10-та годишнина от най-кървавия ден в съвременната история на Египет

...
Изображение: Скъсан плакат на сваления египетски президент Мохамед Морси на
Коментари Харесай

Изображение: Скъсан плакат на сваления египетски президент Мохамед Морси на площад Рабаа Адауия, след като силите за сигурност се нахвърлиха върху протестиращите на 14 август 2013 г.

Това беше третата маса убийството на поддръжниците на г-н Морси, откакто той беше отстранен от власт през юли 2013 г., и последва шест седмици кървави сблъсъци между протестиращи, настояващи за неговото възстановяване, и силите за сигурност, лоялни на подкрепяното от армията правителство на фелдмаршал Абдул Фатах ал Сиси.

< p>Клането беше описано от Human Rights Watch като най-голямото убийство на демонстранти за един ден в новата история и „най-мрачните дни в съвременната история на Египет“ от Amnesty International.

„Клането в Рабаа беше повратна точка, след която египетските власти безмилостно преследваха политика на нулева толерантност към несъгласието“, каза Филип Лутър, директор на изследванията в Близкия изток и Северна Африка на Amnesty International, в изявление по случай 10-ата годишнина от убийствата.

Сред загиналите в този ден беше операторът на Sky News Мик Дийн.

Той беше убит с един изстрел, докато екип на Sky News снимаше протестите срещу военния преврат, свалил Морси.

61-годишният женен баща на две деца, който е работил за Sky от 15 години, е събирал кадри на група жени, четящи Корана, когато е бил прострелян в гърдите от снайперист.

Изображение: Мик Дийн беше убит по време на антивоенни протести в Египет

Хиляди поддръжници на г-н Морси в египетската столица организираха шестседмична седяща демонстрация, която беше разпръсната от правителствените сили, предизвиквайки тичащи улици битки.

Движението беше вдъхновено от демонстрациите в Тунис.

Арабската пролет

Започвайки през 2010 г., протестите в Тунис предизвикаха това, което стана известно като арабската пролет, която се разпространи и драматично промени политическата структура на голяма част от арабския свят.

Ескалиращите антиправителствени протести срещу корупцията, бедността и безработицата прераснаха във въстания и в крайна сметка в граждански войни в няколко нации, включително Либия и Йемен, което доведе до отстраняването на лидерите в тези страни, с изключение на Сирия.

Прочетете още световни новини:
Британска рок звезда загуби ресторант в пожар в Хавай
Тийнейджър момче оцеля при падане от 100 фута в Гранд Каньон

Протестите в Египет доведоха до напускането на поста на президента Хосни Мубарак в рамките на седмици.

Президентски избори през 2012 г. дадоха властта на г-н Морси и Мюсюлманското братство, но самият г-н Морси беше свален, когато египетските военни генерали завзеха властта през 2013 г.

След това г-н ал Сиси стана президент и наложи полицейска държава, в която десетки хиляди египтяни бяха хвърлени в затвора и стотици екзекутирани.

Страната остава под военно управление.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР