Изпълнителният директор на Глобалния алианс за ваксини и имунизация (ГАВИ)

...
Изпълнителният директор на Глобалния алианс за ваксини и имунизация (ГАВИ)
Коментари Харесай

СЗО: Прекалено рано е да се прекратява обявената заради COVID-19 извънредна ситуация

Изпълнителният шеф на Глобалния алианс за ваксини и имунизация (ГАВИ) Сет Бъркли сподели, че е прекомерно рано да се поставя завършек на изключителната обстановка, оповестена поради COVID-19, като уточни, че към момента има заплаха пандемията да се утежни, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.   
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32387
Алиансът, който е орган на Световната здравна организация (СЗО), се среща един път на няколко месеца, с цел да реши дали коронавирусът, който се появи преди три години в китайския град Ухан, към момента съставлява " изключителна обстановка в областта на опазването на здравето на интернационално равнище ". Целта на това определение е да се задейства координирана интернационална реакция и да може да се отключи финансиране за съдействие в региона на шерването на ваксини и провеждането на лекувания.

В отговор на журналистически въпрос дали на съвещанието за изключителни обстановки идващия месец СЗО ще разгласи завършек на изключителната обстановка, изпълнителният шеф на ГАВИ съобщи, че е допустимо нещата да се влошат.

" Предполагам знаете, че доктор Тедрос  Аданом Гебрейесус мисли за световната обстановка, която може да се утежни. Тя обаче може и да се усъвършенства. Ние не знаем накъде отива. Изглежда, че моментът е прекомерно сложен, с цел да се приключи изключителната обстановка ", добави той.

" Ние приключихме с вируса, само че той не е завършил с нас ", сподели още Бъркли.

Той предвижда, че огромното търсене на ваксини най-вероятно ще се резервира и през идната година.

" Очакваме да бъдат поръчани стотици и стотици милиони дози ", уточни Бъркли, като разясни, че самите страни са изразили предпочитание за сходни количества.

ГАВИ е част от световната стратегия за еднакъв достъп до ваксини КОВАКС, която е осигурила към 1,9 милиарда дози за 146 страни.

Сривът в търсенето на ваксини за COVID-19 значи, че някои страни са прибегнали до заличаване запасите си.

Въпреки това Бъркли съобщи, че КОВАКС е отчела загуби на ваксини от едвам три %. Освен това ГАВИ е съумял да предоговори поръчките си в сходство с намалялото по-рано тази година търсене.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР