Износът на Китай нарасна с по-бързи темпове през декември, докато

...
Износът на Китай нарасна с по-бързи темпове през декември, докато
Коментари Харесай

Износът на Китай нараства, но дефлацията продължава, докато икономиката навлиза на несигурно в 2024 г.

Износът на Китай набъбна с по-бързи темпове през декември, до момента в който дефлационният напън продължи предишния месец, поддържайки живи упованията за повече ограничения за облекчение на политиката за подсилване на стопанската система , носеща обилни зони на уязвимост през 2024 година, написа „ Агенция Ройтерс “.

Китайските политици биха могли да отдъхнат с облекчение след знаците, че международната търговия постепенно се трансформира с вероятността за по-ниски разноски за заеми на хоризонта, само че продължителната имотна рецесия , внимателните консуматори и геополитическите провокации сочат още една неравна година за втората по величина в света стопанска система.

Износът е повишен с 2,3% по отношение на година по-рано през декември, демонстрират данните на „ Митниците “ в петък, спрямо нарастване от 0,5% през ноември и надхвърляйки упования растеж от 1,7% в изследване на „ Ройтерс “. Вносът набъбна с 0,2% на годишна база, пропускайки прогнозите за нарастване от 0,3%, само че въпреки всичко обърна спад от 0,6% преди месец. Ето какво разяснява Су Тианчен, старши икономист в Economist Intelligence Unit:

„ По-добрите данни за експорт се движат на първо място от полупроводниците и електрониката и възобновяване от тази страна идва от цикличното възобновяване на потребителското търсене в чужбина. “

Според Су цифрата е подкрепена и от ниска статистическа база, защото „ имаше съществено спиране на износа през предишния декември след неочакваното наново отваряне на Китай “ .

Все отново усъвършенстваните данни за китайския експорт предишния месец се причисляват към тези от Южна Корея, Германия и Тайван , като допускат, че международната търговия стартира да се завръща, откакто по-високите лихвени проценти в Съединените щати и Европа понижиха търсенето през 2023 година

Миналата година износът на Китай понижа за първи път от 2016 година Организация на обединените нации предизвести за евентуално стесняване на търговията със артикули с 2 трилиона $ или 8% през 2023 година

Износът на Южна Корея , деликатно следен знак за международната търговия, се увеличи за трети месец през декември, до момента в който последните данни за износа на Германия за ноември изненадаха нагоре.

Анализаторите също по този начин чакат лихвените проценти да паднат с минимум 1,5 процентни пункта в Съединените щати и Европа тази година, което би трябвало да усъвършенства търсенето на вносни артикули. И въпреки всичко потребителските цени в Китай паднаха за трети месец през декември, до момента в който фабричните цени продължиха задържалия се повече от година спад , демонстрират обособени данни от Националното статистическо бюро , подчертаващи устойчивостта на дефлационните сили в азиатския колос стопанска система.

Индексът на потребителските цени се увеличи с 0,2% през 2023 година, най -бавният ритъм от 2009 година насам, а показателят на цените на производител за цялата година се намали с 3,0% , отбелязвайки най-стръмния си спад от 2015 година насам.

„ Дефлационният напън в китайската стопанска система остава, защото вътрешното търсене към момента е едва. Секторът на парцелите продължава да тежи върху стопанската система “ , сподели Zhiwei Zhang, основен икономист в Pinpoint Asset Management.

Анализаторите чакат повече ограничения за поддръжка на политиката в кратковременен проект, с цел да подтикват търсенето.

„ Потреблението евентуално ще се усили през лунната Нова година, само че са нужни повече тласъци за увеличение на разноските на семействата и унищожаване на дефлационния напън “ , споделиха анализатори на UBS в записка.

Китайските политици също ще би трябвало да се борят с незадоволителните задгранични стопански системи, като Световната банка във вторник предизвести, че световният напредък ще се забави за трета поредна година. Дан Уанг, основен икономист в Hang Seng Bank China, твърди:

„ Новите задгранични поръчки за китайски производители се усилиха доста предишния месец, само че това не е дълготрайна наклонност.

Пазарната реакция на данните беше значително приглушена. Индексът на акциите на китайските сини чипове CSI300 падна с 0,17%, до момента в който показателят Hang Seng в Хонконг остана постоянен, както и юанът по отношение на $.

Перспективи за несигурно търсене

Най-големият консуматор на сила в света закупи рекордни равнища на въглища и недопечен нефт през 2023 година, защото търсенето се възвърне след провокирания от пандемията спад макар икономическите усложнения . Вносът на желязна руда също означи рекордна година. А вносът на соя скочи за първи път от три години, защото китайските търговци усилиха покупките, изключително от Бразилия , с цел да се възползват от по-евтиния фасул от голямата годишна продукция там. Но фючърсите на желязната руда се намалиха в петък на фона на данните за показателя на потребителските цени и показателя на потребителските цени, които сочеха вероятности за едва търсене и разтърсени настроения на вложителите.

Джулиан Евънс-Причард, началник на China Economics в Capital Economics, съобщи, че чака размерите на вноса да се подобрят в кратковременен проект с помощта на по-нататъшната поддръжка на политиката, стимулираща търсенето на първични материали .

„ Продължаващото циклично възобновяване на икономическата интензивност ще поддържа леко повишаване на главната инфлация “ , съобщи той в записка и добави:

„ Въпреки това слабият световен напредък и продължаващите свръхинвестиции в Китай значат, че рисковете от дефлация ще продължат да висят над стопанската система му за известно време. “

Повечето анализатори са на мнение, че подемът на износа ще даде единствено непретенциозен подтик на вътрешното търсене. Жанг от Pinpoint Asset Management заключва:

„ Износът се усъвършенства на маржа… само че износът като дирек за напредък в Китай не е задоволително мощен, с цел да подтиква общото вътрешно търсене. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР