Изминали са почти хиляда години от разрива между западното и

...
Изминали са почти хиляда години от разрива между западното и
Коментари Харесай

5 факта за разделението на православната и католическата църква

Изминали са съвсем хиляда години от разрива сред западното и източното християнство.

Каква е повода за този ерес?

Официалната дата на „ Великата схизма “ е 1054 година. При все това различията сред западното християнство отпред с папата и източното християнство отпред с патриарха на Константинопол стартират още по-рано. По това време техни християнски църкви към този момент съществуват освен в Палестина, Рим (и съвсем цяла Европа), Гърция и Византия, само че и в Армения, Грузия, Египет, Сирия – и даже в Древна Рус. Можете да си визиите какъв брой разнообразни са били. Изтокът и Западът към този момент са се разминали доста мощно във връзка с култури, обичаи (и даже климат) и имат изцяло разнообразни усещания за света и метода на живот – и не се схващат.

Това води до толкоз мощно опълчване, че църквите си постановат взаимни анатеми, които са анулирани едвам през 1965 година. Очевидно разликите във възгледите на двете църкви имат дълбоки духовни и идеологически корени, с чието разказване и до момента се занимават теолози и богослови. Ще разкажем за формалните несъгласия, които са на повърхността.
Една от аргументите е разделянето на Римската империя
 Фреска, изобразяваща Първия Никейски събор в Сикстинския салон на Ватикана

Фреска, изобразяваща Първия Никейски събор в Сикстинския салон на ВатиканаCesare Nebbia

Как въобще става допустимо християнската черква да се раздели на западна и източна? Е, за това способства разделянето на самата Римска империя. В началото на IV в. император Константин I стопира гоненията на християните и им позволява публично да изповядват вярата си. Той привиква и първия Вселенски архиерейски събор, на който е признато християнското знак верую, съгласно което Бог Син е единосъщен на Бог Отец. Утвърдени са и главните християнски догми.

Константин, който бяга от варварските племена, атакували Рим, реалокира и столицата на Римската империя в Константинопол. В битката за власт потомците на Константин в действителност разделят единната империя на Западна (с център Рим) и Източна (с център Константинопол). Тогава Византия се снабдява със собствен свещеник въпреки той към момента да е зависещ на папата. Още през V в. обаче византийският свещеник приема купата Вселенски патриарх. Той към момента признава шампионата на папата, само че се счита за независим.
Претенциите на папата за водачество в църквата
 Замислен кардинал, 1904 г

Замислен кардинал, 1904 гСвободни източници

Папата се счита за всемогъщ йерарх на цялата християнска черква – първо поради шампионата на Рим, някогашната столица на империята, и второ като директен правоприемник на първия папа – първовърховния деятел Петър. Рим обаче възприема шампионата си не като патриарх „ пръв измежду равни “, а желае да бъде обединен централен орган на ръководство.

Не единствено Византия, само че и други църкви на Изтока – Антиохия, Ерусалим, Александрия – кардинално не са съгласни с това. Те признават византийския космополитен патриарх, само че не желаят да признаят папата за единствен глава на цялата черква. Според поверие Александрийската черква е учредена от деятел Марк и нейното въздействие се разгръща върху цялостен Египет. В същото време главата на църквата по едно и също време носи купата и на папа, и на патриарх (и постоянно работи като медиатор в разногласието сред Рим и Константинопол).
Спорове за Светия Дух и причастния самун
 The doctrine of the Filioque, from the the high altar of the chapelle Saint-Marcellin, Boulbon, Франция(фрагмент)

The doctrine of the Filioque, from the the high altar of the chapelle Saint-Marcellin, Boulbon, Франция(фрагмент)Свободни източници

Едно от първите и съществени богословски различия е обвързвано със Светата Троица. Блаженият Августин, който е богослов и свещеник в Северна Африка, развива обучение, наречено „ филиокве “. Според него Светият Дух произлиза от Бог Отец и от Бог Син. Тази теория е възприета от латинската Западна черква, само че пък е отхвърлена от Източната черква. Според една по-стара традиция, изложена в Библията, Светият Дух произлиза единствено от Отца (също както и Сина). Източните йерарси съзират в това изкривяване на Новия завет и омаловажаване на ролята на Светия Дух. Затова православието се дефинира като по-вярно обучение („ ортодоксия “ и се превежда като „ вярното обучение “).

Приемането от Рим на „ филиокве “ („ filioque “ – в превод от латински значи „ и от Сина “) като формален знак на вярата при започване на XI в. се смята за една от най-важните аргументи за разкола.

Освен това пораждат разнообразни разногласия сред Изтока и Запада, свързани с богослуженията – да вземем за пример за това кой самун да се употребява за най-важното свещенодействие – Евхаристията. Източната черква се афишира за квасния самун, а западната – за безквасния самун. Източните християни жигосват потреблението на безквасен самун като връщане към юдаизма. Такъв „ мъртъв “ самун, по този начин да се каже, значи единствено тялото на Христос, само че не и неговия дух.
Борба за земи и „ Великата схизма “
 Папа Лъв IX получава известие от императора (Реликва от Светата кръв на Исус от абатството Вайнгартен)

Папа Лъв IX получава известие от императора (Реликва от Светата кръв на Исус от абатството Вайнгартен)Landesmuseum Württemberg

Всъщност християнската черква в никакъв случай не е била изцяло обединена (по-точно това е било по този начин само в самото начало). Въпреки всички космополитен събори и опити за обединяване на църквата, различията и опълчванията сред епископите на Рим и Византия не стихват. Докато на Изток се изповядват догмите, признати на вселенския събор, Рим е подложен на всевъзможни нови въздействия – на германци, франки и така нататък Когато норманите (северните хора) превземат част от Южна Италия, която е сферата на въздействие на Константинопол, те заменят църковните обреди по гръцки пример с латински.

В отговор на това византийският патриарх Михаил Керуларий затваря „ латинските “ храмове в Константинопол. Нещо повече – изпълнителите на патриаршеската воля стартират да унищожават латинския безквасен самун за богослуженията. Керуларий желае също така папата да признае патриарха за еднакъв. През 1054 година папа Лъв IX отхвърля и изпраща свои пратеници в Константинопол, с цел да прегледат въпроса. Той даже предава подправен документ, в който се споделя, че самият император Константин бил трансферирал неразделната власт над цялата християнска черква на папата. (Папата разчита и на военната помощ на Византия в битката против норманите).

Патриархът схваща, че документът е подправен, и отхвърля на папата, след което папските пратеници анатемосват патриарха, а в отговор патриархът пък анатемосва тях и папата…
Древна Рус избира източното християнство
 Кръщението на княгиня Олга

Кръщението на княгиня ОлгаИван Акимов

Първият държател в Рус, приел християнството, е княгиня Олга. А нейният внук княз Владимир през 988 година към този момент е покръстил цяла Рус. Хрониката разказва в детайли по какъв начин той избира религия, по какъв начин пратеници на разнообразни религии идват при него и го убеждават да избере техния Бог. Има и пратеници на папата и „ гръцки философи “ от Константинопол. И се допуска, че Владимир харесва литургичните правила на Източната християнска черква.

Най-вероятно Владимир не желае да попадне под едноличното въздействие на папата. В същото време Рус от дълго време има разнородни търговски и политически връзки с Византия. А византийското християнство е по-изгодно. През 988 година Владимир завладява византийския Корсун (сега Кримски Херсонес) и желае в подмяна на мир да се ожени за сестрата на императора, принцеса Анна. Императорът, под опасността от нахлуването на Владимир в Константинопол, се съгласява, само че слага изискване – Владимир да стане християнин. Очевидно императорът осъзнава, че по този метод е допустимо да „ опитоми “ съседа, който към този момент не един път е атакувал Византия. Заедно с принцеса Анна в Русия идват византийски духовници и църковни чиновници, които стартират да покръстват руснаците, както и да популяризират просветеност и да преподават Божия закон.

Към 1054 година разделянето на двете църкви в Рус към момента не води до автокефалия и страната даже няма лични славянски епископи, всички те са гърци, изпратени от Византия. Затова младата съветска черква към момента е доста подвластна от Източен Рим – и точно по неговия път „ православието “ продължава по-нататък.

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР