Изминаха точно 4 години от момента, в който министърът на

...
Изминаха точно 4 години от момента, в който министърът на
Коментари Харесай

Лайчак ще бъде посланик на ЕС в Швейцария

Изминаха тъкмо 4 години от момента, в който министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак беше назначен на поста специфичен представител на Европейски Съюз за разговора сред Косово и Сърбия с мандат да посредничи за реализиране на изцяло нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия.


След неколкократното удължение на мандата Лайчак ще заема този пост до края на август тази година.

От дипломатически източници в Европейски Съюз „ Коха “ научи, че Лайчак към този момент си е обезпечил идващия пост в дипломацията на Европейски Съюз, откакто е бил определен за дипломат на блока в Швейцария.

Според същите източници Лайчак ще стартира мандата си в Берн на 1 септември тази година.

По отношение на Косово се чака още едно значимо предопределение от Европейски Съюз. На мястото на настоящия дипломат на Европейски Съюз в Прищина Томас Сонионг от 1 септември ще бъде актуалният началник на естонското посланичество в Европейски Съюз, дипломат Айво Орав.

Като част от бъдещата ротация на главните дипломатически постове в Европейски Съюз, която е в ход, Орав е определен за специфичен представител на Европейски Съюз за Косово (СПЕС), който е и началник на службата на Европейски Съюз. в Прищина.

Високопоставеният естонски посланик има опит от балканския район, само че и от Европейски Съюз. Преди това той е бил началник на делегацията на Европейски Съюз в Северна Македония, както и началник на делегацията на Европейски Съюз в Черна гора. Бил е и дипломат на страната си в Турция.

Познанията му за района и в същото време за вътрешните процеси в Европейски Съюз бяха счетени за преимущество в процеса на асортимент на претенденти за поста началник на службата в Прищина.

Що се отнася до наследника на Мирослав Лайчак в ролята на медиатор в разговора сред Косово и Сърбия, чака се Европейски Съюз да вземе решение за това по-късно. За тази цел би трябвало да се проведат съвещания и със страните членки, защото те би трябвало дефинитивно да одобрят назначението на специфичния представител за разговора. Също по този начин, съгласно някои дипломатически източници, Европейски Съюз би трябвало да обясни по какъв начин ще подходи към процеса на разговор в бъдеще, защото този развой, макар позитивните думи, които се чуха в Европейски Съюз, не протече съгласно упованията./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР