Изминали са три дни, откакто автоматичната лунна станция беше изстреляна

...
Изминали са три дни, откакто автоматичната лунна станция беше изстреляна
Коментари Харесай

Кепстоун на път към Луната: двигателят Хиперкюри се запали успешно за шести път!

Изминали са три дни, откогато автоматизираната лунна станция беше изстреляна чрез ракетата на Рокет Лаб “Електрон ”. Първата фаза, т.е. самото изстрелване, завърши безпроблемно и “Кепстоун ” бе въведена в първична околоземна орбита. След това стартира втората фаза – повдигането на орбитата и ускоряването на задачата, които ще доведат до напускането на околоземното пространство. След вчерашното сполучливо извършване на петата маневра може да кажем, че втората фаза е към този момент преполовена.

На шестия ден след началото на полета “Хиперкюри ” ще се възпламени за финален път, при което скоростта на “Кепстоун ” ще доближи 11 км/сек и автоматизираната лунна станция ще се насочи на така наречен балистична лунна преходна траектория. След като роботизираната мисия се отдели от “Фотон ” на 20-тата минута по-късно дефинитивно запалване, ръководството ще бъде трансферирано от Рокет Лаб към Адвансд Спейс – компанията, която е построила “Кепстоун ” по поръчка на НАСА.

Напомням на читателите, че “Кепстоун ” е първият галактически уред, който ще навлезе в т.нар. почти-праволинейна ореолна орбита, каквато галактически уред до момента в никакъв случай не е посещавал. Изследователите допускат, че орбитата е гравитационно постоянна и разрешава в нея да се построи непрекъсната база. Именно там НАСА желае да построи станцията “Гейтуей ”, от която астронавтите ще имат достъп до лунната повърхнина. Посредством “Кепстоун ” организацията ще придобие опит в ръководството и поддържането на галактическите задачи в тази неповторима орбита. 

Инфо: Рокет Лаб

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР