Изненадващо ГЕРБ отложи монтирането на видеокамери в складовете на горива,

...
Изненадващо ГЕРБ отложи монтирането на видеокамери в складовете на горива,
Коментари Харесай

ГЕРБ изненадващо даде заден за камерите в акцизните складове

Изненадващо ГЕРБ отсрочи монтирането на видеокамери в складовете на горива, алкохол и цигари, като предложи мярката първо да се съгласува с Европейската комисия. Това стана ясно от корекция в Закона за акцизите и данъчните хранилища, импортирана от депутати от ГЕРБ, отпред с Менда Стоянова.

24-часовото видеонаблюдение в складовете с акцизни артикули бе въведено през ноември предходната година. Едва в този момент ръководещите са открили, че новата наредба " попада в приложното поле на евродирективата, която изисква координиране при въвеждане на механически регламенти и правила по отношение на услугите на осведомителното общество ", както е посочено в претекстовете за законовата корекция. На процедура това значи техническата мярка да се съгласува с Брюксел дали не води до нарушение на конкуренцията.

Заради това се предлага нужните текстове в правилника за използване на Закона за акцизите и данъчните хранилища да се появят два месеца след привършване на съгласуването с Брюксел. В претекстовете не е посочено какъв брой време ще отнеме процедурата, само че практиката демонстрира, че може да се проточи повече от година.

Срещу монтирането на видеокамери в индустриалните и складовите пространства за горива, алкохол и цигари имаше доста мощен отпор от страна на бизнеса. И от КРИБ, и от БСК предупреждаваха, че българският акцизен бранш е най-контролираният в страната, само че все пак компаниите ще би трябвало да влагат десетки милиони левове за камери, които да работят 24 часа в денонощието и да дават отговор на супер високи механически условия. Едно от условията е камери да има на всеки излаз и вход на обектите, тъй че да се снимат с задоволително висока резолюция номерата на транспортните средства, които влизат и излизат. 

Позицията на ръководещите също се промени няколко пъти.
Видеонаблюдението в тютюневите хранилища отпадна още преди законопроектът да бъде утвърден от Министерски съвет. Тогава аргументът бе, че тютюневите компании към този момент са включени в интернационалната система за следене на всяка кутия цигари от индустриалната линия до крайния консуматор.

По-късно в Народното събрание отпадна условието за камери в заводите и складовете за алкохол. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова тогава увери, че в началото камери ще има единствено в складовете за горива, така те били най-рискови за укриване на акцизи. И откакто се видел резултатът от тази мярка, можело да се реши дали тя да засегне и складовете за други акцизни артикули.

Изненадващо, без никакви претекстове и диспути, при второто четене на законопроекта в бюджетна комисия още веднъж бе върнато видеонаблюдението в акцизните хранилища за алкохол и цигари. Тогава само от финансовото министерство показаха, че по този начин ще се спести от непрекъснатите физически инспекции от страна на митническите чиновници. 

Неясно остава за какво в този момент, три месеца след влизане в действие на законовата смяна, обвързвана с видеонаблюдението, от ГЕРБ са решили, че е належащо да има глоба и от Брюксел. Още при разглеждането на законопроекта в Народното събрание, засегнатите бизнеси предупреждаваха, че се постанова нотификация от Европейската комисия.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР