Изпълняващият длъжността министър-председател на Полша Матеуш Моравецки заяви, че възнамерява

...
Изпълняващият длъжността министър-председател на Полша Матеуш Моравецки заяви, че възнамерява
Коментари Харесай

Моравецки представя проектокабинет в Полша в понеделник

Изпълняващият длъжността министър-председател на Полша Матеуш Моравецки съобщи, че има намерение да показа препоръчаното от него ново държавно управление - наречено Коалиция на полските въпроси - пред Народното събрание в понеделник и че партията му договаря с депутати от редица групи, оповестява PAP.

" Съставът на новото държавно управление ще бъде показан в понеделник ", сподели Моравецки.

Министър-председателят сподели още, че ще разиска представянето със Шимон Холовня, ръководител на Сейма, долната камара на Народното събрание.

Запитан дали беседва с депутати от Полската земеделска национална партия по отношение на възможната им поддръжка за новия му кабинет, Моравецки отговори: " Разговаряме с парламентаристи от няколко групи. Днес се срещам с представители на крайнодясната партия Конфедерацията, които идват на среща по моя покана. "
 Полският президент стартира съвещания за сформиране на държавно управление
Полският президент стартира съвещания за сформиране на държавно управление

Лидерите на трите партии, които желаят да образуват коалиция, приканиха Дуда да не отсрочва вземането на решение.

Той сподели, че на срещата ще показа на Конфедерацията заканите, отправени от тях, подкрепяйки други партии от коалиция от опозиционни групировки, които също се стремят да сформират идващото държавно управление.

" Не сме сигурни дали Конфедерацията фактически поддържа образуваната коалиция или ще се опита да образува Коалиция на полските въпроси ", сподели той, имайки поради оферти от него междупартиен кабинет.

По въпроса дали е разговарял с депутати от PSL, Моравецки повтори, че неговата партия е разговаряла с парламентаристи от разнообразни фракции, само че ги е уверила в поверителност.

" Знаем, че нашите политически съперници ще се опитат да ги изнудват и изплашат, сподели той. Това към този момент се случи и ние желаеме да подсигуряваме сигурността ".

Припомняме, че, полският президент Анджей Дуда одобри оставката на предходното държавно управление на Моравецки. Това стана на 13 ноември на първото съвещание на Сейма след изборите през октомври, по време на които ръководещата партия " Право и правдивост " Впоследствие той разпореди на Моравецки задачата да сформира идващото държавно управление, защото партията завоюва най-вече гласове в бюлетината. предлагането си за да получи избор на доверие. Крайният период изтича на 27 ноември, понеделник.
 Полската съпротива отхвърли опитите на Моравецки да сформира държавно управление
Полската съпротива отхвърли опитите на Моравецки да сформира държавно управление

Опозиционните партии към този момент са договорили ръководеща коалиция

Ако Моравецки не успее да завоюва избор на доверие, Сеймът ще гласоподава да предложи различен министър-председател.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР