Износът на руски въглища за страни от Югоизточна Азия се

...
Износът на руски въглища за страни от Югоизточна Азия се
Коментари Харесай

Износът на руски въглища за Югоизточна Азия нарастна с близо 50%

Износът на съветски въглища за страни от Югоизточна Азия се е нараснал предходната година, откакто доставките за Европейски Съюз са спрени на фона на западните наказания против Москва, сочат данни от компанията за енергийни разбори Kpler.

Доставките на съветски въглища за Югоизточна Азия, като се изключи Китай, са скочили с 47% през 2023 година и са достигнали 13,1 млн. тона.

Сред страните, които са нараснали вноса на съветски въглища, е Шри Ланка, която е нараснала покупките си 4,5 пъти до 1,6 млн. тона. Виетнам съвсем удвои вноса до 3,9 млн. тона, Малайзия - с 18% до 3,8 млн. тона, а Индонезия - 1,7 пъти до 3,4 млн. тона. Доставките за Мианмар са се нараснали с 10%, достигайки 41 000 тона през предходната година, до момента в който Бангладеш е закупил 48 000 тона въглища от Русия, сочат данните.

В същото време Пекин, който понастоящем е най-големият азиатски търговски сътрудник на Москва, е внесъл 40% от целия съветски експорт на въглища от 2022 година насам, следван от Индия (20%) и Южна Корея (13%), сочат данните.

 По данни на китайските митници вносът на въглища през декември е достигнал рекордните 47,3 млн. тона след третия по величина размер, регистриран през ноември, като по този метод общият импорт през 2023 година е достигнал исторически най-много.

Според предварителните оценки на Kpler износът на съветски въглища за Китай е възлизал на 104 млн. тона през предходната година, което съставлява близо 43% нарастване на годишна база, защото двете страни задълбочават енергийното си съдействие.

Повишаването на съветския експорт на въглища за азиатските пазари идва в миг, когато Москва пренасочи комерсиалния си поток след възбраната за импорт на въглища от Европейски Съюз, наложена през декември 2022 година

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР