Изработването на бюджета за 2022 г. е основната задача на

...
Изработването на бюджета за 2022 г. е основната задача на
Коментари Харесай

Има опасност до края на годината Бюджет 2022 да не бъде приет

Изработването на бюджета за 2022 година е главната задача на новия длъжностен финансов министър Валери Белчев. При приемането на поста от досегашния министър Асен Василев той съобщи, че няма терзания от това, тъй като ще работи с " хора, които знаят по какъв начин се прави бюджет и неотдавна са минали през бюджетна актуализация ".

Белчев няма да прави кадрови промени по върховете на финансовото министерство и организациите към него. " Запазвам оптимално състава ", сподели той, само че позволи, че някой може да има лични проекти и да реши да напусне.

Има огромна възможност бюджетът за 2022 година да не бъде гласуван до края на годината, съобщи досегашният длъжностен финансов министър Асен Василев. Тогава ще се наложи да се работи с бюджета за тази година. Законите са планували сходна опция и през януари и всеки идващ месец ще се работи с 1/12 част от бюджета за миналата година.

" Служебният кабинет ще изготви бюджета, само че може да няма парламент, който да го одобри ", сподели Василев. Проектобюджетът би трябвало да е подготвен до края на октомври, а парламентарните избори са на 14 ноември. Докато се образуват парламентарните комисии, може и да не остане време до края на годината законът да бъде признат.

Едно от терзанията е дали страната ни ще има задоволително средства да покрие отговорности, защото при започване на 2022 година има огромен падеж. " Лимитът от 4.5 милиарда лева нов дълг за тази година е изцяло задоволителен, ние по тази причина не го пипахме. Но в случай че се поеме нов дълг, с цел да изплатим остарял, дълговите предели не важат ", уточни Василев.

Засега новият финансов министър Валери Белчев не възнамерява страната ни да излезе на външните дългови пазари. Белчев не уточни дали ще предложи и промени в данъчните закони за следващата година. Както стана ясно при актуализацията на бюджета за 2021 година, депутати от всички политически сили излязоха с оферти 9%-та ставка Данък добавена стойност за ресторантьорството, туроператорите и книгите да продължи да работи и през 2022 година " Ще прегледам по-детайлно сметките и ще изляза с предложение ", съобщи Белчев.

По отношение на дейностите по влизане в еврозоната и замяната на лв. с еврото Белчев съобщи, че за краткото време на служебния кабинет ще направя всичко допустимо " да подготви терена, с цел да се улеснят бъдещите дейности ", само че това по-скоро е работа на постоянно държавно управление.

Вече като политик Асен Василев съобщи, че за него най-важното е след изборите да се образува болшинство, което да ръководи. " За 4-те месеца, в които бях длъжностен финансов министър видях, че България не е бедна страна, а безобразно крадена страна. Ако затегнем контрола и спрем течовете, ще реализираме това, което постигнахме с актуализацията на бюджета - без да избием фискалните параметри, осигурихме пари за обществена политика, за просвета и всичко останало ", сподели Василев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР