Използването на противопехотни мини причинява значително по-голям брой жертви сред

...
Използването на противопехотни мини причинява значително по-голям брой жертви сред
Коментари Харесай

Цивилни и деца, а не военни са основните жертви на противопехотни мини, сочи доклад

Използването на противопехотни мини предизвиква доста по-голям брой жертви измежду цивилното население, в сравнение с измежду военнослужещите на дадена страна.

Това излиза наяве от нов отчет на Международната акция за възбрана на противопехотните мини – световна коалиция от неправителствени организации, управлявана от Human Rights Watch (HRW). Той беше оповестен във вторник.

В него се споделя, че Русия продължава да употребява противопехотни мини в противозаконната си и непровокирана война в Украйна . Тя стартира през февруари 2022 година и продължава към този момент 20-ти месец.

Украйна е от страните, които са подписали Конвенцията от 1997 година известна като Договор за възбрана на мините . Според него се не разрешава потреблението, складирането, производството и прехвърлянето на противопехотни мини и се приканва за тяхното заличаване.

Така продължаващото потребление на противопехотни мини от страна на Русия в Украйна съставлява невиждана обстановка, при която страна, която не е подписала контракта, употребява оръжието на територията на страна, която го е подписала.

В отчета се споделя също по този начин, че има " достоверна информация ", че Украйна е употребила противопехотни мини в нарушаване на контракта в и към Изюм в източната част на Харков през 2022 година, когато градът е бил под съветска окупация.

През ноември предходната година от HRW са поискали заместник-министърът на защитата на Украйна Олександър Полишчук да удостовери доказателствата че Украйна употребява противопехотни мини. Той е дал отговор, че Киев не може да разяснява типовете въоръжение, които употребява.

В отчета се показва още, че през 2022 година в 51 страни са регистрирани минимум 4710 нови жертви . От тях 1661 са смъртни случаи , като 85% от тях са цивилни лица – половината от тях деца.

Украйна записва втория по величина брой жертви – 608 . На първо място е Сирия , която не е подписала контракта и през 2022 година е записала 834 жертви.

В очакване на контраофанзивата на Украйна, която стартира в края на пролетта на тази година, Русия интензивно минира фронтовата линия. Според оценките са минирани 174 000 кв. км, най-вече в източната част на Украйна, което я трансформира в най-минираната страна в света.

Смята се, че разминирането на цялата територия на Украйна може да отнеме десетилетия след края на спора.
  please wait The code has been copied to your clipboard.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР