Изработването на бюлетини с воден знак ще бъде дълъг и

...
Изработването на бюлетини с воден знак ще бъде дълъг и
Коментари Харесай

ЦИК няма да изисква воден знак в машинните бюлетини

Изработването на бюлетини с воден знак ще бъде дълъг и сложен, а и такова условие в Изборния кодекс няма, тъй че Централната изборна комисия (ЦИК) няма да слага такова условие за хартията, с която ще се гласоподава на идващите избори. Това се разбра от коментар по тематиката на представителя на комисията Росица Матева пред Нова ТВ.

В края на 2022 година „ хартиената коалиция “ на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи прокара промени в изборните правила. С поправките освен се върна всеобщото гласоподаване с хартиени бюлетини, само че и се вкараха така наречен „ бюлетини от машинно гласоподаване “. Това ще бъдат бюлетини, които устройствата за гласоподаване ще отпечатват вместо досегашните контролни разписки. По създание това е втори тип хартиена бюлетина, която също като класическата бюлетина ще се брои на ръка, с цел да се дефинират изборните резултати.

С измененията изникнаха и редица на практика проблеми – ще могат ли машините да отпечатват бюлетини, каква хартия ще се употребява, по какъв начин ще бъде предпазена тази хартия, ще има ли време да се отпечатат новите бюлетини, в случай че напролет организираме предварителни избори.

Матева описа, че комисарите към този момент са провели среща с представители на печатницата на Българска народна банка по проблема. От централната банка са донесли хартия, с която са били направени проби на машините. Оказва се, че устройствата работят с такава хартия.

Сега остава въпросът да се дефинират отбраните, които ще съдържат машинните бюлетини. Воден знак няма да има, защото производството би лишило повече от 8 месеца, а и за нормалните бюлетини такава отбрана не се изисквала. От Българска народна банка са дали обещание до 2 седмици да показват хартия с 3 разновидността на отбрана и най-късно до края на месеца ЦИК би трябвало да направи избора си.

Не е ясно какъв брой ще коства новата бюлетина. Според Матева разходът няма да бъде прекомерно висок. От Българска народна банка твърдят, че ще съумеят да доставят нужното количество хартия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР