Изминаха доста години от 2009 г., когато на бял свят

...
Изминаха доста години от 2009 г., когато на бял свят
Коментари Харесай

Спортно, семейно или бизнес 4-врато купе – ти решаваш

Изминаха много години от 2009 година, когато на бял свят се появи първият Opel Insignia. Той имаше нелеката задача да се наложи в сегмента на фамилните коли, а редом с това да размени не един, а напряко два модела на рюселсхаймци – Vectra и Omega. И да, Insignia бе позиционирана точно някъде по средата сред тях двата, когато си приказваме за размери. Равносметката е, че колата в действителност се оправи със задачата си, стана много известна на пазарите, където участва Opel (и Vauxhall). И макар проблемите, които изпитваше немската марка, този модел сякаш съумя най-малко отчасти да закрепи ситуацията в компанията. Днес тя към този момент е благосъстоятелност на PSA Group, а малко преди формалното подписване на договорката сред французите и GM на бял свят се появи второто потомство на Insignia.

Още на пръв взор се вижда, че новата генерация е претърпяла доста сериозна еволюция. Това обаче е годно освен за образните качества на модела, само че и за софтуерните решения, употребявани в него.

 2070650 Изискванията към един фамилен автомобил в наши дни не са по никакъв начин малко. Отдавна за този клас коли харктеристиките огромен седан или комби не изчерпват всичко належащо. През последните 2 десетилетия към тях се прибавят и много нови условия като удобна возия, задоволително екстри, които да обезпечат прелестно превозване по пътя към определената дестинация, прелестен за окото дизайн и така нататък В същото време фамилният автомобил би трябвало да има и най-малко част от оборудването за бизнес пътувания. И когато изберем кола, която да съчетава в себе си всичко това, че и още, постоянно стигаме до извода, че би трябвало да си купим представител от набиращия все по-голяма известност клас SUV. Е и това е вид, въпреки да не е наложително. Има хора, които не харесват този стремително разрастващ се и набиращ скорост, почитатели и продажби сегмент. За тях един мощен фамилен седан е по-добрият избор. А в тази ситуация ще си поговорим точно за подобен автомобил – съвременен Opel Insignia Grand Sport с мощен 2-литров бензинов мотор с 260 к.с. и задвижване на 4-те колела, което хем обезпечава повече непоклатимост и благоприятни условия за спортно каране, хем е колa, която няма да ни подведе зимата по не добре почистени пътища, в каквито обстановки постоянно попадат българските водачи.

По отношение на дизайна в новата Insignia е употребявано доста от показания от Opel преди няколко години концепт Monza. Което не е тъкмо изненада, тъй като още няколко нови модела, появили се преди Insignia, бяха взаимствали дизайнерския език от концептуалното спортно купе. Е, тук си приказваме за състезателен седан, само че в действителност цялостната му визия в действителност припомня и на купе, само че с 4 порти – нещо, което се употребява в последно време и от други производители, дори и от по-луксозните марки. Което пък придава спомагателна класа на новата Insignia.

 2070688 Цялостната й визия умерено може да се назова много по-спортна и нападателна от предходното потомство. Основните линии на автомобила в същото време придават и жанр на четиривратото купе. Особено, когато приказваме за версията хечбек, каквато в действителност бе тестовата кола. Двойните Г-образни дневни LED светлини, които в малко по-различна форма откриваме при новата Astra, а в много по-подобна в трите SUV-та – Mokka X, Crossland X и Grandland X, наподобяват доста ефектно и дават доста приключена линия на предницата. Отново както и при останалите най-нови модели на Opel в същата форма са и светлините на габаритите откъм гърба, което също придава жанр на Insignia II. За по-спортният дух на колата откъм гърба подсказват и двойните хромирани накрайници на ауспуховата система.

Чувството за жанр и класа се добавя и от вътрешността на купето. Специално в тестовия автомобил доста мощно усещане прави кафявата първокласна кожена тапицерия, която непосредствено прави отпратка към по-високия клас коли. И с цел да бъде приключено това възприятие, седалките разполагат също и с вентилация и отопление. Като това се отнася и за задните. А предните пък имат и функционалността за масаж (нещо, което имаха по-високо оборудваните коли и при предходната трансформация на Insignia).

 2070692 Освен първокласни, седалките в тази кола (дори и да не са облицовани като тези в тестовата) са извънредно комфортни. Което се получава с помощта на специфичната им разработка, сертифицирана като технология от немският институт AGR, който ги дефинира като едни от най-ергономичните и ортопедични на пазара. Което се реализира и с помощта на опциите за голям брой настройки, посредством които се реализира най-хубавият вид по отношение на физиологията на индивида, който седи в тях. От което следва, че пътуването в тях е допустимо най-удобно и неизморяващо, надлежно няма да имате потребност да спирате да се поразтъпчете при по-дълги пътувания. Като доказателство за това мога да дам моето пътешестване с новата Insignia, което споделих с още четирима другари и нито един от тях, даже седящият в средата откъм гърба, не изиска да стопираме, с цел да си опъне гърба, да вземем за пример.

В тази връзка трявба да допълня и че увеличената дължина на новата Insignia по отношение на предходното потомство се е отразила и на мястото за пасажерите откъм гърба. То е увеличено в допълнение, тъй че коленете им да не се опират в предните облегалки. Такъв проблем, естествено, може да съществува при някой по-висок човек. Но при него ще има и втори – мястото за главата му също може да не е задоволително. Но това е част от цената, която би трябвало да заплати бъдещият притежател на Opel Insignia, който я желае тъкмо в тази Grand Sport трансформация със полегат таван в задната част за постигането на резултата 4-врато купе. Естествено това може да се избегне с избирането на версия комби или както се назовава тя при Opel – Sports Tourer.

 2070648 Уточнихме, че купето е идеално за пътешестване на четирима и много положително за петима. Но те ще имат и багаж. Тук разполагаме с багажник с съдържимост 490 литра, което може да се назова задоволително, само че не и най-голямто в класа. Но никога не е малко. При потребност от транспорт на повече или по-обемисти товари пък сгъването на задните седалки увечличава товарния размер до 1450 литра. Отделно в купето има много места и ниши за предпазване на по-дребни предмети, изключително в предната част.

Допълнително за комфорта на водача и пасажерите се грижи и шумоизолацията на купето. По отношение на това в Рюселсхайм явно са поработили много. На процедура въздушният поток към автомобила съвсем не се чува. Същото може да се каже и за мощният бензинов мотор. Тук обаче би трябвало да създадем едно малко конкретизиране – когато колата е в режим Sport (активира се с бутон или от настройките посредством екрана на инфоразвлекателната система), аудиото пуска спомагателен състезателен тон в купето, с цел да достави в допълнение наслаждение за ушите на водача. А другояче даже и при по-агресивно каране от негова страна, шумовете от двигателния отсек са понижени оптимално.

По отношение на купето би трябвало да кажем още, че за визуализацията на централната подпора и арматурното табло германците са заложили на стила, дебютирал при последната Astra. И не са сбъркали. Воланът също е като при компактния хечбек – с понижен радиус и комфортен захват. В средата броят на бутоните е редуциран съвсем до най-малко, а множеството функционалности и настройки в автомобила се командват от огромния сензорен екран и бутоните на кормилото. Таблото пък е отчасти цифровизирано, само че въпреки всичко са оставени някои механични уреди. Което, допускам, се дължи по-скоро на дизайнерско решение.

 2070690 Към цифровизацията на модела би трябвало да причислим и новият Head-up екран, който проектира върху предното стъкло съществени данни, нужни на лидера при шофиране. Като моментна скорост, обороти на мотора, последният знак за ограничаване на скоростта, идната смяна в посоката на придвижване, в случай че е задействана навигацията. Тази функционалност не е оригиналност в автомобилния свят, само че пък е доста потребна, когато водачът е напрегната обстановка, да вземем за пример и не е уместно да отклонява даже за момент взор от пътя. Изпитах го в изцяло действителна такава конюнктура – на мрачно, на автомагистрала в лявата лента, на мощен дъжд и извънредно претрупан трафик в петък вечер. И да, доста по-добре е да се информираш за нещата от предното стъкло на равнището на очите, в сравнение с да сваляш погледа си малко по-надолу в моменти, когато всяка милисекунда може да бъде решаваща за сигурността.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР