Общо деветдесет държави и организации ще се включат в срещата

...
Общо деветдесет държави и организации ще се включат в срещата
Коментари Харесай

90 държави и организации ще участват в мирната конференция за Украйна

Общо деветдесет страни и организации ще се включат в срещата на високо ниво, която ще се организира в Швейцария от 15 до 16 юни и ще има за цел да проправи път към мира в Украйна, заяви швейцарското държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Русия не е поканена на мирната конференция за Украйна, само че в изказване на държавното управление се споделя, че срещата ще има за цел " взаимно да дефинира пътна карта " за това по какъв начин да се включат както Москва, по този начин и Киев в бъдещия кротичък развой.

През януари Швейцария се съгласи да бъде хазаин на срещата на върха по молба на украинския президент Володимир Зеленски и постави старания да събере поддръжка измежду страните, които имат по-добри връзки с Москва, в сравнение с водещите водещите западни сили.

Русия отхвърли срещата на върха като " загуба на време ". Швейцария твърди, че Москва не е била поканена да взе участие, защото е посочила, че няма интерес към сходна среща. Самата Швейцария обаче акцентира, че Русия би трябвало да бъде част от мирния развой.

Отсъствието на Русия на идното събитие насърчи мощни съдружници на Москва като Китай да заявят, че няма смисъл от мирни договаряния, в случай че в тях не вземат участие и Русия, и Украйна. Това понижи упованията за какъвто и да е било огромен пробив по време на договарянията, отбелязва Ройтерс.

По време на срещата на върха ще бъдат разисквани въпроси от необятен интернационален интерес, като нуждата от нуклеарна и продоволствена сигурност, свободата на корабоплаването, както и филантропичните въпроси, включително и военнопленниците, съобщи швейцарският министър на външните работи Иняцио Касис.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР