Използването на бариерни средства, каквито са кондомите – презервативи е

...
Използването на бариерни средства, каквито са кондомите – презервативи е
Коментари Харесай

Полово-предавани инфекции и методи за защита


Използването на бариерни средства, каквито са кондомите – презервативи е главен способ за предотвратяване от заразяване с разнообразни, предаващи се по сексуален път инфекциозни причинители, били те бактерии, вируси, гъбички или някои паразити (напр. Trichomonas vaginalis). Презервативът понижава доста опцията от възпаление с причинителят на гонореята (наричана още трипер) – Neisseria gonorrheae, хламидиална зараза, трихомоназа, микоплазмена зараза, кандидоза, ХИВ и други.

Инфекции като генитален херпес (herpes virus 2), човешки папиломa вирус (HPV), сифилис могат да бъдат предадени даже и при потреблението на презерватив.

От значение е потреблението на презервативи да не бъде единствено и само при вагинален секс. Препоръките за отбягване на възпаление е те да се употребяват също при анални и орални практики. Причината е, че някои бактерии и вируси могат да се открият още в слюнка, пълнозвучен секрет, а освен във вагинален секрет и сперма . Пример е човешкият папилома вирус, който може да бъде излъчен по време на орален секс и води до развиването на папиломатоза на ларинкса. HPV може да бъде излъчен и по време на полови практики като петинг – навлизане с пръсти.

Хепатит В е друга зараза, която с изключение на по кръвен може да се предава и по сексуален път. Използването на презервативи лимитира тази опция за предаване.

Изследването на двамата сътрудници преди да преминат към полов контакт, без защитни средства, също е способ за ограничение предаването на венерически болести. Това е способ, посредством който могат да бъдат открити и налични инфекции, за които изследваното лице да не подозира. Случайното разкриване, даже и без съществуване на признаци постанова лекуване, за попречване на хронифициране на инфекцията и в същото време спиране на предаването ѝ от здрав притежател на незаразени лица.

Но този способ не постоянно дава 100% сигурност, защото в някои случаи е допустимо даже и на фона на налична зараза да бъдат получени подправено негативни резултати. Подобен е образецът с вируса на ХИВ, при който са нужни седмици до месеци за сероконверсия – формиране на антитела, разследване на вирусните антигени, които попадат в кръвообращението. Това е така наречен „ прозоречен интервал “, в който е налице възпаление, само че няма към момента формирани антитела.

Свързани публикации.. За успеваемостта на презервативите против инфекции 0 СПИН, зараза с ХИВ и проби за доказване 0 Сифилис – проби за разкриване и подправено позитивни резултати 0

Ваксините съставляват различен способ за характерна отбрана от възпаление с полово-предавани инфекции. Пример за сходен вид характерна отбрана е тази против човешки папилома вирус. До момента на пазара се оферират 2-валентна (съдържаща два варианта – HPV16 и HPV18) и 4-валентна (съдържаща четири варианта – HPV 6, 11, 16 и 18). Щамовете 16 и 18 имат канцерогенен капацитет (с предилекционно място – маточната шийка), до момента в който 6 и 11 се считат за чести причинители на гениталната папиломатоза.

Проучване при лица, на които е била поставяна ваксина против причинителите на гонококовия менингит – Neisseria meningitidis, открива кръстосана реакция сред вложените във имунизацията варианти и извършител от същия жанр, който води до развиването на гонорея - Neisseria gonorrheae. Изследователите откриват, че използването на имунизацията води до понижаване на възприемчивостта към причинителя на гонорея при тези лица.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР