Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов бе поканен за изслушване

...
Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов бе поканен за изслушване
Коментари Харесай

Сарафов: Гешев пращаше информации до две медии, по които после почваше проверки

Изпълняващият длъжността основен прокурор Борислав Сарафов бе поканен за чуване пред пленума на Висш съдебен съвет във връзка инспекциите, които са почнали във ВКП по времето на Иван Гешев и по които са проверявани и призовавани членове на Висш съдебен съвет.

 

" Тези инспекции смятам, че в действителност са тенденциозни, за напън над членове на Висш съдебен съвет - за отвод и отдръпване на настояването за премахване на основния прокурор и отказ, с цел да намалеят гласовете и да не бъдат задоволително за отстраняването на Гешев ", заключи и.ф. основният прокурор Сарафов.

 

" За мен е стресиращо, ще го кажа като човек и като магистрат, инспекции да се образуват по подобен метод - по сигнали, написани от несъществуващи лица или по публикации, изпратени до избрани медии, които по-късно се ревизират ", разяснява Сарафов.

 

Той удостовери, че администрацията на основния прокурор Иван Гешев са писали публикации, които са били изпращани до две избрани медии. Те бяха писани от чиновници на обществена връзка, бяха качвани на уеб страниците и по-късно ставаха мотив за формиране на предварителни инспекции ", изясни механизмът Сарафов.

 

Сарафов описа подролбности за " порочните практики, задействани от Гешев, изключително в последния месец ", преди отстраняването му. Хората от пресслужбата на Гешев - общо 18 души, са писали сигнали от името на несъществуващи хора, които са били завеждани във висшата прокуратурата, с цел да може по тях да стартира инспекция.

 

Другият метод да стартира инспекция е била от пресцентъра да се пишат публикации, които били изпращани до две избрани медии, и след публикуването им, ставали мотив прокуратурата да се самосезира. 

 

 

За всичко това Сарафов имал мнението на шефа на дирекция " Публична връзка ". И.д. основният прокурор резервира същият чиновник, назначен по времето на Гешев, отпред на пресслужбата.

 

Четири преписки и каузи са били формирани против членове на Прокурорската гилдия, откакто на 12 май внесоха първото предложение за предварителното освобождение на Гешев.

 

" Няма да дам характерност дали е морално и дали е законно, тъй като тези дейности би трябвало да бъдат обект на инспекция ", уточни Сарафов.

 

" Бяха инициирани и стартирани всички тези инспекции единствено и само от избрани прокурор от ВКП с резолюция персонално от Иван Гешев ", изясни и.ф. основният прокурор и напомни, че е назначил проверка за персоналните инспекции. По думите му, има 8 такива инспекции, които са почнали прокурори от ВКП. Той акцентира, че е неприемливо прокурори от ВКП да правят такава инспекция.

 

Сарафов изясни, че през инспекциите членовете на съвета е можело да бъдат притискани с призовки, а също е било и мотив Гешев да желае отвода им, когато се гласуваше уволнението им.

 

Висшият правосъден съвет разисква данните за напън над членове на съвета, инициирали настояването за предварително премахване на Иван Гешев от поста основен прокурор. В съвета са изпратени данни от прокуратурата, съгласно които във Върховната касационна прокуратура (ВКП) са формирани няколко преписки и каузи.

 

Огнян Дамянов внесе изясненост по една от преписките, прераснали след това в досъдебно произвеждане.

 

" По отношение на първата кореспонденция желая да посоча, че предлагането, което с сътрудниците ми направихме (за премахване на основния прокурор Иван Гешев - бел. ред.), беше с дата 12 май. Три дни по-късно тогавашният основен прокурор дава конференция, на която приказва за търговия с въздействие и корупция във връзка с висши държавни органи, евентуално и за Висш съдебен съвет. Същия ден чиновник от администрацията на основния прокурор изготвя докладна бележка за конференцията на основния прокурор, която му е предоставена, който слага резолюция за инспекция ", изясни Дамянов.

 

" ВКП не е първоинстанционна прокуратура и всяка кореспонденция би трябвало да бъде изпратена на способния орган да се произнесе. Това в тази ситуация е Софийската градска прокуратура. Въпреки това резолюцията на Гешев е да се направи персонална инспекция от прокурор от ВКП. Аз получих призовка да се явя по време на персоналния си отпуск, изпратих съобщение, че не мога да отида. Въпреки това се образува досъдебно произвеждане, което е било изпратено на способената прокуратура. Компетентната прокуратура можеше да не образува произвеждане, само че не може да не проверява към този момент формирано такова ", разяснява Дамянова.

 

" Нарушени са прекалено много нормативни актове, с цел да го приема за обикновено. Аз имам някакъв спомен, че през 2009 година, преди 14 година, беше осъществявана инспекция тъкмо по този сигнал. Как той внезапно още веднъж е излязъл и проверяван във ВКП не мога да кажа ", сподели още Дамянов. Той акцентира, че би желал да пита Сарафов дали е правилно, че чиновник от администрацията на Гешев е подавал информация до някои медии, които след това са били съображение за формиране на досъдебни производства и инспекции. " Чувал съм в последния месец, че е бил употребен подобен механизъм ", сподели Дамянов.

 

Членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет показаха, че не са общували с Гешев и даже не са му вдигали телефона, когато той е правил опити да им звъни малко откакто са внесли настояването за предварителното му премахване.

 

Георги Кузманов сподели, че е бил издирван от Гешев, който по това време е бил в Съединени американски щати. " Защо го вършиме това нещо в този момент? Кой ти се обажда, с цел да го пуснеш това? С кой си приказвал? Кой политик ти се е обаждал? Какво мислиш, че би трябвало да направя в този момент аз ", са били въпросите, които Гешев задал на Кузманов по телефона, а по-късно му споделил, че ще подаде оставка.

 

" Може би политическата акция е била изначално замисълът на Гешев. Фактите са такива, че той сега записва политическа партия, гражданско съдружие... нещо такова. Усещанията му бяха за сметка на прокуратурата, а Николай Марков услужливо е преобразувал неговите чувства в сигнал, по който бяхме викани във ВКП ", сподели още Кузманов.

 

" Аз не съм получавал закани персонално от основния прокурор, нито ми е давал препоръки по какъв начин да се държа и какво да върша с предлагането, което сме внесли ", добави още той.

 

Светлана Бошнакова от прокурорската гилдия също уточни, че Гешев й е задавал същите въпроси, само че не му е дала отговор нищо по-различно. По думите й нямало какво да се разяснява, защото решението било на прокурорската гилдия и не е имало напън за вземането му.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР