Изпитвате ли затруднения със ставането от леглото сутрин и концентрацията

...
Изпитвате ли затруднения със ставането от леглото сутрин и концентрацията
Коментари Харесай

Как да се справим с пролетната умора

Изпитвате ли усложнения със ставането от леглото заран и концентрацията на работа? Усещате ли потиснатост или мощно главоболие всеки ден? Ако в продължение на няколко дни сте отпаднали, не се тормозете, тъй като сходни признаци по това време са естествени. Причинява ги неприятната пролетна отмалялост.
Ако желаете да преминете по-лесно през този интервал, се нуждаете от по-специален хранителен режим и задоволително сън, с цел да имате задоволително сила. Ето за какво са ви нужни храни и питиета, които работят като антиоксиданти.
Какво да включите в менюто си?
Яжте доста пресни плодове и зеленчуци, до към 400 грама дневно. Наблегнете на тези, които са със зелен, жълт и червен цвят, тъй като те са богати на каротеноиди, флавоноиди, желязо и витамин С. Такива са копривата, спанакът, лападът, киселецът, пресният лук, които могат да се намерят в обилие напролет. От плодовете може да си купите портокали, грейпфрути, лимони, както и киви.
Витамин С е един от най-важните хранителни субстанции, от които организмът се нуждае при пролетна отмалялост. Когато равнището му в тялото е задоволително, той усъвършенства усвояването на желязото от някои храни и добавки.
Пролетна отмалялост – по какъв начин да я преборите?
От другите зеленчуци, кромид лук и чесън също са доста потребни, без значение, че някои хора ги отбягват поради неприятния им мирис. В тях има сулфиди, които подкрепят имунната система. Те имат противовъзпалително деяние и защищават от вируси и настинки. А в същото време човек елементарно може да се разболее заради внезапната промяна на температурите. Смята се, че при нарязването или смачкването на лука се отделят специфични ензими, които предизвикват образуването на дейни субстанции.
Не подценявайте пробиотиците. Те също би трябвало да участват в менюто ви най-малко 2-3 пъти седмично, с цел да може да поддържат работата на имунната система и доставят потребни бактерии в стомашно-чревния тракт. Киселото мляко е отличен източник на тези потребни субстанции. Живите млечни бактерии потискат растежа на нездравословните микроорганизми.
Много хора не ядат месо заради разнообразни аргументи, само че то, дружно с яйцата и други млечни артикули, съдържа висококачествени белтъци. Специалистите по хранене и диетика поучават да редувате най-малко един от тези източници всеки ден, с цел да имате задоволително сили, с които да преборите неприятните признаци на пролетната отмалялост.
В яйцата, месото и рибата има също огромно количество витамин В6, а от минералите цинк и желязо. Освен това посредством рибата и някои морски блага може да получите селен и омега-3 мастни киселини. Те имат противовъзпалително деяние.
Включете повече ядки и бобови храни, с цел да сте по-здрави. Те съдържат белтъци, витамините В6 и Е, цинк и желязо. Някои типове ядки са богати на селен и флавоноиди, които също са доста потребни за организма през този сезон.
Внимавайте с тестените произведения, които са цялостни с въглехидрати. За предпочитане е да консумирате пълнозърнести артикули, които са богати на витамини и минерали, както и диетични фибри.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР