Изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева очаква

...
Изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева очаква
Коментари Харесай

Дузина кандидати да контролират строежа на газовата връзка с Гърция

Изпълнителният шеф на ICGB от българска страна Теодора Георгиева чака класирането да е готово допустимо най-скоро

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Строежът на газовата връзка с Гърция стартира на хартия, на процедура - не

Проектната компания ще бъде включена като бенефициент по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност "
29 юни 2018
Изчезващите търговци на ток

От пазара излизат няколко огромни медиатора, защото по-пазарният модел от 1 юли върви с нови тежести за търговците на ток
29 юни 2018
Поредна тъжба на " Некст инвест " стопира търга за газовата връзка с Гърция

Заедно с " Инсито " компанията оспорва изискванията към подизпълнителите в процедурата за строителните работи, които са общо за 145 млн. евро
18 юни 2018
Първият каспийски газ потегля към Турция

Газопроводът TANAP е опция на " Газпром " и " Турски поток " и ще обезпечи азерски газ за Европа и вероятно България
12 юни 2018
За археология по трасето на газовата връзка с Гърция ще бъдат заделени 3 млн. лева

Финансирането от " Ай Си Джи Би ", половината от която се държи от БЕХ, е двойно по-голямо от годишната държавна дотация за разкопки
21 май 2018
Търси се строител на газовата връзка с Гърция в търг за 145 млн. евро

За доставката на самите тръби върви друга процедура за 60 млн. евро
30 апр 2018 След няколко тъжби и редица удължавания на периодите една от основните публични поръчки за реализацията на газовата връзка с Гърция - тази за избор на инженер-консултант, най-накрая стигна до отварянето на офертите на претендентите. В оповестената на 8 ноември предходната година процедура за 8.45 млн. евро присъединяване са декларирали общо 12 компании и консорциуми, като 6 от тях са напълно задгранични. Това оповестиха от плановата компания за интерконектора - Ай Си Джи Би (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са " Български енергиен холдинг " и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon.

Възлагането на публичната поръчка за избор на инженер-консултант е значимо, защото е една от последните стъпки преди пускане на строителните действия. Разбира се, не по-малко значимо е да приключат и другите две съществени процедури - за изработването на тръбите и за самото строителство, против които също бяха подадени редица тъжби.

Кои са претендентите

Основното задгранично присъединяване в процедурата е на италиански компании. Такива са Technip Italy Direzione Lavori, Enereco, T&T Sistemi, както и обединяването сред Techint - Compagnia Tecnica Internazionale и Techfem. В конкуренцията има и една австрийска компания - ILF Beratende Ingenieure.

Чуждестранен от позиция на това, че търгът се организира в България, е и гръцкият консорциум C&M-Asprofos-S Energy-Miks. Реално обаче една част от трасето на газопровода ще е на територията на Гърция, тъй че този участник може да се одобри и за локален.

Останалите предложения са подадени от обединяване " МГВ Консултант ", ДЗЗД " Консулт Еврогаз ", консорциум РИНА, консорциум ТИБЕИ, обединяване " Външно наблюдение газопровод Гърция - България " ДЗЗД и обединяване " ДжейВИ Интерконектор 2018 ".

" Проектната компания и нейните акционери ще основат всички нужни условия за осъществяване на транспарантна, справедлива и недискриминационна процедура в изискванията на почтена и лоялна конкуренция ", съобщи изпълнителният шеф на ICGB от българска страна Теодора Георгиева.

Големи отговорности

Срещу сумата от 8.45 млн. евро Ай Си Джи Би ще желае инженер-консултантът безусловно да ръководи осъществяването на плана от нейно име както в България, по този начин и в Гърция. Той ще би трябвало да направи оценка на техническите опасности и да реализира надзор върху доставките. Освен това измежду отговорностите са и всички надзорни действия - върху строителството, върху придобиването на аграрни земи и учредяването на сервитути за прекосяването на тръбите, както и върху самото стартиране в употреба на газопровода.

Защо е значимо

Проектът за създаване на междусистемната връзка Гърция – България е основен за обезпечаване на различни доставки. Той ще даде достъп до Южния газов кулоар, посредством който Югоизточна Европа ще получава природен газ от Каспийския район, съществуващи и бъдещи терминали за полутечен природен газ и други. Газовата връзка е стратегическа и за концепцията за създаване на газоразпределителен център в България.

Предвиденият първичен потенциал на газопровода е 3 милиарда куб. метра, а оптималният може да доближи до 5.5 милиарда куб.м годишно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР