Изпълнителната агенция по горите вече е с нов изпълнителен директор.

...
Изпълнителната агенция по горите вече е с нов изпълнителен директор.
Коментари Харесай

Имаме човек в... Агенция по горите!

Изпълнителната организация по горите към този момент е с нов изпълнителен шеф. Постът заема природозащитника Александър Дунчев, който бе част от Глобалния фонд за дивата природа WWF. Той сяда в директорския стол на мястото на инж. Мирослав Маринов, който беше на тази позиция през последните 2 години. Това е първата кадрова смяна на новия аграрни министър Христо Бозуков.

България има шанса да е измежду страните с най-вече гори в Европа. Около една трета от страната ни е покрита с тях, само че по информация на WWF едвам 4% от тях са се запазили като “девствени гори ”, които не са повлияни от човешка активност. Ето за какво е от особена значимост кой се грижи за тях.

Дунчев е инженер лесовъд, лекар по горско стопанство. Популярен е измежду еколозите със своите планове за запазване на вековните гори в България и следствие на нарушаванията в горите. Той работи като специалист в естествен парк “Витоша ”, по-късно продължава да се бори за идеята си в WWF.

Част е и от експертния екип на организацията " Зелени закони " и е взел участие в планове за картиране и запазване на вековните гори в Европа. През последните месеци се занимаваше с акция за спасяването от изсичане на 3 милиона декара гори у нас, които са се самозалесили. През 2017 година пък той бе лидер на листата на " Да, България! " в Смолян и член на Изпълнителния съвет на придвижването.

Доскоро той беше и шеф отдел в “Югозападно държавно дружество ”, част от Агенцията по горите. През предишния месец предприятието пусна мобилно приложение за потребление на офлайн карта за всички горски територии в обсега на предприятието. “Това приложение е гратис и с помощта на него всеки ще може да се ориентира къде се намира, даже в най-затънтените гори ”, описа тогава Дунчев пред „ Свободна Европа “.

Идеята му е да служи за място, в което да се подават сигнали за противозаконна сеч, нерегламентирани сметища, паднали дървета, пожари и други нарушавания. “Който не се борил с пожари, той не знае какъв брой е мъчно да се локализира огън. Това приложение разрешава местоположението да се появява непосредствено на обществената карта на горското дружество ”, споделя Дунчев пред Генка Шикерова.

Продължава на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР