Изпълнителният директор на Левски Павел Колев излезе с публикация на

...
Изпълнителният директор на Левски Павел Колев излезе с публикация на
Коментари Харесай

Павел Колев: Всеки трябва да поеме дял в загубите при пандемията

Изпълнителният шеф на Левски Павел Колев излезе с обява на своята стена във bейсбук. Шефът на " сините " проучва положението на европейския футбол, който е неподвижен посред рецесията с пандемията от ковид.
" Футболните клубове да желаят обезщетения от БФС или от страната е висша форма на цинизъм в тази трагична обстановка. Това не изключва полемиката за пристигналата към този момент тежка икономическа рецесия. Тя ще засегне всички. И в страните, където има съществени футболни институции и сериозна спортна публицистика, тази полемика се води.
Във Франция законодателството към този момент разрешава на футболните клубове да заплащат 70% от заплатите на футболистите за времето, в което са в “частична липса на претовареност ". В подобен режим към този момент са Лион, Монпелие, Амиен и Ним... В Германия футболистите на Борусия (Мьонхенгладбах) сами се отхвърлиха от 50% от заплатите си. Има и крайни ограничения – президентът на швейцарския Сион Кристиан Константен уволни 9 играчи, употребявайки като just cause изключителната обстановка. Разбира се, преди този момент им предлага краткотрайно съглашение с поправена заплата от 12 350 швейцарски франка (колкото се поставят като обезщетение от швейцарското Бюро по труда). Уволнените са тези, отказали да подпишат анекса.
В Англия Барнет освободи цялата си администрация от 60 индивида. В Италия полемиката е огромна. Днес Професионалната лига провежда конферентен диалог на президентите, в който да се разиска обща политика за процентно понижаване на заплатите на играчите по отношение на неналичието на подготвителен развой и мачове. След това предстоят диалози и със Синдиката на играчите, воден от Дамяно Томази. FIGC (Италианската футболна федерация) интензивно менажира този спор и поддържа позицията, че всички страни би трябвало да поемат своята тежест от неизбежния стопански удар.
Какво се случва във футболния живот у нас? Нищо. Няма Професионална лига, няма профсъюз! Някакъв лекар по стопанска система на чекмеджето и парите в брой се изрича наляво и надясно от името на БФС и се вълнува повече кой му е сменил съдията за мача във време, в което светът, какъвто го познаваме, се срутва. Хора, изгубили всевъзможен заем на доверие, и със срината известност пробват да ръководят футбола (нямам поради Михаил Касабов) и да раздават морал, изричайки неистина след неистина. Това също е цинично!
А предизвикването пред нас е голямо! С пандемията ще се преборим, в случай че е рекъл Господ, само че това, което се задава след нея е ужасно за всички. Във всеки бизнес. И страната ще има потребност от нас.
Специално във футболния свят нещата стоят по следния метод. Европейският модел на спорта се крепи на две носещи колони – пирамидалната конструкция и солидарността. От върха на пирамидата – ФИФА, през УЕФА, националните федерации и лиги, клубове, играчи, администрация – никой няма да остане непокътнат от рецесията. ФИФА към този момент мисли за промени в трансферния устав и интернационалния календар, сътрудниците в УЕФА разискват анулация или облекчения във финансовия феърплей за една година. Вече анулираха ЕВРО 2020, което ще донесе загуби от 300 млн.
Сега за солидарността, поради която цяла футболна Европа занапред ще търпи загуби – ЕВРО 2021 ще донесе на УЕФА 2,2 милиарда евро. Като махнем разноските, 85% от чистата облага потича от Нион надолу по пирамидата чак до основата. За разлика от нашите футболни организации бюджетът на УЕФА е транспарантен и всеки може да го ревизира – 85% солидарни заплащания към федерации и клубове, 9,4% – за уредници на събития (шампионати), съдии, публични лица на мачовете, софтуерни разноски ии разноски за тв лъчение, по-малко от 3% за заплати на администрацията.
Колкото по-малко доходи, толкоз по-малко ще потекат надолу по пирамидата. И тук даже не отваряме дума за приходите от Шампионска лига, Лига Европа и Суперкупата на Европа, където не е ясно дали договорите за тв права ще бъдат спазени и какъв брой от рекламодателите ще оцелеят и ще изпълнят уговорките си. Да задаваш въпроси няма нищо неприятно. Ако не го правиш, няма да намериш отговори ", приключи " синият " началник.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР