Изпълнителният директор на НАП Галина Димитрова преди първото заседание на

...
Изпълнителният директор на НАП Галина Димитрова преди първото заседание на
Коментари Харесай

От пръскачки до застраховки, случаят с НАП вкара държавата в информационен хаос

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галина Димитрова преди първото съвещание на краткотрайната парламентарна комисия, която ще се занимава със случая с приключването на данни от нАП

© Георги Кожухаров До същински информативен безпорядък доведоха няколко брифинги и изявления към приключването на данни на Национална агенция за приходите, за което е упрекната компанията TAD Group.

Първо от профилираната прокуратура оповестиха, че компанията е целяла да разклати политическата непоклатимост по няколко метода. Според обвиняването, TAD Group е разпространявала информацията от Национална агенция за приходите измежду медии, като българската " Биволъ " и интернационалните BBC и Reuters, а по-късно упрекнаха компанията и в хакване " сървъра " на пръскачките пред Народното събрание. Целта, съгласно наблюдаващия прокурор Евгения Станкова, е била те да се задействат при прекосяване на високопоставени лица и посетители.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Почти незабавно последваха опровержения – от Народното събрание оповестиха, че поливането пред Народното събрание става ръчно, а от Столична община, която се грижи за площите зад Народното събрание, също разясниха, че няма по какъв начин да са били хакнати сървърите по поддръжката по една доста просто причина: такива не съществуват и всичко се случва механично.

Клетка на терористична организация тренира офанзива против властта за политическа дестабилизация на страната

Фотограф: Shutterstock

В четвъртък би трябвало да се организира съвещание, на което да се гледа мярката за неотклонение на арестувания във вторник притежател на TAD Group Иван Тодоров. От профилираната прокуратура ще желаят то да бъде закрито, а желанието на обвиняването е да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Според прокуратурата повода е, че има късмет Тодоров да се укрие.

Парад на отрицанието...

По-късно денем се организира и първата среща на краткотрайната парламентарна комисия по случая с изтеклите данни от Национална агенция за приходите. Изслушането на представители на Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи и ДАНС пред народните представители в комисията беше закрито.

Единствената скъпа информация от Народното събрание пристигна след срещата, когато от ДАНС разясниха, че в службата няма постъпила информация за течове на информация от страна на застрахователни сдружения, нито ще има потребност от промяна на персонални карти за нито един жител (както заяви и Национална агенция за приходите в края на предходната седмица).

Твърденията за спомагателни течове – от застрахователни компании, както и приключването на 500 хиляди имейла от " известна българска платформа за имейли, дружно с паролите ", пристигнаха от страна на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Информацията за имейлите евентуално също е неверна.

Потърсени за информация по отношение на изказванията, че е имало приключване на данни и застрахователна информация от обособени сдружения на пазара, от Асоциацията на българските застахователи (АБЗ) разясниха пред " Капитал ", че на този стадий не знаят дали е имало теч, на какви тъкмо данни и кои сдружения са наранени. Председателят на организацията Константин Велев сподели, че е изпратил питане до профилираните следствени органи с молба или да осведомят засегнатите компании за вредата, или да изпратят писмо до асоциацията, с цел да може браншът да получи информация какъв е мащабът на теча, в случай че има подобен, и да се подхващат ограничения за попречване на сходни офанзиви в бъдеще. До момента няма получен отговор в " Капитал ".

По отношение на имейлите, Гешев най-вероятно се базира на информация от 2017 година, когато TAD Group оповестява на два пъти на пощата " АБВ " (собственост на " Нетинфо " ), че има " съществени уязвимости " в системата. Това обаче наподобява по-скоро като PR упражнение, в сравнение с като " кибер рекет " (отново съгласно прокуратурата), и компанията разпраща прессъобщения за откритите уязвимости измежду софтуерните медии в страната. Отново съгласно известието, още тогава уязвимостите в системата са били поправени.

Самата " Нетинфо " отхвърля да излезе с публична позиция по въпроса, само че въпреки всичко информацията е лесна за инспекция посредством задаване на елементарен въпрос към съпорт отдела на пощата, съгласно който подобен случай няма. " Няма информация за пробив или приключване на данни от сървърите на АБВ Поща ", споделят в отговор на питане от страна на частен имейл профил на публицист от " Капитал ".

... и две оставки

В друго събитие от редицата такива през днешния ден по тематиката, шефът на Национална агенция за приходите Галина Димитрова разгласи, че няма да подава оставка, тъй като не това е желал от нея министъра на финансите Владислав Горанов. Вместо нейната оставка са поискани и получени такива от ръководителя на осведомителни системи и на ръководителя на звеното за осведомителна сигурност.

След комисията в Народното събрание Димитрова разяснява, че към този момент се разискват спомагателни ограничения за отбрана на данните от Национална агенция за приходите. От ДАНС пък обявиха, че считат реакцията на данъчната организация и Министерство на вътрешните работи при случая за съответна. Самата комисия, съгласно участвалите в нея, ще работи " най-малко три месеца ", а идващото съвещание най-вероятно ще бъде при започване на септември, тъй като Народното събрание излиза в лятна почивка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР