Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда организира информационна и инспекционна

...
Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда организира информационна и инспекционна
Коментари Харесай

Около 120 хил. болни от рак годишно в ЕС, разболели се на работните им места

Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " провежда осведомителна и инспекционна акция " Здравословни работни места, 2018 - 2019 година, ръководство на рисковите субстанции на работното място ", оповестиха от пресцентъра на ГИТ, представена от Българска телеграфна агенция.

С нея България се включва в двугодишната акция на Европейската организация за сигурност и здраве при работа (EU-OSHA), която стартира през април 2018 година и е отдадена на повече осведоменост и предварителна защита на риска от работата с рисковите субстанции в ежедневната трудова активност.

От 1 август 2018 година, в границите на плануваната си инспекционна активност, при инспекциите в предприятия от стопански действия " Растениевъдство ", " Оформяне и поддържане на озеленени площи ", " Производство на мебели ", " Производство на ПДЧ ", " Печатна активност ", " Производство на обувки ", " Хуманно опазване на здравето ", " Ветеринарномедицинска активност ", " Борба с гризачи и инсекти " и " Галванични производства ", контролните органи на Агенцията особено ще наблюдават за оценката на риска и подхванатите ограничения за минимизиране на рисковете вследствие потреблението на рискови субстанции от работещите в тях.

ГИТ разчита на подпомагане от страна на работещите, които ще бъдат помолени от инспекторите по труда да попълнят анонимно специфични анкети. Целта е да се откри до каква степен работещите познават пиктограмите (изображенията), с които на етикетите се пресъздават другите опасности.

EU-OSHA провежда акцията, защото съгласно разнообразни оценки всяка година към 1,6 милиона души в Европа се диагностицират с рак, а към 120 000 от тях се разболяват вследствие на професионална експозиция на канцерогени. Това води до съвсем 80 000 смъртни случая годишно. По данни от оценки на Международната организация на труда (МОТ) и Европейски Съюз канцерогените са причинителят на по-голямата част от смъртоносните професионални болести в Европейски Съюз. Преките разноски, произлизащи от експозиция на канцерогени на работното място в Европа, се правят оценка на 2,4 милиарда евро годишно. Към 2017 година базата данни, построена според условията на Регламента по отношение на класифицирането, етикетирането и пакетирането (CLP), съдържа информация за 129 000 рискови субстанции, които се създават или внасят на територията на Европейски Съюз.

Излагането на рискови субстанции на работното място е обвързвано с тежки и дълготрайни здравословни проблеми - с респираторни заболявания; увреждания на вътрешните органи, включително мозък и нервна система; кожни раздразнения и кожни болести; професионални ракови болести (левкемия, рак на белите дробове, мезотелиома и рак на носната кухина). Наличието на рискови субстанции може да изложи служащите на риск от пожар, детонация, тежко отравяне и задушаване.

Според второто Европейско изследване на новите и нововъзникващите опасности в предприятията, проведено от EU-OSHA, рискови субстанции се срещат по-често в избрани браншове, да вземем за пример селското стопанство, производството и строителството. Въпреки това към 18 на 100 от всички работещи в Европейски Съюз настояват, че са изложени на нездравословното им влияние повече от една четвърт от работното си време, като този дял не се трансформира от 2000 година А към 38 на 100 от предприятията от всички браншове оповестяват, че за евентуално рискови химични или биологични субстанции на работните си места.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР