Изпитанията на хиперзвукови ракети, извършени през последните дни от Русия,

...
Изпитанията на хиперзвукови ракети, извършени през последните дни от Русия,
Коментари Харесай

Изпитанията на хиперзвукови ракети будят опасения за нова оръжейна надпревара

Изпитанията на хиперзвукови ракети, осъществени през последните дни от Русия, Северна Корея и Съединени американски щати будят опасения от нова оръжейна конкуренция.

Наблюдава се връщане към обстановка на високи залози към оръжие, което би могло да заплаши салдото на нуклеарните сили в света.

Кои страни ги създават?

Русия е взела огромна преднина с няколко вида от тези ракети, които освен са способни да летят със скорост, надвишаваща 6000 км/ч (Мах 5), само че също и да маневрират: " Циркон ", чието изпитателно изстрелване от подводница бе оповестено от Москва в понеделник, само че също и " Кинжал ", която към този момент е на въоръжение във военновъздушните сили, или хиперзвуков планер " Авангард ", който откакто бъде изстрелян, може да носи нуклеарен заряд, да лети с до 33 000 км/ч, както и да трансформира по непредвидим метод курса или височината на полета.

Съединени американски щати към момента нямат хиперзвукови ракети в своя боеприпас, само че работят по основаването им. Научното звено на американската войска " Дапра " разгласи предходната седмица, че е изпитало сполучливо своята хиперзвукова ракета ХАУК (HAWC - Hypersonic Air-Breathing Weapon Concept) с аеробно задвижване, с други думи, употребяваща О2 от атмосферата за гориво.

Пентагонът създава също хиперзвуков планер, наименуван АРОУ (ARRW - Arrow), само че първото му огромно тестване през април приключи с неуспех.

Китай има няколко плана, които наподобяват директно въодушевени от съветските стратегии съгласно неотдавнашно изследване на проучвателен център на американския Конгрес. Пекин по-специално изпита хиперзвуков планер с обхват 2000 км, кадърен да лети със скорост пет маха и да прави " комплицирани маневри ", сочи цитираното изследване.

Франция, Германия, Австралия, Индия и Япония желаят също да разработят хиперзвукови системи, а Иран, Израел и Южна Корея започнаха проучвания в тази област съгласно изследователския център на Конгреса.

Северна Корея съобщи предходната седмица, че е изпитала сполучливо " хиперзвуков " планер, което в случай че достоверността на информацията се удостовери, ще значи забележителен софтуерен пробив.

Какво ги прави по-опасни?

Противно на публикуваните схващания хиперзвуковите ракети не са безусловно по-бързи от балистичните.

Една балистична ракета се изстрелва с огромна скорост в Космоса, където няма атмосфера и няма да срещне никакво противодействие. След това тя пада върху задачата със същата скорост, с изключение на след навлизането си в атмосферата, която леко забавя скоростта ѝ.

За разлика от балистичната, хиперзвуковата ракета лети на дребна височина. Тя също е изстрелвана с висока скорост, само че бива забавяна от атмосферата. Тя забавя скоростта си през целия си полет и може при достигането на задачата скоростта ѝ да падне под тази на балистичната.

Съществената разлика е, че хиперзвуковата ракета е маневрена, което значи, че траекторията ѝ е мъчно предвидима, а прехващането ѝ е мъчно. Противоракетните системи THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) могат да разрешат прехващане на ракети, летящи с висока скорост, само че са проектирани за отбрана на лимитирана зона.

Ако става дума за хиперзвуков планер има риск противоракетните системи за разкриване, които засичат източници на топлота, да разпознаят ракетата едвам след изстрелването ѝ, което ще е много късно, с цел да бъде прехваната, изяснява Пентагонът.

Какви са рисковете за салдото на нуклеарните сили?

Пентагонът не е оповестил публично желанията си да закупи хиперзвукови ракети и към този момент лимитира финансирането си върху проучванията в тази област. Американската компания в областта на защитата " Локхийд Мартин " обаче разгласи в понеделник отварянето на цех за произвеждане на хиперзвукови оръжия.

Ракетите, създадени от Китай и Русия, са способни на носят нуклеарни заряди, до момента в който Вашингтон твърди, че неговата стратегия за хиперзвукови оръжия е предопределена за стандартни заряди.

Рискът съгласно центъра за проучвания на Конгреса се състои в една несъразмерна реакция на американската войска, която няма да знае дали дадена засечена хиперзвукова ракета е с стандартен или нуклеарен заряд.

Според Камерън Трейси, откривател в Станфордския университет, решението е хиперзвуковите оръжия да бъдат включени в договарянията за надзор на въоръженията сред Москва и Вашингтон, към които да се причисли и Пекин. " Разработването на тези оръжия, тази конкуренция в хиперзвуковите въоръжения надали води да най-стабилната обстановката ", сподели той и добави: " Би било добре да действаме допустимо най-бързо "

По БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР