Саботаж на „Северен поток“ една година по-късно: Какво да знаем за атаката

...
Измина една година, откакто експлозии разтърсиха тръбопроводите на Северен поток“,
Коментари Харесай

Измина една година, откакто експлозии разтърсиха тръбопроводите на „Северен поток“, прекъсвайки основен маршрут за износ на руски газ за Европа и подхранвайки геополитическото напрежение, което вече е в треска стъпка, след като Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Въпреки официалните разследвания в три държави обаче, въпросът кой е отговорен за акта на саботаж остава без отговор.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Путин нарича ролята на Украйна във взривовете на „Северен поток“ „чисти глупости“Русия може да поиска обезщетение за взривовете в „Северен поток“: дипломатСъветът за сигурност на ООН отхвърли искането за разследване на „Северен поток“Сондирането за саботаж на „Северен поток“ се обръща към улики в Полша: докладкрай на списъка

Без твърди доказателства се появиха много теории, сочещи с пръст Украйна, Русия или Съединените щати, всички от които отричаха участие.

Ето какво знаем за атаката срещу Северен поток:

Какво се случи с тръбопроводите "Северен поток"?

На 26 септември 2022 г. няколко подводни взрива разкъсаха три от четирите тръбопровода, включващи Северен поток 1 и Северен поток 2, изхвърляйки огромни количества газ в Балтийско море близо до Борнхолм, Дания.

Руският енергиен гигант Газпром спря потоците през Северен поток 1, основният тръбопровод за руски природен газ към Германия, на фона на спорове около войната в Украйна месец по-рано.

Наскоро завършените тръбопроводи-близнаци „Северен поток 2“ така и не бяха отворени, тъй като Берлин издърпа щепсела на проекта дни преди руските войски да влязат в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Северен поток 2 на стойност 10 милиарда евро (10,6 милиарда долара) отдавна се противопоставяше на Украйна, САЩ и страните от Източна Европа, които се страхуваха, че ще даде на Русия твърде голямо влияние върху енергийната сигурност на Германия.

Продължават дипломатически чувствителни разследвания

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, така че и двете страни започнаха разследване на инцидента. Засега те казват, че експлозиите са били умишлени, но все още не са установили кой стои зад взривовете.

Германия също започна разследване с федерални прокурори, претърсващи яхта през януари, която може да е била използвана за транспортиране на експлозивите. Те иззеха предмети от плавателния съд и намериха следи от експлозив.

Те отказаха да коментират медийните спекулации, че екип от петима мъже и една жена е наел яхтата Andromeda от пристанището на Рощок, за да извърши операцията.

„Самоличността на извършителите и техните мотиви“ остават предмет на текущи разследвания, каза германската прокуратура пред агенция AFP.

Фактът, че и трите държави са държали твърдо в тайна своите разследвания, не е изненадващ, според анализаторите, като се имат предвид потенциалните дипломатически последици от това, което биха могли да разкрият.

Теориите: проукраинска група, руски военноморски кораби и заговор на САЩ< /h2>

Разследващите журналисти провеждат свои собствени проучвания, за да разрешат „Северен поток whodunnit“, което води до понякога сензационни, макар и непотвърдени доклади.

Холандското военно разузнаване предупреди ЦРУ за украински план за взривяване на тръбопроводите три месеца преди атаката, съобщиха през юни холандската телевизия NOS и германските Die Zeit и ARD. The Washington Post направи подобно твърдение.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно отрече страната му да стои зад саботажа.

„Никога не бих направил това“, каза той пред германския вестник Bild, добавяйки, че „би искал да види доказателство“.

През март The New York Times написа, че американски служители са видели разузнавателни данни, показващи, че „проукраинска група“ е отговорна, без знанието на Зеленски.

Германските медии се съсредоточиха върху Андромеда, като репортери от списание Der Spiegel и телевизионен оператор ZDF пресъздадоха пътуването, което според тях е извършено от шестчленния екипаж.

Според техния доклад, фалшив паспорт, използван за наемане на платноходката, води обратно към украински войник, докато чартърната такса е платена от компания, регистрирана в Полша, свързана с жена в Киев.

През юни The Wall Street Journal съобщи, че Германия се опитва да съпостави ДНК проби, открити на кораба, „поне с един украински войник“. Вестникът също така каза, че доказателствата, открити при разследването, включват данни от радио и навигационно оборудване на Андромеда, сателитни и мобилни телефони и акаунти в Gmail, за които се твърди, че са използвани от извършителите.

Датските медии съобщиха, че руски военноморски кораб, специализиран в операции с подводници, SS-750, е ​​бил сниман близо до мястото на взривовете дни преди атаката.

Американският разследващ журналист Сиймор Херш съобщи през февруари, че САЩ стоят зад взривовете и че Норвегия е съдействала. Беше отхвърлено като „фантастика“ от Белия дом.

Беше ли операция с фалшив флаг?

Експертите не изключват операция под „фалшив флаг“ от страна на Русия, с улики, умишлено поставени, за да се прехвърли вината върху Украйна.

Андреас Умланд, анализатор в Стокхолмския център за източноевропейски изследвания, каза, че вижда Русия като „най-вероятния“ виновник.

Всяко предполагаемо участие на Киев в атака срещу енергийната инфраструктура на Европа може да застраши подкрепата на съюзниците, което би било от полза за Русия.

В същото време разрушените тръбопроводи биха могли да помогнат на Газпром да избегне искове за обезщетение за недоставен газ, въпреки че компанията не желаеше да държи крановете отворени преди взривовете.

Москва може да се е опитала „да убие два заека с един камък“, каза Умланд.

Кремъл категорично отхвърли отговорността.

Москва обвинява САЩ

Русия твърди, че САЩ стоят зад атаката, отбелязвайки, че саботажът е „възникнал след многократните заплахи за Северен поток от страна на ръководството на Съединените щати“.

През март руският президент Владимир Путин отхвърли аргумента, че Киев стои зад експлозиите, вместо това хвърли вината върху САЩ.

„Кой се интересува? Теоретично Съединените щати са заинтересовани да спрат доставките на руска енергия за европейския пазар и да доставят собствени количества“, каза той пред интервюиращ.

„Такава експлозия, толкова мощна и на такава дълбочина, може да бъде извършена само от експерти, подкрепени от целия потенциал на държава, която разполага със съответните технологии“, каза Путин.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР