Изплаквания с кафе и чай, рициново масло – това са

...
Изплаквания с кафе и чай, рициново масло – това са
Коментари Харесай

Боядисване на косата с природни средства

Изплаквания с кафе и чай, рициново масло – това са единствено част методите за боядисване на косата с естествени средства. Някои от тях ще работят за тъмна коса, други за руса коса, а трети се предлагат за избран вид коса.

Въпреки че харесваме и ценим естествената хубост, всеки от нас има право да промени външния си тип. Още повече, че от време на време всичко, което е належащо, е малко дисциплинираност, с цел да измененията цвета на косата и настроението си. Вместо да посягате към боите за коса, първо погледнете кичурите си. Може би не се нуждаят от радикална смяна на цвета? Може би е задоволително леко задълбочаване, потъмняване или изсветляване? Има естествени домашни средства за всяко от тези лекувания! В тази публикация се фокусираме върху това по какъв начин да потъмните косата си естествено. Ако имате светла коса и желаете да я извършите още по-светла прочетете тази публикация 11 метода за изсветляване на косата с естествени средства.

Естественото потъмняване на косата вкъщи несъмнено е по-нежен способ за задълбочаване на цвета на косата. Предимството тук е едно – това е щадящ способ, който не поврежда косата, даже в противен случай. Различни изплаквания с билки, масла, кафе или чай могат да имат позитивен резултат върху положението на косата, като я вършат по-силна и по-устойчива.

Защо си коства да боядисвате косата си с естествени средства?

Химическото оцветяване може да навреди на косата ви, изключително в случай че се употребява дълго време и без подобаваща грижа. Боядисването отслабва косъма и нарушава естествената му конструкция. Не единствено това, способства за смяна на порьозността, което прави косата тънка, склонна към раздробяване, по-малко устойчива на нездравословни външни фактори, губи размер и искра.

Можете обаче да потъмните косата си без потреблението на химикали и без да посещавате фризьорски салон. Как? У дома, по-точно в кухнята, ще намерите няколко продукта, с които ще може да приготвите смеси, които ще ви оказват помощ да боядисате косата в по-тъмен цвят. Това са типични артикули като кафе или чай, само че също и билки и други съставки, които имат подхранващи и потъмняващи свойства.

Предимства на домашните средства за потъмняване на косата:

  • грижа за косата
  • те не повреждат структурата на косъма
  • не изсушават косата
  • задълбочават цвета
  • придават искра
  • може в допълнение да укрепят косата

Ако желаете да подобрите цвета на косата си или се чудите по какъв начин да потъмните сивата коса без боядисване, помислете за естествени и щадящи способи, преди да отидете в салона или да изберете да боядисате косата си вкъщи с бои от аптеката. Ако обаче предпочитате по-надежден и по-бърз резултат, изберете естествени бои за коса.

Боядисване на косата с естествени средства? – За каква коса е уместно

Преди да стигнем до естествените способи за потъмняване на косата, заслужава да се означи, че тези способи няма да работят върху всяка коса. Самият резултат не е толкоз мощен, колкото при боите, по-лек от къна за коса. На процедура това е фина промяна, която при положение на светла коса може да значи потъмняване единствено с няколко тона.

Именно върху по-светлата коса резултатът ще бъде най-изразителен, да вземем за пример ще се появят златисти, кафяви или кестеняви отражения. Същото важи и за по-светло кафявите коси. В случай на по-тъмна коса, това може да значи единствено задълбочаване на цвета и придаване единствено на леки отблясъци.

Косата, която преди този момент не е била боядисана, е по-податлива на домашно оцветяване на косата. Може да помогне и по-голяма пауза в боядисването – от 3 до 6 месеца.

Освен цвета на косата или дали е боядисвана преди този момент или не, значимо е и положението на косата. Отслабената коса може да реагира по-зле на домашно боядисване, изключително на билки, които могат да имат изсушаващ резултат върху тях. Здравата коса от своя страна освен ще хване цвета по-силно и по-бързо, само че и ще бъде постоянен.

Боядисване на косата с естествени средства посредством изплакване

Ако желаете да потъмните косата си без потреблението на химикали и без да посещавате фризьорски салон, изплакванията за коса са добра концепция. Това не е нов артикул. Повечето домашни изплаквания се основават на съставки, които нормално се употребяват в козметичната промишленост, например цветни шампоани. Освен това нашите баби са употребявали домашни способи за коса, да вземем за пример балсами с керосин за искра и поддържане или сок от лук за подсилване и понижаване на сивата коса.

Домашните артикули, които могат да потъмнят косата ви, включват:

  • прясно смляно кафе
  • черен чай
  • дъбова кора
  • люспи от лук
  • култивиран чай

Всеки от методите изисква прецизност и самообладание. Само тогава ще получите резултата на по-тъмна и най-важното по-силна и добре поддържана коса. Забележим резултат на потъмняване нормално се получава след 3-4 процедури.

1. Потъмняване на косата с кафе

Има два известни метода за боядисване на косата с кафе вкъщи – изплакване с кафе и маска с кафе. Нека се фокусираме върху първото. Благодарение на кафето косата освен придобива по-тъмен колорит, само че и искра, става гладка и еластична.

Всичко това с помощта на кофеина, който укрепва кичурите и спомага за регенерирането на косата. Нещо повече, има енергизиращ резултат, който усъвършенства кръвообращението в главата и подтиква по-бързия напредък на косата. Кафената багра е виновна за естествения резултат на потъмняване на косата, с помощта на което се употребява даже в изкуството на боядисване с кафе.

Как да приготвите изплакване с кафе за потъмняване на косата?

Всичко, което би трябвало да извършите, е да залеете 4-5 супени лъжици прясно смляно кафе с 2 чаши вода и да поври на слаб огън за няколко минути.

Струва си да прецедите настойката от кафе, с цел да потъмните косата – утайката може да попречи на изплакването на косата, също по този начин може да бъде мъчно да се отстрани. Можете да употребявате утайката от кафе за благоуханен пилинг на тялото и скалпа.

Как да изплакнете косата си с кафе?

За предпочитане е косата да е измита. Можете да я изплакнете с кафе по два метода: в купа, в която ще потопите кичурите, или използвайте чаша, с цел да полеете косата си. След това усърдно изстискайте течността от косата, попийте с забрадка, срешете и оставете да изсъхне. Повтаряйте един път седмично. Можете също по този начин да държите косата си по-дълго в кафето, към 20 минути, за по-добър резултат.

2. Тониране на коса с чай

Черният мощен чай има мрачен кехлибарен цвят и даже колорит на изгорен карамел. Така че за какво не опитате да потъмните косата си с чай? Оказва се, че този способ е добре прочут на фанатиците на косата и те употребяват чай, с цел да придадат на косите си златисти и кафеникави отражения.

Как да приготвите изплакване с чай за потъмняване на косата?

Просто сварете 4 супени лъжици черен чай в 1 литър вода. Ако желаете да подсилите резултата, прибавете десетина листа от коприва, което в допълнение ще заздрави кичурите и ще предотврати косопада. Използвайте готовата вода след всяко измиване на косата. За улеснение можете да излеете инфузията в спрей бутилка и да напръскате косата.

3. Потъмняване на косата с дъбова кора

Изплакването с дъбова кора освен потъмнява цвета на косата, само че също по този начин инхибира косопада и им придава искра. Действа нежно, заради което се предлага изключително за светли коси.

Как да приготвите изплакване от дъбова кора за потъмняване на косата?

Пригответе 3 супени лъжици (къса коса) или 6 супени лъжици (дълга коса) дъбова кора. Залейте ги с вряща вода (съответно: 1 или 2 чаши вода) и варете към 7 минути. Оставете да изстине, прецедете и изсипете в паница. Изплакнете косата си с охладената вода. Оставете да изсъхне.

След изплакване с дъбова кора косата може да е малко груба, тъй че си коства да употребявате подхранващо масло.

4. Потъмняване на косата с лук

Луковите люспи са естествено багрило, което се употребява от години, например за боядисване и декориране на великденски яйца. Интересното е, че лукът е един от най-популярните „ бабини “ способи за потъмняване на сивата коса. Най-често обаче това беше сок от лук, който освен предотвратява побеляването, само че и укрепва луковиците и има позитивен резултат върху растежа на косата.

Изплакването с кори от лук може да помогне при проблеми с пърхота – нанесете освен върху кичурите, само че и го масажирайте в скалпа (само внимавайте, в случай че имате сензитивен скалп).

Как да приготвите изплакване с кори от лук за потъмняване на косата?

Трябват ви 2 шепи обелки и 3 чаши вода. Покрийте обелките с вода и оставете за няколко часа. След това оставете всичко да къкри за 30 минути. Оставете да изстине, най-добре цяла нощ. Прецедете. С по този начин приготвената примес можете да изплакнете косата си или да я накиснете за 15 минути (при този вид най-после косата се изплаква с чиста вода и по-късно се оставя да изсъхне).

5. Потъмняване на косата с култивиран чай

Билките също са добър метод за боядисване на косата с естествени средства. Все отново би трябвало да изберете верните билки – и тук градинският чай работи отлично. Градинският чай има свойства срещу пърхот и себорея, което го прави много постоянно срещана съставна част в естествените шампоани срещу пърхот. Използван под формата на изплакване, потъмнява косата, задълбочава цвета й, придава в допълнение искра и я изглажда.

Освен култивиран чай, потъмняващо деяние имат оцветяващите билки като коприва, хвощ и розмарин. Можете свободно да ги смесвате дружно. Не забравяйте, че някои от тях могат мощно да изсушават или нервират скалпа, тъй че оцветяването с билки постоянно би трябвало да върви ръка за ръка с интензивно навлажняване.

Как да приготвите изплакване за потъмняване на косата със култивиран чай?

Необходими са ви 3 супени лъжици култивиран чай, които се заливат с 1 чаша вряща вода (за дълга коса използвайте 6 супени лъжици култивиран чай и 2 чаши вода). Оставете настрани за 2 часа. Прецедете. Изплаквайте косата си с охладената инфузия след всяко измиване.

6. Потъмняване на косата с орехи

Орехът има мощни свойства за оцветяване на косата. Интересното е, че можете да подготвите както изплакване с ядки, по този начин и черупки. Рецептата за изплакване е дадена по-долу. За боядисване се нуждаете от счукани черупки, по-точно 2 чаши. След това добавяте задоволително вода към тях, с цел да създадете паста, която нанасяте отмерено върху косата си и изплаквате след 30 минути.

Изплакването с орехови черупки се смята за един от най-силните способи за естествено потъмняване на косата. Може да се нуждаете от защитни ръкавици, когато потъмнявате косата си. Също по този начин избягвайте зоната към челото и лицето, с цел да избегнете оцветяване на кожата.

Как да си приготвим изплакване за потъмняване на косата от ядки?

Орехите първо би трябвало да се натрошат. Така че пригответе 2-3 шепи ядки сложете в тенджера, налейте 3 чаши вода и варете 20 минути. Прецедете. Нанесете изплакването и го задръжте върху косата за 30 до 60 минути, за предпочитане под шапка. След това изплакнете косата си с чиста вода и я оставете да изсъхне.

Масла за потъмняване на косата

Маслата също могат да ви оказват помощ да потъмните косата си. Някои растителни масла, в допълнение към грижовните свойства, имат и други резултати, да вземем за пример задълбочават естествения цвят на косата и придават искра. Нещо повече, омазняването утежнява косата и я прави по-гладка, което може образно да промени цвета й и да я направи по-тъмна. Това предписание важи както за русокоски, по този начин и за брюнетки и червенокоси.

Маслата за потъмняване на косата включват:

  • рициново масло
  • орехово масло
  • индийско масло от амла

Някои смели фанатици на косата даже тестват соев сос за потъмняване на косата, само че тук ще се спрем на най-популярните решения, които са рициново масло и орехово масло. Освен това можете да употребявате масло от розмарин, с цел да потъмните косата си, което също ще помогне за облекчение на пърхота.

За да извършите безвредна за косата потъмняваща примес, просто прибавете няколко капки от определеното масло към еликсир или маска.

1. Потъмняване на косата с рициново масло

Рициновото масло се прави от семена от рицин и е богат източник на рицин, който потъмнява косата. За страдание, рициновото масло също може да изсуши кичури, тъй че третирането с рициново масло (или други процедури с негово участие) би трябвало да се прави рядко, най-много 2 пъти седмично.

Рициновото масло има мазна консистенция. Може да претрупа и омазни кичурите, тъй че не би трябвало да се употребява независимо. Можете да го смесите с базово масло, да вземем за пример арганово или жожоба. Освен това използвайте не повече от 2 пъти седмично.

Как да потъмните косата с рициново масло?

Всичко, което би трябвало да извършите, е да нанесете маслото или сместа от масла по цялата дължина на косата. Оставете да работи най-малко един час или даже цяла нощ, като не забравяте да носите защитна шапка. На сутринта измийте добре косата си и готово!

2. Потъмняване на косата с орехово масло

Вече споменахме орехите в подтекста на изплакването на косата, което се смята за най-силното потъмняващо средство. Има и различен артикул, а точно маслото, което се пресова от плодовете на ореха Juglans Nigra. Това масло се отличава с хубав мирис, който остава върху косата. Има мрачен цвят и боята му провокира мощно потъмняване на косата. Нещо повече, маслото забавя стареенето на косата, като по този метод предотвратява побеляването и загубата на цвят.

Ореховото масло се предлага за тъмна коса с огромна порьозност. Придава на косата хубав кестеняв колорит.

3. Амла за боядисване на косата с естествени средства

Предимството на маслото е неговата деликатна и лека консистенция. Една супена лъжица масло е задоволителна за покриване на приблизително дълга коса. Нанасяте го по същия метод като другите масла.

Как да запазите цвета на косата?

Обърнете внимание на диетата си, т.е. какво да ядете, с цел да запазите цвета на косата си
Разбира се, методите за потъмняване на косата се основават най-много на продуктите, които слагате върху косата си, само че си коства да погледнете и диетата си. Това, което ядете, въздейства върху естествената ви хубост, а това се отнася и за здравето и положението на косата ви.

И както към този момент споменахме, хубавичко коса всмуква по-добре пигментите, както от боите, по този начин и от естествените артикули. Да не приказваме, че добре подхранената коса свети със здравословен искра, което също може да ускори усещането за по-пълен цвят. Да прибавим, че доста се приказва за диетата в подтекста на предотвратяването на побеляването на косата – в случай че тя е бедна на избрани витамини и минерали, тогава косата избледнява по-бързо и губи цвета си.

Дори най-хубавите способи за потъмняване на косата нямат доста натоварен резултат. Предимството им обаче е, че могат да оказват помощ за задълбочаване на тоновете и опазване на интензивния цвят на косата по-дълго. Доброто изплакване за потъмняване на косата и диетата също по този начин подхранват структурата на косата – и това са най-големите преимущества на потреблението на естествени способи.

Какво да ядем, с цел да имаме здрава коса? В диетата не би трябвало да липсват артикули, богати на витамини С, А, Е и витамини от група В. Много значими са и минералите като цинк, желязо, сяра, магнезий и ненаситените мастни киселини, които укрепват строителния материал на косъма. Добри артикули тук са яйца, черен самун и пълнозърнести храни. Освен това в диетата би трябвало да се появят банани, портокали, броколи и пилешко месо. Що се отнася до това какво да ядем, с цел да не побелеем, си коства да се спрем на артикули, богати на кератин, тъй като той е главният конструктивен детайл на здравословните фибри – ще го намерите в яйцата, рибата, постното говеждо, овесените ядки и киноа.

Боядисване на косата с естествени средства – обобщение

Естествените способи за потъмняване на косата имат преимуществото, че са задоволително нежни, с цел да можете сполучливо да ги употребявате даже няколко пъти седмично. Домашното тониране освен ви дава по-тъмен, кондензиран и по-дефиниран цвят на косата, само че и преимущества като по-подхранени и гладки кичури. При потъмняващото боядисване без химикали посягате към средства, които нямат отрицателно влияние върху косата и скалпа. Има обаче едно изискване: с цел да са забележими резултатите, би трябвало да бъдете систематични и търпеливи, тъй като можете да забележите потъмняването на цвета едвам след няколко седмици (в взаимозависимост от определения метод).

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР