Изпълнителната агенция Медицински надзор проверява Специализираната болница за активно лечение

...
Изпълнителната агенция Медицински надзор проверява Специализираната болница за активно лечение
Коментари Харесай

Проверяват болници за починало от менингит дете

Изпълнителната организация " Медицински контрол " ревизира Специализираната болница за интензивно лекуване на детски заболявания " Проф. Иван Митев ", където предишния петък от менингит е умряло 5-годишно дете. Това стана ясно от думите на здравния министър Стойчо Кацаров. Смъртта на малчугана стана известна, откакто в посещаваната от него детска градина " Вълшебство " в столичния квартал " Павлово " бяха открити 23 инфектирани с менингокок деца и личен състав.

По думите на родители на инфектирани деца, болният хлапак бил връщан от няколко лечебни заведения. " Медицински одит " ще ревизира всички тях. " При умрялото дете не е изолиран патогенен менингокок, както се чака и каквато е била първичната диагноза, не е изолиран и при контактните лица ", изясни министър Кацаров.

Столичната РЗИ провежда тестване на 250 деца, резултатите се чакат през днешния ден. Извършена е цялостна стерилизация на постройката и на общите площи по разпореждане на СРЗИ.

Заразяването става по въздушно-капков път при стеснен контакт и дълготрайно оставане в затворено помещение с болния, изясни проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравни въпроси. Той разясни, че децата, които взимат антибиотик в границите на два дни, към този момент са безвредни. По думите му от време на време тежките инфекции се развиват доста бързо, в границите на дни и даже часове. " Знаем доста малко за случая. При всяка неочаквана гибел се прави следствие ", напомни той.

У нас менингоковите ваксини не са в наложителния имунизационен календар, за разлика от други европейски страни, разяснява за ДУМА инфекционистът и педиатър доцент Атанас Мангъров от Инфекциозна болница. По думите му тези ваксини не са евтини, само че не са малко родителите, които избират да имунизират децата си.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР