висши израелски чиновници.

2,3 милиона души в Газа остават без храна, вода и медикаменти, откогато Израел запечата територията след офанзива. Трети дребен ескорт с помощ влезе в Газа в понеделник, носейки единствено дребна част от товарите, които филантропичните групи настояват, че са нужни. Организацията на обединените народи сподели, че разпределението на помощта скоро ще спре, когато към този момент не може да зарежда камиони в Газа. Болниците, претъпкани с ранени, се борят да поддържат генераторите да работят, с цел да зареждат животоспасяващо здравно съоръжение и инкубатори за недоносени бебета.

Двамата освободени заложници, 85-годишният Йочевед Лифшиц и 79-годишният Нурит Купър бяха изведени от Газа на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах към Египет, където бяха качени в коли за спешна помощ, съгласно фрагменти, показани по египетската телевизия. Жените, дружно със съпрузите им, бяха отвлечени от домовете си в кибуца на Нир Оз покрай границата с Газа. Съпрузите им, на възраст 83 и 84 години, не бяха освободени.

„ Въпреки че не мога да изразя с думи облекчението, че тя към този момент е в сигурност, ще остана фокусиран върху обезпечаването освобождението на татко ми и всички тези – към 200 почтени хора – които остават заложници в Газа “, сподели дъщерята на Лифшиц, Шарон Лифшиц, в изказване.

Жените бяха освободени дни след американка и нейната щерка тийнейджърка. Смята се, че Хамас и други бойци в Газа са заловили почти 220 души, в това число непотвърден брой чужденци и двойни жители.

Лифшиц, художник и учен в Лондон която изписва името си по друг метод от това на родителите си, сподели пред кореспонденти предходната седмица, че родителите й са деятели за мир и татко й ще отиде с кола до границата с Газа, с цел да води палестинци в Източен Йерусалим за здравно лекуване.

Добротата, сподели тя предходната седмица, може по някакъв метод да ги избави.

„ Израснах, знаете ли, с всички тези истории за Холокоста за това по какъв начин животите на всичките ми чичовци бяха избавени поради ” актове на добрина, сподели тя.

„ Искам ли това да е историята тук? “ тя попита. „ Да. “

В понеделник Хамас пусна видео, показващо предаването, с бойци, които дават питиета и закуски на зашеметените, само че спокойни дами и държат ръцете им като те се изпращат до чиновниците на Червения кръст. Точно преди видеото да свърши, Лифшиц се протяга обратно, с цел да се ръкува с един от бойците.

Приблизително по същото време израелската работа за вътрешна сигурност, Шин Бет, пусна запис, показващ Хамас пандизчии – множеството в чисти затворнически униформи, само че един с окървавена тениска и най-малко един, който се свива от болежка – седят с белезници в мрачни офиси и приказват за офанзивата на 7 октомври. Мъжете споделиха, че са получили заповед да убиват млади мъже и да отвличат дами, деца и възрастни хора и че са им обещани финансови награди.

The Associated Пресата не можа без значение да ревизира нито едно от двете видеозаписи и както заложниците, по този начин и пандизчиите може да са работили под насила.

Боевете убиха повече от 1400 души в Израел — най-вече цивилни, убити по време на първичната офанзива на Хамас.

Повече от 5000 палестинци, в това число към 2000 малолетни и към 1100 дами, са били убити, съгласно ръководеното от Хамас здравно министерство споделих. Това включва оспорваните жертви от детонацията в болница предходната седмица. Броят на жертвите набъбна бързо през последните дни, като министерството заяви за 436 спомагателни смъртни случая единствено за последните 24 часа.

Във вторник Израел сподели, че е нанесъл 400 въздушни удара през миналия ден, убивайки командири на Хамас, удряйки бойци, до момента в който се готвеха да изстрелят ракети в Израел и нанасяйки удари по командни центрове и шахта на тунел на Хамас. Предишния ден Израел заяви за 320 удара. Палестинската публична осведомителна организация WAFA сподели, че доста от въздушните удари са блъснали жилищни здания, някои от тях в южната част на Газа, където Израел е споделил на цивилните да се приютят, причинявайки доста жертви и оставяйки хора в капан под руините.

Петнадесет членове на едно и също семейство бяха измежду минимум 33 палестинци, заровени в понеделник в плитък, песъчлив всеобщ гроб в болница в Газа, откакто бяха убити при израелски въздушни удари.

Мъжете обсъждаха къде да приберат завития мъртвец на малко дете.

Израел твърди, че не нападна цивилни и споделя, че бойците на Хамас ги употребяват като прикритие за офанзивите си. Палестинските бойци са изстреляли над 7000 ракети против Израел от началото на войната, сподели Израел.

Израел се закле да унищожи Хамас. Подкрепяни от Иран бойци в района предизвестяват за допустима ескалация, в това число ориентиране към американските сили, ситуирани в Близкия изток, в случай че стартира сухопътна атака.

Съединени американски щати сподели на подкрепяната от Иран Хизбула в Ливан и други групировки да не се причисляват към борбата. Израел и Хизбула си разменят огън съвсем всекидневно през израелско-ливанската граница, а израелски военни самолети са нанасяли удари по цели в Сирия, Ливан и окупирания Западен бряг през последните дни.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби сподели, че има скок в ракетните и безпилотните офанзиви от подкрепяните от Иран милиции против американски войски в Ирак и Сирия и Съединени американски щати са „ надълбоко загрижени за опцията за забележителна ескалация “ през идващите дни.

Той сподели, че представители на Съединени американски щати водят „ дейни диалози “ с израелските си сътрудници по отношение на евентуалните последствия от ескалиращите военни дейности.

Съединени американски щати посъветваха израелските чиновници, че забавянето на наземна атака ще даде на Вашингтон повече време да работи с районните медиатори за освобождението на повече заложници, съгласно американски чиновник, който приказва при изискване за анонимност, защото те са били упълномощени за откриване на чувствителни договаряния.

Поне 1,4 милиона палестинци в Газа са напуснали домовете си, а близо 580 000 от тях се приютяват в учебни заведения и приюти, ръководени от Организация на обединените нации, Организация на обединените нации сподели в понеделник.

___

Маги рапортува от Кайро, а Несман от Йерусалим. Авторите на Associated Press Уафаа Шурафа в Дейр ал-Балах, Ивицата Газа, Аамер Мадани във Вашингтон, Ейми Тейбел в Йерусалим и Браян Мели в Лондон способстваха за този отчет.

___

Намерете повече от отразяването на AP на https://apnews.com/hub/israel-hamas-war

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР