Износът на български стоки за най-големия ни търговски партньор –

...
Износът на български стоки за най-големия ни търговски партньор –
Коментари Харесай

Расте износът към петте ни най-големи търговски партньори в ЕС

Износът на български артикули за най-големия ни търговски сътрудник – Европейският съюз, нараства през юни с 50.1% по отношение на същия месец на предходната година и е в размер на 5.69 милиарда лв., оповестиха от националната статистика.

За полугодието експортът на артикули от България за общността също се усилва - с 44.6% на годишна база, и е на обща стойност 31.03 милиарда лв.. Основните търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Испания. Всички те са приели 68.3% от износа ни за страните членки на Евросъюза.
Добрата вест е, че към всички тях пораства експорта ни, а също така имаме и позитивно комерсиално салдо с тях. Най-силно пораства износа ни към Испания – с 60.9 на 100, до 1.37 милиарда лв..

Трябва да се означи, че имаме и спад в износа към две от тези страни. Към Белгия са отпътували с 24% по-малко български артикули, а към Малта понижението е с 32.4 на 100.

През интервала януари - юни максимален растеж в съпоставяне със същия интервал на предходната година е маркиран в секторите „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ (+291.3%)
и „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (+188.2%). Спад се следи в бранш „ Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн “ (-17.5%).

Расте и вносът на България от държавите-членки на Евросъюза

Това става обаче с по-нисък % от износа ни - с 45.5%, по отношение на юни предходната година и е в размер на 5.46 милиарда лв..

За полугодието вносът на артикули в България от Европейски Съюз също се усилва, само че единствено с 33.1% на годишна база и е на стойност 28.76 милиарда лв. (по цени CIF). Най-голям е размерът на стоките, импортирани от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.
И от петте страни сме внесли повече артикули, само че най-силно е повишаването на импорта от Гърция – със 73 на 100, до 3.06 милиарда лв..

През интервала януари - юни най-голямо нарастване по отношение на същия интервал година по-рано е регистрирано в бранш „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (+208.6%).

Външнотърговското салдо

(износ FOB - импорт CIF) на България с Европейски Съюз сред януари и юни тази година е позитивно и е на стойност 2.28 милиарда лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР