Израел беше готов да предприеме първите си стъпки към сухопътна

...
Израел беше готов да предприеме първите си стъпки към сухопътна
Коментари Харесай

Си Ен Ен: Израел забавя офанзивата в Рафах

Израел беше подготвен да предприеме първите си стъпки към сухопътна атака против град Рафах в Газа, само че отсрочи тази акция след нападението на Иран през уикенда против тяхната страна, което провокира развълнуван спор във военния кабинет за това по какъв начин да се отговори, споделиха израелски източници пред американския ефирен канал Си Ен Ен.
Прочетете още
Израелските военновъздушни сили трябваше да стартират да хвърлят листовки върху елементи от Рафах в понеделник, споделиха два израелски източника, на фона на подготовката за сухопътна атака в най-южния град на Газа, където са намерили заслон над 1 милион души.

Тези проекти бяха спрени след ответната офанзива през уикенда от Иран, при която бяха изстреляни повече от 300 дронове и ракети към Израел, по-голямата част от които бяха прихванати от Израел и неговите сътрудници.

Един израелски чиновник сподели, че Израел не се отхвърля да извърши сухопътна атака в Рафах, макар че времето за евакуации на цивилни и идната наземна атака остава неразбираемо сега.

Междувременно военният кабинет остава решен да отговори на офанзивата на Иран. Той се събра в понеделник следобяд и неговите членове не престават да разискват времето и обсега на подобен отговор, споделиха чиновници. В допълнение към евентуалния боен отговор, военният кабинет също обмисля дипломатически разновидности за по-нататъшна изолираност на Иран на международната сцена.

Срещата в понеделник завърши късно следобяд локално време, удостовери израелски чиновник пред Си Ен Ен, добавяйки, че към този момент не разполага с първични детайлности за това какво е било разисквано или решено.

Бени Ганц, основен член на военния кабинет, упорства за по-бърз отговор на офанзивата на Иран, споделиха двама израелски публични лица. Премиерът Бенямин Нетаняху до момента е натискал спирачките за сходно решение.

Ганц има вяра, че колкото по-дълго Израел отсрочва отговора си на офанзивата на Иран, толкоз по-трудно ще бъде да получи интернационална поддръжка за такава офанзива, споделиха източниците. Много страни към този момент предизвестяват Израел да не ескалира в допълнение обстановката с боен отговор.

Правителството на Израел е наясно, че страната сега се радва на интернационална поддръжка и благосклонност от своите съдружници и не желае да пропилее това. В същото време държавното управление признава, че не може да разреши първата офанзива на Иран на израелска територия да остане без отговор.

Сред военните разновидности, които се преглеждат, военният кабинет обмисля офанзива против ирански обект, която би изпратила известие, само че би избегнала причиняването на жертви, сподели един израелски чиновник.

Но израелските публични лица признават, че това ще бъде мъчно решение, отсам и продължаващият спор. Моментът на решението остава неразбираем.
Натиск за деескалация
Нетаняху е изправен пред интернационален напън за деескалация на напрежението в Близкия изток след нападението на Иран през уикенда.

Едночасово съвещание на военния кабинет в неделя завърши без решение за това по какъв начин Израел ще отговори на офанзивата на Иран, сподели израелски чиновник.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва по телефона с Нетаняху след офанзивата през уикенда и даде да се разбере, че САЩ няма да вземат участие в никакви нападателни интервенции против Иран, сподели почитан чиновник на администрацията на Белия дом пред Си Ен Ен.

Байдън сподели на Нетаняху, че би трябвало да счита събитията от събота вечерта за " победа ", защото офанзивите на Иран бяха значително несполучливи и вместо това демонстрираха " забележителния потенциал на Израел да се пази и да победи даже невиждани офанзиви ".

Но Ганц настоя в неделя за нуждата от " създаване на районна коалиция и заплащане на цена от Иран по метод и във време, които ни подхождат ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР