Изпълнители от сектора на свободните артисти в българската култура ще

...
Изпълнители от сектора на свободните артисти в българската култура ще
Коментари Харесай

Денят на българския фолклор - 22 юни, ще бъде отбелязан с концерт-спектакъла „Време за фолклор“ на „Платформа А6“ до НДК

Изпълнители от бранша на свободните актьори в българската просвета ще отбележат Деня на българския фолклор  - 22 юни с концерт-спектакъла „ Време за фолклор “ на откритата сцена „ Платформа А6 “ до НДК. Участници в празничното събитие ще бъдат Ансамбъл „ Чинари “, Димитър Туджаров - Шкумбата, Стоян Янкулов – Стунджи, група „ Етнотикс “, „ Булгарина “, „ Национално учебно заведение за танцово изкуство “ – гр. София и  Чинари Дръмс.

Заглавието на спектакъла „ Време за фолклор “ илюстрира завръщането на българите към корените – наклонност, която все по-ясно се откроява през последните години. На сцената ни чака фолклорна приказка, в която всеки от присъстващите ще потъне надълбоко, с цел да се възроди още веднъж.

„ Това е мостът сред предишното и сегашното, както и вярата, че ще продължи да ни има “, считат артистите, които се включват в спектакъла.

Месеци след началото на пандемията и поетапното разформироване на ограничаващите ограничения желанието на хората да бъдат още веднъж дружно, обединени от българския дух и обичаи е по-силно от всеки път.

„ Ще подсигуряваме сигурността на хората и ще спазим всички противоепидемични ограничения “, безапелационен е ръководителят на „ Чинари “ Асен Павлов.

Във време, в което изкуството и културата потвърждават мощната си мощност, фолклорът е този, който сплотява и сплотява, а хуморът подвига духа. Затова и едни от най-успешните актьори в региона на българския фолклор сплотяват сили с известния комедиант Димитър Туджаров-Шкумбата и виртуозния Стоян Янкулов-Стунджи точно на 22 юни.

Хиляди хора и институции, включително и Министерството на културата поддържаха през 2019 година концепцията на „ Чинари “ денят на лятното слънцестоене – извънредно значим в календара на старите българи, да се трансформира в формален празник на българския фолклор.

„ 22 юни  е един лимит на годината - средата на годината. Имайки поради и лятното слънцестоене, което старите българи извънредно доста са почитали. Имайки поради и тъкмо тази седмица преди Еньовден, която е известна със своята магичност и загадъчност. Също по този начин съотношението сред деня и нощта е в една прекаленост и по-късно всичко потегля в противоположна посока “, изяснява избора на Деня на българския фолклор художественият началник на отбор „ Чинари “ и основател на концепцията Асен Павлов.

Всички актьори, които ще излязат на сцената, чакат доста положителна сила и страсти на идния концерт с приказност от ритми, музика и танци, която ще поднесат на публиката. Момчетата от „ Чинари Дръмс “ дружно със Стоян Янкулов – Стунджи готвят необикновено дръмс шоу, а отбор " Чинари " и Националното учебно заведение за танцово изкуство, ще завладеят пространството с темпераментни танци от всички фолклорни области на България.

Билетите за спектакъла „ Време за фолклор “ към този момент са в продажба в мрежата на Тикетпортал на цена 20 лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР