Износът на Турция за Близкия изток и страните от Персийския

...
Износът на Турция за Близкия изток и страните от Персийския
Коментари Харесай

Износът на Турция за Близкия изток и страните от Персийския залив достигна 25 млрд. долара

Износът на Турция за Близкия изток и страните от Персийския залив се е нараснал с 24,8% през първите девет месеца на тази година, като максимален е износът за Ирак - 7,5 милиарда $.

Според отчет, оповестен в неделя от Анадолската организация, в който са събрани данни от Асоциацията на турските експортьори (TİM), за посочения интервал износът за страните, включващи Йордания, Йемен, Бахрейн, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Палестина, Ирак, Иран, Израел, Катар, Кувейт, Севернокипърската турска република (СКТР), Ливан, Сирия, Саудитска Арабия и Оман, е достигнал 24,6 милиарда $.

През същия интервал на предходната година износът е възлизал на 19,7 милиарда $.

През деветмесечието Ирак заема лъвския къс в износа на Турция за района със 7,5 милиарда $. Следват Израел с 5,1 милиарда $, ОАЕ с 2,5 милиарда $, Иран с 1,7 милиарда $ и Ливан с 1,7 милиарда $.

През този интервал са осъществени продажби за Катар на стойност към 1,8 милиарда $, за Сирия - 1,7 милиарда $, за СКТР - 985,8 млн. $, за Йемен - 776,1 млн. $, за Йордания - 647,2 млн. $, за Кувейт - 489,4 млн. $, за Саудитска Арабия - 420,8 млн. $, за Оман - 306,9 млн. $, за Бахрейн - 142,4 млн. $ и за Палестина - 92,2 млн. $.

През интервала януари-септември тази година износът за Близкия изток и района на Персийския залив се е нараснал в 13 страни в съпоставяне със същия интервал на 2021 година и е намалял в две.

За този интервал максимален е растежът на износа за Саудитска Арабия със 180%.

Увеличение от 91,4 % се следи при износа за Ливан, до момента в който при износа за Катар нарастването е 58,7 %, при износа за СКТР - 48,9 %, при износа за ОАЕ - 33,1 % и при износа за Палестина - 30,3 %.

Износът за Бахрейн се усили с 21,8%, до момента в който за Израел означи растеж от 19,3%, за Йордания - 18,8%, за Кувейт - 9,1%, за Иран - 7% и за Сирия - 0,6%.

Износът за Йемен понижа с 2,9%, както и износът за Оман - със 7,3%.

Когато разпределението на износа за Близкия изток и страните от Персийския залив през деветте месеца на годината се проучва по провинции, износът от Истанбул възлиза на към 43,5% от общите продажби за района с 10,7 милиарда $.

На секторна основа максимален експорт за района е сбъднат от бранша на химическите субстанции и артикули - 3,9 милиарда $. След бранша на химическите субстанции и артикули максимален е износът на зърнени храни, бобови растения, маслодайни семена и артикули на стойност 3,2 милиарда $.

Тези браншове са следвани от стоманодобивния с 2,8 милиарда $, мебелния, хартиения и горския с 1,8 милиарда $ и електричеството и електрониката с 1,4 милиарда $. /БГНЕС, Сабах

Анкара / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР