Изпълнителна агенция „“ пуска 9 нови електронни административни услуги. Гражданите

...
Изпълнителна агенция „“ пуска 9 нови електронни административни услуги. Гражданите
Коментари Харесай

Нови електронни услуги пуска Автомобилна администрация

Изпълнителна организация „ “ пуска 9 нови електронни административни услуги. Гражданите към този момент имат опция да подават електронно, посредством профилирано приложение, заявки за научен изпит за лидер на МПС в плануваните от нормативната уредба случаи, за изпит за лидер на лек таксиметров автомобил, както и за изпит за лидер или съветник за транспорт на рискови товари.

По електронен път се декларира преиздаване, замяна или издаване на дубликати на карти за цифрови тахографи, на карти за подготовка на водачите и на ADR удостоверение за лидер, пренасящ рискови товари.

Свързани са общо 12 регистъра и база данни, което разрешава автоматизирано по електронен път да бъдат обменяни разнообразни данни с Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите, Националната организация за приходите и Гаранционния фонд.

Този продан от една страна приключва условието на хартиени документи, издадени от разнообразни институции, въпреки това покачва контрола и приключва опцията за допускане на механически неточности. Ако МПС е със служебно прекъсната регистрация, то към този момент не може да премине на механически обзор, до момента в който не се възвърне регистрацията. Системата не разрешава при техническите прегледи, да бъде позволена неточност при въвеждането на регистрационните номера, каквито случаи имаше до момента.

Годишно се издават над 28 000 карти за подготовка, 26 000 карти за цифрови тахографи и над 7500 ADR свидетелства за водачи, пренасящи рискови товари.

С новите електронни услуги и свързване на регистри ще се усъвършенстват осведомителните процеси в организацията, което доста ще понижи времето за обработка на документите и обмена на информация сред институциите.

Проектът включва и оборудването на всичките 80 инспекторски екипи на ИА „ Автомобилна администрация “ с таблети, принтери и модерни камери. Това ще даде опция инспекторите да реализират надзор, посредством нова профилирана система. Тя разрешава в действително време да се ревизира наличната информация за транспортните средства, водачите и превозвачите в национални и европейски регистри.

При констатиране на нередности издаденият акт незабавно се вписва в системата и се принтира, като непознатите жители, които нямат адрес в България, незабавно ще получават наказателно разпореждане без да е належащо да посещават регионалните отдели на администрацията.

Новата система разрешава интеграция с и в границите на годината се планува оборудването на колите с такива, за възнаграждение на място на наложените санкции на чужденци. През системата ще се разпределят дилемите на проверяващите екипи, според техните пълномощия, като ръководителите ще имат опция да наблюдават работата им по-ефективно в действително време. При констатиране на нарушавания в показаните от водачите документи или при непредоставяне, системата автоматизирано ще алармира контролиращия екип за взимане на отношение. Ръководителите ще имат опция в действително време да видят дали са подхванати дейности. Това ще понижи времето за осъществяване на инспекциите, ще усъвършенства контролната активност и ще ограничи корупционните фактори.

Проектът дава отлична база за надграждане. В осведомителните системи са предоставени благоприятни условия за реализиране на връзка и с други регистри, в случай че такива бъдат въведени от национални или европейски институции. Системата разрешава в бъдеще да бъде обменяна информация с камерите на “ и да се прави автоматизирана инспекция на пътния трафик, като при констатиране на нарушавания системата да изпраща известие към инспекторите на ИА „ Автомобилна администрация “, осъществяващи надзор на пътя.

С 9-те нововъведения услугите на организацията, които се оферират електронно стават 67 от общо 84. Така общият брой на предоставяните електронни услуги надвишава 74%. Годишно организацията издава над 330 000 административни документа, като над 95% от тях могат да бъдат подадени електронно, оповестиха от, съобщи БГНЕС.

Проектът „ Надграждане на поддържаните от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ регистри за периодически прегледи за техническата редовност на МПС и образованието и изпитите за придобиване на дееспособност за ръководство на МПС; създаване на нов модел на контролната активност, учреден на оценка на риска “ се съфинансира от Европейския обществен фонд, посредством Оперативна стратегия „ Добро ръководство “. Стойността на плана е 990 553 лв..
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР