Изпълнителният директор на телекома Атанас Добрев съобщи в началото на

...
Изпълнителният директор на телекома Атанас Добрев съобщи в началото на
Коментари Харесай

БТК ще погаси предсрочно облигациите си за 400 млн. евро на 19 април

Изпълнителният шеф на телекома Атанас Добрев заяви при започване на месеца, че за 2017 година БТК е вложила 181 млн. лева, от които 73% са за развиване и поддържане на мрежовата инфраструктура

© Надежда Чипева Още по тематиката
БТК в света на ниските лихви

Телекомуникационният оператор контракти банков заем, с който ще погаси облигации за 400 млн. евро
9 мар 2018
БТК остава най-големият телеком по доходи

Компанията забавя равнището на напредък на продажбите, само че подвига облагата и маржа
9 мар 2018
Приходите и облагата на БТК порастват през третото тримесечие

Средният доход от мобилен клиент понижава през интервала, макар увеличението в броя на клиентите
14 ное 2017
БТК построи мрежа за преобразяване на София в интелигентен град

Операторът е работил с Nokia по плана, който употребява технологията LoRa
1 ное 2017 Българската телекомуникационна компания (БТК) ще погаси предварително облигационния заем от 400 млн. евро, като вместо на падежа 22 ноември заплащането ще се извърши месеци по-рано - на 19 април. Това излиза наяве от известие до вложителите на Ирландската фондова борса, където книжата бяха качени за търговия преди пет години. Рефинансирането на дълга става с изтеглянето на синдикиран банков заем, който е по-евтин от облигациите. Средствата от него ще спомогнат както за преструктуриране на отговорностите, по този начин и за застраховане на капиталовата стратегия на компанията. За интервенцията ще бъдат употребявани и лични средства. През предходната година БТК регистрира 1.6% растеж на приходите до 890 млн. лева и брутна облага 319 млн. лева

Седем месеца авансово

След като при започване на март стана ясно, че БТК е финализирала контракта за нов банков заем, компанията към този момент има подготвеност да насочи средства от него по сметките на облигационерите. Те й отпуснаха общо 400 млн. евро заем през 2013 година, малко откакто " НЕФ телеком " продаде сдружението на консорциума, образуван сред Цветан Василев (през " Бромак " ) и VTB Bank, за преструктуриране на отговорностите и развиване на бизнеса.

Книжата носеха 6.625% рентабилност, а купонното заплащане бе два пъти годишно - на 15 май и на 15 ноември. Още в проспекта бе заложена опцията за предварително погасяване, без отрицателни финансови последствия от това.

Близо година преди падежа компанията откри опция да рефинансира дълга по облигационната емисия посредством евакуиране на синдикиран заем, за което бе съветвана от Ситибанк. В синдиката от 12 институции вземат участие кредитори като VTB и Международната капиталова банка, пенсионни фондове, в това число и няколко локални кредитора като Първа капиталова банка и Интернешънъл асет банк. Договорът с тях е от декември, само че поради процедурите по основаване на обезпечения завършването на договорката стана едвам тази пролет.

Заемът е разграничен на траншове, като по-големите от тях са със период на връщане след 5 години и рента в диапазона 3.25-3.75%. Това е доста по-изгодно от употребения до момента облигационен заем и ще докара до понижение с 30% финансовите разноски на компанията, показаха от мениджмънта й. Договорът с консорциума е за даването на основен заем от 345 млн. евро и в допълнение финансиране за още 35 млн. евро.

Новото финансиране разрешава на БТК да преведе дължимите суми от главницата плюс начислените досега лихви по облигационния заем, като вложителите бяха публично предизвестени за предварителното погасяване един месец по-рано през осведомителната система на Ирландската фондова борса.

Ползите от интервенцията

Операцията сензитивно усъвършенства финансовите индикатори на телекомуникационната компания, като от управлението й подчертаха пред " Капитал ", че средствата от заема са целеви за сдружението и няма да има прехвърляния в интерес на притежателя - InterV. В момента Спас Русев управлява 46% дял в него, 20% плюс 1 глас има VTB Bank, а съдружието сред братята Милен и Георги Велчеви и финансиста Красимир Катев държи 19%.

Новото финансиране ще обезпечи запас и за капиталовата стратегия на телекома, която за тази година е разчетена на 175 - 185 млн. лева По последни данни, изнесени от изпълнителния шеф на БТК Атанас Добрев през март, БТК резервира позиция на най-големия телеком по доходи от пазара, водач във закрепената телефония и закрепения интернет. Наследник на някогашния държавен монополист, БТК има 29% пазарен дял в мобилните услуги, като в края на 2017 година броят на клиентите му в това направление е 3.085 млн. Освен телефония БТК предлага и платена телевизия и интерактивна телевизия (IPTV).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР