Изминаха две години, откакто пандемията взриви традиционния модел на работа.

...
Изминаха две години, откакто пандемията взриви традиционния модел на работа.
Коментари Харесай

Работа от разстояние: 5 проблема, които трябва да решим

Изминаха две години, откогато пандемията взриви обичайния модел на работа. Днес работа от разстояние е нещо обикновено, гъвкаво, хибридно – всекидневно и съвсем на всички места. Много от нас към момента привикват с новите способи, написа technews.

При някои компании чиновниците въодушевено се стичат още веднъж към порталите, а другаде служащите не престават да прекарват седмицата в някой ъгъл на дома си, който им предлага максимален комфорт. Междувременно концепцията за отдалечени, гъвкави и хибридни способи на работа продължава да провокира всевъзможни разногласия.

Нещо, което е ясно, е, че никой към момента не е напълно наясно с функциите и салдото сред тези модели. Да, доста компании започнаха да изготвят проекти за това по какъв начин и къде да работят чиновниците им в бъдеще, с повече еластичност, повече варианти за отдалечена активност. Но към момента следва да забележим по какъв начин ще се развие наклонността в дълготраен проект или дали организациите могат стабилно да „ прекроят ” своята работна мощ по метод, който хем удовлетворява новите упования на чиновниците, хем дава отговор на стратегическите потребности на бизнеса.

Ето пет неща, дефинирани от ZDNet, които би трябвало да изясним и поправяме допустимо най-скоро.

 Работа от разстояние: 5 казуса, които би трябвало да решим Снимка: EKATERINA BOLOVTSOVA from Pexels

Кое е „ добре ”

Един урок, който работодателите научиха при започване на пандемията, е, че положителната работа може да бъде вършена без значение от това от кое място работи служителят. А часовете, прекарани онлайн, не са безусловно знак за продуктивност.

Въпреки всичко качествената работа всъщност е по-трудна за забелязване, когато се прави отвън офисната среда. Това прави по-трудно за чиновниците да се развиват кариерно. Много от тях оповестяват, че намират кариерния прогрес за изключително сложен през последните две години.

Жените са непропорционално наранени от казуса: въпреки че те са по-склонни от мъжете да бъдат привлечени от работата от разстояние – значително с помощта на нарасналата еластичност – неналичието на „ видимост ” за резултатите прави мъчно дамите да бъдат видяни от шефовете.

Накратко, отдалечената работа може да докара до огромни несъответствия, в случай че организациите не могат да обезпечат равни условия на всички работещи – и тези в офиса, и тези по домовете. Мениджърите ще би трябвало да извърнат повече внимание на резултата от труда на своите служащи, вместо да базират своите оценки на догатки или преброяване какъв брой дни в седмицата прекарва служителят в офиса.

Кое е гъвкаво, кое – хибридно

Хибридната, гъвкавата и отдалечената работа са тясно преплетени, само че това не са взаимозаменяеми термини. Хибридната работа се отнася до концепцията за делене на времето сред работата в офис и работата от вкъщи или друго отдалечено място. Гъвкавата работа включва модели на работа, които оферират повече независимост откъм работно време. Може да има гъвкаво начало и завършек на работния ден, разграничени смени или нетрадиционни работни седмици.

Когато става въпрос за установяване на бъдещите работни политики, работодателите би трябвало заявят ясно какво тъкмо оферират. Бизнесът не трябва, да вземем за пример, да споделя в публикация за работа, че предлага гъвкава работа, като в действителност изискват всички чиновници да работят от 9 до 5 часа и постановат присъствена работа в понеделник и петък.

Гъвкавостта на работните модели евентуално ще бъде основно полесражение в битката за софтуерните гении. Служителите към този момент не се въздействат единствено от заплатата. Предприятията, които могат да възстановят хармонията в баланса сред професионалния и персоналния живот на чиновниците, имат по-голям късмет да си обезпечат гения, от който обезверено се нуждаят.

 Работа от разстояние: 5 казуса, които би трябвало да решим

Доверие към наетите за работа от разстояние

По-грозната страна на прекосяването към отдалечена работа са инвазивните способи, употребявани от работодателите, с цел да наблюдават какво вършат чиновниците им, до момента в който работят от разстояние. Според изследване на професионалния профсъюз Prospect, повече от всеки път организациите употребяват софтуерни принадлежности за следене не активността или продуктивността на работниците в личните им домове. Това включва и страховити технологии, наблюдаващи чиновниците през камерите на компютрите им.

Не може да се отхвърли, че отдалечената работа основава провокации за ръководството. Ала по какъв начин бизнесът ще избере да се оправи с неяснотата е въпрос, чиито отговор ще даде звук на отдалечената работа през идващите месеци и години. Служителите желаят отдалечена работа заради свободата и гъвкавостта, които предлага; Предаността им може да бъде накърнена от неетичните способи на наблюдаване, целящи да подсигуряват, че служащите вършат това, за което им се заплаща, до момента в който работят от у дома.

Повечето чиновници желаят да работят качествено, да им се има доверие и да работят независимо. Компаниите, които не показват нужното доверие, рискуват да влошат връзките с служащите си, които в последна сметка може да решат да отидат другаде.

Постигането на баланс ще е мъчно и доста мениджъри към момента се пробват да схванат по какъв начин да го реализиран. Но организациите би трябвало да употребяват случая като опция да проявят креативност по отношение на това по какъв начин мислим за предизвикателство за ръководство, вместо да се обърнем към подозрително софтуерно решение.

Ами заплатите?

Плащате ли на чиновниците въз основа на това какъв брой смятате, че костват, или според от това къде са решили да живеят? Това се оказа още една противоречива тематика в комплицирания диалог за отдалечената работа. Много компании имат компликации да изготвят своите политики за работното място след пандемията.

Някои настояват, че на отдалечените служащи би трябвало да се заплаща по-малко, тъй като към този момент не харчат пари за всекидневно пътешестване до работното място, не се хранят по заведения. Противният мотив е, че работата от разстояние е от изгода за работодателите, като им понижава разноските. От една страна, те към този момент не би трябвало да харчат толкоз пари за отопление и обгрижване на офисите – до момента в който сметките за комунални услуги на чиновниците се усилват. От друга страна, в този момент могат да икономисват и от наем на пространства.

В последна сметка какви фактори въздействат на образуването на заплащането, дали трудът на човек става по-некачествен с смяната на местоживеенето му и други сходни въпроси следва да бъдат изяснени, а фирмите, които решават да понижат заплатите на чиновниците, работещи от разстояние, би трябвало да дадат своята аргументация за това.

Дисбаланс сред професионалния и персоналния живот

Въпреки че има доста изгоди от опцията да работим от у дома, пандемията сподели и отрицателните последствия от работата на едно и също място – там,, където ядем, спим и релаксираме.

Културата в жанр „ постоянно съм онлайн ”, която характеризира актуалната работа, принуждава чиновниците от ден на ден да дават отговор на позвънявания и изпращат имейли, свързани с работата, отвън работното време. Това към този момент води до повишени равнища на прегаряне и тревога. Когато всички бяхме заключени по домовете поради пандемията, чиновниците почувстваха още по-голям напън да бъдат онлайн когато и да е, защото условията за работа се увеличаваха, а рестриктивните мерки за излизане на открито пречеха на хората да си починат качествено.

Дистанционната работа може да направи работата по-гъвкава, само че също по този начин направи елементарно за хората да „ си вземат работата си ” на всички места – дружно с всевъзможни стресови фактори, свързани с нея. Ако желаеме да създадем гъвкавата работа устойчива в дълготраен проект, имаме потребност от по-добри отбрани, с цел да спрем размиването или изгубването на границата сред работа и персонален живот.

Някои страни вече прокарват законодателство, което не разрешава на работодателите да изискват от чиновниците да бъдат постоянно подготвени за работа, даже в извънработно време. Но не е нужно да чакаме сходни закони. Всичко, което е належащо, е малко повече осъзнатост за това, че добре отпочиналият от работа чиновник е доста по-продуктивен и отдаден на работата си.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР