Изненадващото решение на Австралия да отмени огромна сделка за подводници

...
Изненадващото решение на Австралия да отмени огромна сделка за подводници
Коментари Харесай

Франция бясна заради сделка на Австралия със САЩ за ядрени подводници

Изненадващото решение на Австралия да анулира голяма договорка за подводници в интерес на атомни подводници от Съединени американски щати вбеси Европа и в частност, Франция.

Външният министър на Франция изрази гнева си по този мотив, заяви Агенция Франс Прес.

" Това в действителност е удар в гърба. Бяхме открили връзки на доверие с Австралия, това доверие беше предадено ", сподели Жан-Ив Льо Дриан пред радио France Info.

" Днес съм доста сърдит и наскърбен... Това не е нещо, което съдружниците си вършат един на различен ", сподели той. „ Това ненадейно и непредвидимо решение доста припомня какво би направил господин Тръмп “, добави Льо Дриан, припомняйки стила на деяние на предходния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Американският президент Джо Байдън разгласи в сряда нов пакт за защита с Австралия и Англия, който ще разреши на Канбера да получи подводници с нуклеарни реактори, привилегия, непокътната за няколко американски съдружници.

Този ход акцентира възходящата угриженост по отношение на възходящото въздействие на Китай в Индо-Тихоокеанския район, където Франция също се стреми да отбрани своите ползи, които включват отвъдморските територии на Нова Каледония.

Министърът на защитата Флоранс Парли назова обрата в австралийската позиция „ доста неприятна вест във връзка с спазването на думата “, като добави, че Франция е „ наясно по какъв начин Съединени американски щати се отнасят със своите съдружници “.

" По отношение на геополитиката и интернационалните връзки това е съществено ", сподели тя пред радио RFI.

На Европейски Съюз не е било обявено авансово за новото военно партньорство сред Съединените щати, Англия и Австралия, съобщи представител в четвъртък, подклаждайки страховете, че Вашингтон ще загърби Европа, заяви Агенция Франс Прес.

Лидерите на трите страни огласиха алианса, който се преглежда като ход за противопоставяне на възходящата мощност на Китай.

Споразумението за даване на нуклеарен подводен флот на Австралия провокира неспокойствие във Франция, защото то анулира контрактувана преди този момент от Париж договорка за няколко милиарда $ с Канбера.

„ Европейски Съюз не беше осведомен за този план или за тази самодейност и ние сме в контакт със упоменатите сътрудници, с цел да разберем повече “, сподели представителят на Европейската комисия Петер Стано. " И ние, несъмнено, ще би трябвало да обсъдим това в границите на Европейски Съюз с нашите държави-членки, с цел да преценим последствията. "

Втори представител Дана Спинант настоя, че новият съюз няма да има " никакво влияние " върху връзките с трите страни.

Американският президент Джо Байдън, австралийският министър председател Скот Морисън и английският му сътрудник Борис Джонсън показаха новия алианс, наименуван АUKUS, тъкмо когато Европейски Съюз се приготви да показа детайлности за личната си индо-тихоокеанска тактика в четвъртък.

Блокът от 27 страни се стреми да ускори връзките в района, което съгласно него е от „ първостепенно стратегическо значение за ползите на Европейски Съюз “.

Брюксел съобщи през април, че тактиката може да включва усилване на европейското военноморско наличие в Индо-Тихоокеанския район. Мнозина в Европа бяха обезпокоени от метода, по който Съединени американски щати се изтеглиха от Афганистан, критиците упрекнаха Байдън, че е държал съдружниците настрана от взимането на решението.

Министърът на защитата на Англия Бен Уолъс съобщи в четвъртък, че Англия няма желание да работи враждебно към французите, само че приема разочарованието им от решението на Австралия да анулира съглашения с Париж за подводници.

Уолъс сподели пред телевизия Би Би Си: „ Разбирам разочарованието на Франция... австралийците взеха решение, че желаят да създадат смяна. Ние не залагахме на това, само че като непосредствен съдружник, когато австралийците се приближиха до нас, несъмнено, ние ще го обмислим. Разбирам разочарованието на Франция от това. "

Отделно Уолъс сподели пред Sky News, че Франция остава един от най-близките военни съдружници на Англия, добавяйки: „ Нямаме желание да вършим нищо, с цел да антагонизираме французите “.

Американският президент Джо Байдън, английският министър председател Борис Джонсън и неговият австралийски сътрудник Скот Морисън оповестиха новия защитителен пакт в сряда вечерта. Обврзването показва загрижеността на Вашингтон от възходящото въздействие на Китай в Индо-Тихоокеанския район, където Франция също има ползи, в това число отвъдморски територии.

Уолъс сподели, че решението на Австралия има смисъл поради мащаба и скоростта на китайските военни разноски за флота и военновъздушните сили на Пекин.

„ Правилно е Англия, дружно с други съдружници, като Австралия, да се застъпи за системата, учредена на правила и интернационалното право “, сподели той пред Би Би Си. Дипломатическите връзки сред Лондон и Пекин бяха обтегнати, изключително заради опасенията за властнически репресии в някогашната английска колония Хонконг. Тази седмица на китайския дипломат в Лондон беше неразрешено да приказва пред депутати в Народното събрание, откакто Китай наложи наказания на сериозни английски депутати.

Пекин осъди новия съюз на Съединени американски щати с Австралия и Англия, съгласно който Канбера ще придобие нуклеарна подводна технология, като " извънредно безотговорна " опасност за районната непоклатимост, заяви Агенция Франс Прес.

Споразумението " съществено подкопава районния мир и непоклатимост и ускорява конкуренцията във въоръжаването ", сподели представителят на китайското външно министерство Джао Лицзян на постоянен брифинг за пресата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР