Изпращането на пилотирана мисия до Марс изглежда все по-възможно, но

...
Изпращането на пилотирана мисия до Марс изглежда все по-възможно, но
Коментари Харесай

БАН може да храни астронавтите по пътя им до Марс

Изпращането на пилотирана задача до Марс наподобява все по-възможно, само че въпреки всичко сходно начинание е обвързвано с доста провокации. Едно от тях е… какво ще ядат астронавтите по време на полета, който продължава година и половина единствено в едната посока.

Институтът за галактически проучвания на Българска академия на науките предлага решения. Директорът на изследователското звено проф. Петър Гецов изясни пред бТВ, че за екипаж от четирима души ще са нужни 30-40 тона храна и вода. Той и сътрудниците му от години работят по решения в тази област.

Така, да вземем за пример, посредством надълбоко заледяване и вакуумно изсушаване (т.нар лиофилизация) питателните артикули стават до 10 пъти по-леки и възстановяват свойствата си след прибавяне на вода. Този вид галактически храни са необятно употребявани при разнообразни задачи.

Освен това, страната ни има забележителен прогрес при т.нар галактически оранжерии. Такава е летяла още на орбиталната станция „ Мир”, като са отглеждани репички, зеле и разнообразни селскостопански култури. „ Най-интересното е, че нашите експерти реализираха от зърно до зърно развъждане на пшеница в Космоса”, уточни проф. Гецов. По думите му този вид системи с автоматизирано осветяване, поливане и така нататък могат да се употребяват и на Марс.

По време на полета обаче се натрупва и т.нар интегрална радиация, която може да доближи рискови за живота равнища. Именно заради това се вършат замервания на нейните стойности. Това се прави и благодарение на различен апарат, създаден от Българска академия на науките, който сега работи на сателит към Червената планета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР