Износът на капитали от Русия продължаваВсеки ден научаваме, че в

...
Износът на капитали от Русия продължаваВсеки ден научаваме, че в
Коментари Харесай

Проклятието на офшорките и странностите на санкционната война

Износът на капитали от Русия продължава

Всеки ден научаваме, че в недружелюбни страни се замразяват активи с съветски генезис. Освен валутните запаси на Банката на Русия, размерът на съветските активи, замразени за повече от 10 месеца, възлиза съгласно разнообразни оценки от 50 до 100 милиарда $: банкови депозити на обособени съветски олигарси, техните дворци и парцели, яхти и самолети, някои скъпи бумаги и други

Вдигнатият от западните медии звук към арестите на съветски активи основава усещането, че съвсем всичко към този момент е замразено, само че това напълно не е по този начин.

Ще дам данни за първото полугодие на 2022 година за насъбраните съветски вложения в чужбина (милиарда долара)

 

                                   На 01.01.22         На 01.04.22        На 01.07.22

Преки инвестиции           487,0                    397,0                  501,6

Портфейлни инвестиции  117,4                      93,7                   88,6

Други инвестиции            416,4                    501,2                 546,3

Резервни активы              630,6                    606,4                 584,1

Общо:                           1.651,5                 1.599,3              1.720,6

Промени в индикаторите са настъпили в следствие както на активността, по този начин и на преоценката на активите. И още нещо: през 2022 година повече от 90 % от всички съветски активи в чужбина са били ситуирани в страни, които през днешния ден назоваваме недружелюбни. Що се отнася до показаните в таблицата аварийни активи, това са валутните запаси на Банката на Русия, които бяха отчасти замразени в края на февруари (около 300 милиарда $, или към половината от интернационалните резерви).

Поразително е, че съгласно резултатите от второто тримесечие на 2022 година е регистриран растеж на цената на съветските активи в чужбина - със $70,1 милиарда по отношение на началото на годината и със $121,3 милиарда по отношение на 1 април. И не можете да отпишете всичко за сметка на преоценката. Износът на капитали от Русия продължава. Особено огромен растеж през второто тримесечие е регистриран в позицията „ Преки вложения ” – 104,6 милиарда $.

Има съществени въпроси.

На какво съображение продължава износът на капитали от Русия под формата на директни вложения и други вложения (заеми, кредити)? Все отново президентските укази от 28 февруари и 1 март 2022 година не разрешиха изтеглянето на капитали от страната?

По-нататък: не се ли опасяват някои съветски лица (физически или юридически), че капиталите им, изтеглени от Русия, ще бъдат замразени?

По-нататък: за какво мащабите на заледяване на съветски активи в чужбина (които също се регистрират в чужбина) не могат да бъдат съпоставени с цифрите на активите съгласно документите на Банката на Русия?

С изключение на аварийните активи на Банката на Русия, задграничните активи с съветски генезис към средата на 2022 година възлизат на $1,136,5 милиарда Ако извадим сумата на замразяването, се оказва, че единствено 5-10 % от съветските активи са били замразени. Западното разузнаване не може да откри останалите 90-95% от съветските активи? Предполагам, че могат. И всичко беше взето под внимание и всичко се държи под надзор.

По-голямата част от съветските задгранични активи (с изключение на резервите) са регистрирани в офшорни юрисдикции.През 2021 година от Русия са изнесени капитали под формата на директни вложения в размер на $65,9 милиарда, от които $47,1 милиарда (71,5%) се падат на Кипър. Други огромни получатели на директни съветски вложения (млрд. долара): Бермудските острови - 5,7; Холандия - 4,4; Люксембург - 2,4; остров Джърси - 1,8 и така нататък

В тези юрисдикции няма минни промишлености, металургични фабрики, автомобилни предприятия. Всичко това са екзотични офшорни юрисдикции, от време на време доста напомнящи курорти, които дават на клиенти от други страни такива преференции като ниски (или даже нулеви) налози, цялостна конфиденциалност, лесна регистрация на нови юридически лица. Понякога банковите услуги към момента се дават при цялостно съблюдаване на банковата загадка. И всички сходни офшорки са под зоркия надзор на Запада – главно Съединени американски щати и Англия.  Чуждите офшорни активи са огледален облик на физически активи на територията на Руската федерация.

А съветските офшорни бенефициенти би трябвало да заплащат за услугите, предоставяни от офшорни юрисдикции. Ако наричате всичко с вярното име, офшорните компании са инструмент за външно ръководство на съветската стопанска система.

Офшорните компании разрешават на хитри съветски предприемачи да укриват налози. Ако офшорният темперамент на съветската стопанска система можеше да бъде отстранен, държавната хазна на Руската федерация би се пръснала от приходи; няма да има фрапантен абсурд, когато федералният бюджет е редуциран до недостиг, а платежният баланс на Руската федерация (в края на 2022 г.) има рекорден остатък.

Това обаче не е всичко. Има друга, по-опасна страна и това е същинското проклинание на офшорните юрисдикции: офшорните  юрисдикции играят роля в ръководството на Русия извън. И е разбираемо за какво Западът не бърза да „ замразява “ гигантските активи в офшорни юрисдикции. Те са виртуални, само че той в действителност има потребност от тях в изискванията на разгръщащата се война против Русия.

Напомням: задачата за деофшоризация на съветската стопанска система беше сложена от президента на Руската федерация преди 10 години. В посланието си до Федералното заседание на 12 декември 2012 година Владимир Путин сподели: „ Нашите бизнесмени постоянно са упреквани в непатриотизъм. Офшорният темперамент на съветската стопанска система стана тематика за диалози. <…> Имаме потребност от цяла система от ограничения за деофшоризация на нашата стопанска система. Възлагам на държавното управление да внесе подобаващи изчерпателни оферти по този въпрос. Необходимо е да се откри систематична работа за усъвършенстване на законодателството, като един път вечно се изостави презумпцията за виновност на бизнеса.

Десетте минали години бяха години на реплика на битка с офшорките. Бяха извършени „ амнистии “ за избягалите капитали, подписани бяха съглашения със западни „ сътрудници “ за продан на финансова информация (за идентифициране на „ укриващите налози “), основани бяха специфични административни региони (САР) в Русия като опция на задграничните офшорки и други. Нищо не оказа помощ. Ефектът е непосредствен до нулата.

От доста години пиша и споделям, че на феновете на офшорните юрисдикции би трябвало да се сложи строго изискване: да пререгистрират бизнеса си, като закрият офшорните компании и ги заменят с съветски. От техническа позиция интервенцията не е по никакъв начин комплицирана. Един месец е повече от задоволително време за осъществяване на това изискване. Ако изискването не бъде изпълнено, физическите активи на сдружението да бъдат национализирани.

Сега ориста на Русия зависи от това дали това ще бъде направено или не.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР