Изправи се! Мутри вън! и Има такъв народ възстановяват Закона

...
Изправи се! Мутри вън! и Има такъв народ възстановяват Закона
Коментари Харесай

Възстановяват Закона за личната помощ, ИСМВ и ИТН внесоха общ законопроект

" Изправи се! Мутри вън! " и " ИТН " възвръщат Закона за персоналната помощ. Депутати от двете парламентарни групи внесоха в деловодството на Народното събрание закона в остарелия му тип.

" Поправяме една неправда, призната от 44 парламент по гледище на обществения министър, която по този начин и не разбра, че уврежданията нямат работно време и почивен ден и е непочтено и безсърдечно да ги лишиш от персонален помощник в събота и неделя и след 17 часа за да се спестят пари ", съобщи ръководителят на парламентарната група на ИСМВ Мая Манолова.

" Смятаме за чест да стартираме тъкмо с този закон ", съобщи Теодора Пенева от Има Такъв Народ, която е измежду вносителите.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Хора с увреждания от цялата страна всеобщо се оплакват от про...

Майките от " Системата ни убива ", акцентираха, че имат уверения от ИСМВ и Има Такъв Народ, че ще поддържат законопроекта чакат положителни сигнали от другите парламентарни групи и припомниха, че остарелият закон беше входиран от Българска социалистическа партия в 2018 година

Възстановяваме напълно закона в първичния му тип – да получат в подобен размер, в какъвто планува тяхната самостоятелна оценка, разясни Манолова. Тя означи, че не става въпрос " да се раздават пари и асистенти на калпак ". Съответните обществени комисии ще преценят от какъв размер часове персонален помощник се нуждае човек.

Сметки от вида че 650 000 хора с увреждания ще получат по 8 часа или по 24 часа персонална помощ са неуместни сметки и неуместно държание на обществен министър, сподели още тя по адрес на министъра в оставка Деница Сачева. Така тя беше получила краен резултат от Закона за персоналната помощ в размер на 30 и няколко милиарда лв., напомни Манолова.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Майките от самодейността " Системата ни убива " разгласиха протестно отворено писмо до ръководителя на...

" Изчислихме го с специалисти - този закон би коствал в допълнение на бюджета 80 млн. лв., като в това влиза и нараснало възнаграждение на персоналните асистенти от 1 юни в размер на 1.4, по отношение на МРЗ ", заяви тя и добави: " Това е виновен, тежък и дипломиран труд, тъй че да бъде заплащан в границите на 800 лева е безусловно заслужено ".

Теодора Пенева от " ИТН " съобщи, че е извънредно значимо е да бъде признат закона и го дефинира като избавителен.

" Подкрепяме закона в първичния му тип освен тъй като това е идея, за която поддържаме от дълги години. Това е закон, който е избавителен за хората, подкрепящи лица с увреждания, закон за услуга, която сега няма опция ", акцентира тя и посочи, че е стеснен потенциалът на дневните центрове, изключително в изискванията на пандемия.

Алтернативната грижа, с цел да реализира потенциалът, който може да покрие потребностите на хората има потребност от доста години, от доста скъпа инвестиция, която е планувана, само че тя следва да се случи в бъдеще и то необозримо бъдеще, означи Пенева.

Тя е безапелационна, че в изискванията на извънредно ниско обществено подкрепяне, когато надбавките не стигат за нищо, законът ще помогне извънредно навременно.

" Каузата е дългогодишна и в случай че за нас това е борба от години, за всички лица с увреждане това е борба от самото раждане ", означи тя и акцентира: " С поддръжката си за закона заявяваме нашата отговорност, нашата поредност в дейностите си и подготвеност да подпомогнем обществения бранш и хората в потребност ".

С заличаването на закона, хиляди животи са застрашени. Ако пресмятат човешкия живот в пари - законът е измежду, посочи Вера Иванова от " Системата ни убива " и увери, че законът е средството, което е в пъти по-евтино, в сравнение с, в случай че човек отиде в институция и моли към депутатите, които ще гласоподават за или срещу живота на най-уязвимите, да поддържат закона.

" Този закон е толкоз значим, тъй като е средството да живеят, той е средството, което стопира корупцията ", акцентира тя и напомни: " През декември го заровихме в другата постройка на Народното събрание, не можахме да спрем гаврата на ръководещите по отношение на най-уязвимите ". Вера Иванова заяви още, че палатката на протестиращите от " Системата ни убива " пред Министерски съвет ще остане до момента в който законът не бъде гласуван и възобновен в същия тип.

" С този закон ние постоянно сме упорствали първоначално да се компенсират изчезналите политики ", посочи Нели Димитрова от " Системата ни убива " и напомни, че законът за персоналната помощ породи след 7 години митинги и настоявания от страна на майките от " Системата ни убива " за да избави животи, заради изчезнали политики за хората с увреждания.

Обръщайки се към новите депутати, Димитрина Русева от " Системата ни убива " съобщи: " Представете си, че един човек просто лежи в леглото си без да може залък самун да си вземе. Представете си, че вие сте ръката, която ще му подаде този самун. Заклевам Ви, гласувайте за закона. Просто не се замисляйте – гласувайте! "
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР