Използването на технологията дийпфейк (deepfake) набира все по-голяма популярност в

...
Използването на технологията дийпфейк (deepfake) набира все по-голяма популярност в
Коментари Харесай

Европол: Увеличават се престъпленията, свързани с „дийпфейк”


Използването на технологията дийпфейк (deepfake) набира все по-голяма известност в незаконния свят и вниманието към нея би трябвало да бъде предпочитано, предизвести европейската полицейска организация.

Възможността да се карат хората да споделят или вършат неща онлайн, които в никакъв случай не са правили, или да се основават напълно нови персони , може да се има унищожителен резултат, в случай че попадне в несъответствуващи ръце, съобщи Европол.

" Нарастващата досегаемост на дезинформацията и дийпфейк ще окаже надълбоко влияние върху метода, по който хората възприемат властта и осведомителните медии ", добави организацията.

Европол разгласява отчет от 23 страници, в който се преглеждат методите, по които изкуственият разсъдък и дипфейк технологията могат да бъдат употребявани от престъпността , в това число за подкопаване на доверието във властта и формалните обстоятелства. " Експертите се притесняват, че това може да докара до обстановка, в която жителите към този момент нямат обща действителност, или може да сътвори комплициране в обществото по отношение на това кои източници на информация са надеждни - обстановка, която от време на време се назовава " информативен апокалипсис " или " незаинтересованост към действителността ", съобщи Европол.

Престъпниците биха могли да употребяват също по този начин дийпфейк технологията, с цел да оказват онлайн напън върху хората, в това число да експлоатират деца за секс с малолетни, да вършат порнография без единодушие и да фалшифицират или манипулират електронни доказателства при правосъдни следствия.

Бизнесът също е изложен на риск .

В един от образците нарушителите употребяват технологията " дийпфейк ", с цел да имитират гласа на изпълнителен шеф на компания и да наредят на чиновник да преведе 35 млн. $, заяви Европол.

" Поради това е от значително значение да се знае за тази операция и да се подготвим да се оправим с явлението, с цел да разграничим доброжелателното от злонамереното потребление на тази технология ", се показва в отчета.

Въпреки че към момента е допустимо хората да откриват ръчно дийпфейк изображения, като виждат размазани ръбове към лицето, липса на намигване и други несъответствия, технологията става все по-добра, а откриването - все по-трудно.

" В идеалния случай една система ще сканира всяко цифрово наличие и автоматизирано ще рапортува за неговата достоверност ", съобщи Европол.

" Такава система най-вероятно в никакъв случай няма да бъде съвършена, само че с повишаването на сложността на дийпфейк технологията, високата степен на сигурност от такава система може да коства повече от ръчната инспекция ", сподели той.

Много интернет компании към този момент са въвели системи за възбрана на дийпфейк , в това число Meta, която е притежател на Фейсбук и Instagram, както и други колоси в обществените медии като TikTok, Reddit и YouTube.

" Политиците и правоприлагащите органи би трябвало да оценят актуалните си политики и практики и да ги приспособяват, с цел да бъдат готови за новата действителност на дийпфейк ", съобщи Европол.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР