Изпускането на вода в Тихия океан от авариралата АЕЦ Фукушима

...
Изпускането на вода в Тихия океан от авариралата АЕЦ Фукушима
Коментари Харесай

Япония обяви, че ще започне да изпуска вода от АЕЦ Фукушима в четвъртък

Изпускането на вода в Тихия океан от авариралата АЕЦ " Фукушима " ще стартира в четвъртък, в случай че метеорологичните условия го разрешават, съобщи през днешния ден японският министър председател Фумио Кишида, представен от Франс прес.

Планът на Япония за изпускане на вода от атомната електроцентрала бе утвърден при започване на юли от Международната организация за атомна сила. Тази интервенция обаче, която се чака да продължи десетилетия, предизвика съществени терзания и рецензии, изключително от страна на Китай.

Токио възнамерява изпускането в Тихия океан на над 1,3 милиона тона вода от АЕЦ " Фукушима ", която аварира в резултат на вълните цунами през март 2011 година, които опустошиха североизточните крайбрежия на Япония.

Водата в атомната електроцентрала бе подложена на обработка, която да я пречисти от радиоактивни вещества. Тази вода обаче продължава да съдържа тритий, който не може да бъде отстранен благодарение на съществуващите технологии. Според специалистите за здравето са нездравословни единствено дози тритий с извънредно висока централизация.

Японската риболовна промишленост обаче се притеснява, че изпускането на водата от АЕЦ " Фукушима " ще се отрази неподходящо на имиджа на продуктите ѝ както в Япония, по този начин и в чужбина.

Китай се отнася сериозно към проекта за изпускане на вода от атомната електроцентрала и предишния месец забрани вноса на хранителни артикули от 10 японски префектури, измежду които Фукушима. Поднебесната империя се пробва да всява суматоха в района и преувеличава заплахата от интервенцията, най-много тъй като желае да противопостови съседите си едни против други.

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР