Измерването и оценката на моделите на употреба на продукти, съдържащи

...
Измерването и оценката на моделите на употреба на продукти, съдържащи
Коментари Харесай

Намаляване на вредата от тютюна

Измерването и оценката на моделите на приложимост на артикули, съдържащи тютюн или никотин, съставлява предизвикателство по редица аргументи, като да вземем за пример все по-големия брой нови артикули, които излизат на пазара, неналичието на общоприети стандарти, термини и дефиниции за новите негорими артикули, както и известни ограничавания, произлизащи от това, че анализите са на база обявеното от самите консуматори. Въпреки тези провокации разбирането за това по какъв начин пълнолетните лица ги използват е от основно значение за оценката на евентуалното влияние на новите артикули върху публичното здраве спрямо стандартните горими тютюневи артикули като цигарите. Така че по какъв начин можем да подобрим разбирането и оценката остава наша цел и отсега нататък. Защо е значимо измерването на моделите на приложимост на даден артикул?Моделите на приложимост на даден артикул са значими, с цел да може да се мери дали той има резултат върху публичното здраве. Например за пълнолетните пушачи, които биха траяли да пушат, замяната на горимите цигари с научно потвърдени бездимни други възможности може да е метод да се понижи рискът за здравето им спрямо това да продължат да пушат. Рискът евентуално може да се понижи, тъй като при тези артикули, въпреки да не са без риск и да съдържат никотин, който води до пристрастяване, има излагане на по-малко токсични субстанции и в по-ниски концентрации спрямо цигарите.
Намаляване на риска

Най-добрият метод пълнолетните пушачи да понижат риска, обвързван с тютюнопушенето, е изцяло да спрат използването на тютюн и/или никотин. Но данните сочат, че доста пушачи не го правят1.
Реклама За тези пълнолетни пушачи, които биха траяли да пушат стандартни цигари, прекосяването на научно потвърдени бездимни други възможности би могло да понижи риска, обвързван с вредата от тютюнопушенето, а точно развиване на болести като рак на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и сърдечно-съдови заболявания, спрямо продължение на пушенето. Тези нови артикули биха могли да бъдат допълнение към напъните за надзор на тютюна и да станат част от една цялостна тактика за понижаване на вредата, допринасяща за публичното здраве. В последните години все по-голям брой пушачи минават от цигари на бездимни други възможности като електронни цигари, тютюн с нагряване или тютюн за орална приложимост за да понижат риска за здравето си спрямо продължение на пушенето. Много от тях стопират да пушат цигари и минават напълно на някой от тези негорими артикули, до момента в който други използват по едно и също време нови негорими артикули и стандартни горими артикули (цигари). Измерването на това до каква степен новите бездимни (негорими) артикули се използват извънредно или дружно с един или повече други артикули е значим фактор за установяване на въздействието, което тези бездимни артикули могат да имат върху обособения субект и върху популацията като цяло.
Като се има поради, че през последните 10 години бездимните артикули стават все по-широко публикувани, от основно значение е да се наблюдават и проучват моделите на използването им във времето, тъй че да се оценят измененията на въздействието върху потребителите и за популацията, като цяло. За да бъде направено това, би трябвало да се вкарат стандарти за категоризиране на моделите на приложимост на продуктите. Например може ли даден човек да се дефинира като пушач, в случай че пуши по една цигара месечно? Ако да, този сюжет не значи ли, че към бездимните артикули би трябвало да се ползва същият метод, с цел да може да се направи съпоставяне сред тях?

1 Smoking Cessation: Fast Facts | Smoking & Tobacco Use | CDC
Реклама
Накратко, с цел да разберем евентуалния резултат от тези артикули върху самостоятелното и публичното здраве, би трябвало да разберем първо по какъв начин те се използват. Затова би трябвало да намерим отговорите на няколко въпроса по отношение на моделите на приложимост, като да вземем за пример:
Пълнолетните пушачи, които минават на тези артикули, стопират ли да пушат цигари? Продължава ли едновременна приложимост на разнообразни тютюневи или никотинови артикули и какви? Кои типове артикули използват и по какъв начин ги използват - като периодичност и активност? Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Технологии 3 Строителство и парцели 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Технологии 2 Свят 3 Икономика Реклама Ето няколко образеца за това какъв брой са значими отговорите на тези въпроси. Ако даден пълновръстен пушач, който пуши по 20 цигари дневно, стартира приложимост на някоя от тези бездимни други възможности, да вземем за пример електронна цигара, той може да премине напълно на електронна цигара. Пълното прекосяване ще понижи излагането му на нездравословни и евентуално нездравословни субстанции и затова може да понижи риска за здравето му, обвързван с тютюнопушенето. Ако вместо това обаче този човек размени единствено част от потреблението си на цигари с използването на електронна цигара, т.е. употребява електронна цигара, само че в това време и пуши, да вземем за пример по 10 цигари дневно, той няма да може да се възползва изцяло от прекосяването.
За да могат пълнолетните пушачи да вземат осведомени решения, те би трябвало да са осведомени, че съществуват бездимни други възможности, и да имат достъп до точна и вярна информация както за изгодите, по този начин и за рисковете от тези артикули. Освен това на тях би трябвало да им се припомня, че най-хубавият избор, който могат да създадат, изрично е да спрат изцяло използването на тютюн или никотин.
Как да се оправим с провокациите, свързани с измерването на моделите на приложимост?Промяната в държанието и в навиците е сложен развой и в множеството случаи тази смяна не става незабавно или бързо. Затова делът на разпространяване на продуктите и моделите на приложимост би трябвало да се мерят постоянно и поредно, тъй че да се реализира схващане за измененията и трендовете с течение на времето. Тези данни ще дадат опция на учените и регулаторните органи да вършат постоянно оценка на евентуалното влияние, което научно потвърдените бездимни артикули биха могли да имат за обособения субект и за популацията като цяло. За да бъдат направени заключения за въздействието на новите негорими артикули върху публичното здраве, е значимо тези измервания да дават точни, съпоставими и надеждни данни. Затова учените, регулаторните органи и промишлеността би трябвало да обединят напъните си за определяне на общоприети стандарти за премерване на моделите на приложимост на продуктите, с цел да се обезпечава съпоставимост сред другите изследвания. След като бъдат въведени тези стандарти и практики, ще бъде допустимо данните за каузи на разпространяване и моделите на приложимост да се комбинират с друга информация от модели за въздействието върху публичното здраве от действителните условия и от епидемиологични изследвания. Тези значими принадлежности за оценка, взети дружно, могат да дадат по-ясна визия за въздействието на бездимните произведения за здравето на популацията. Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
КРАТКОСРОЧНИ ЕФЕКТИ ОТ ПРЕМИНАВАНЕТО ОТ ЦИГАРИ НА ПРОДУКТИ С НАГРЯВАНЕ НА ТЮТЮН НА ФМИ

Важно е да се знае, че отводът от приложимост на тютюн или никотин е златният стандарт за понижаване на вредата от тютюна.
Най-добрият метод да се избегне вредата от тютюнопушенето е човек в никакъв случай да не стартира да пуши. За тези, които към този момент пушат, прекъсването на тютюнопушенето е най-хубавото, което могат да създадат, с цел да понижат риска за здравето си. Ако човек не спре да пуши, тогава прекосяването на артикули без горене е по-добър избор от продължение на пушенето на цигари. Това е по този начин, тъй като хилядите нездравословни субстанции, открити в цигарения пушек и свързани със болесттите, дължащи се на тютюнопушенето, се образуват при горенето. Когато човек спре да пуши, рискът от поява на здравни положения и болести, свързани с пушенето, няма да бъде отстранен за една нощ, само че ще понижава последователно с течение на времето. Колкото по-дълго време е пушил индивидът и колкото по-голям брой цигари е изпушил за това време, толкоз по-голям ще е рискът за него. Именно затова е значимо пушачите да откажат пушенето допустимо най-скоро. След първите няколко дни от прекъсване на цигарите излагането на токсични субстанции понижава значително, а в границите на три до шест месеца хората могат да виждат понижаване на кашлицата и задуха.
Най-добрият избор за един пушач е да спре изцяло да пуши, само че за жалост не всеки пушач прави този избор. В последните години се създават различни на цигарите артикули без пушек, предопределени за тези пълнолетни пушачи, които другояче биха траяли да използват никотинови или тютюневи произведения. Изборът да се използват такива артикули е по-добър избор от продължаващото пушене, тъй като те не горят тютюна, само че е значимо за всеки артикул да има научно проучване и аргументация. Тук описваме данни за измененията, които настъпват в организма на пушачи в резултат на прекосяване на Платформа 1 - системата за нагряване на тютюн (СНТ на " Филип Морис Интернешънъл " ). Преди да се спрем по-подробно на изследванията, би трябвало да подчертаем, че бездимните други възможности, въпреки и евентуално по-малко нездравословни, съдържат тютюн или никотин и затова те не са без риск и водят до пристрастяване.

Намалено наличие на въглероден окис в кръвта
Въглеродният окис (CO) се освобождава в процеса на горене, да вземем за пример при горенето на една цигара. Когато пушачът вдишва от цигарата, CO навлиза в организма и алените кръвни кафези, които всекидневно придвижват О2, стартират вместо О2 да придвижват CO. Това понижава количеството О2, което се доставя в организма. CO се създава и естествено от организма, когато хемоглобинът, частта от алените кръвни кафези, която придвижва кислорода, се разпада. Продължителното излагане на ниски концентрации на въглероден окис, както е при пушачите, може да докара до утежняване на физическото положение, градация на атеросклерозата и развиване на сърдечно-съдови болести.
Само дни след прекосяване от цигари на Платформа 1 - Системата за нагряване на тютюна на ФМИ (СНТ), организмът е изложен на по-ниски концентрации на въглероден окис. Системата за нагряване на тютюн образува приблизително 98% по-малко CO спрямо цигарите. В клинични проучвания на ФМИ, извършени от Luedicke et al.1 и Haziza at al.2, при участниците, минали от цигари на СНТ, се следят доста понижени концентрации на CO, измерени в кръвта единствено 24 часа след прекосяването. Това понижение е съвсем същото като понижението, следено при участниците, които са спрели да пушат.

Намален оксидативен стрес и инфектиране

Оксидативният стрес настава при съществуването на прекалено много високореактивни молекули (оксиданти) в клетките - има дисбаланс сред оксиданти и антиоксиданти. Оксидативният стрес взе участие в развиването на сърдечно-съдови болести, деменция, хронично инфектиране и застаряване. Цигареният пушек усилва оксидативния стрес, тъй като в него има високи равнища на оксиданти, т.е. той понижава антиоксидантните отбрани. Спирането на пушенето спомага за понижаване на оксидативния стрес, както демонстрират измерванията на биомаркера 8-epi-PGF2 в изследване за прекъсване на пушене3 - златният стандарт за оценка на оксидативния стрес в организма4. След три месеца този биомаркер е понижен с сред 9.98% и 18.8% според от района при участниците, които стопират да пушат, спрямо базовите стойности.

В изследване за реакция на излагане5 след три до шест месеца от цялостното прекосяване на СНТ оксидативният стрес понижава спрямо продължаващото пушене на база статистическо значимо понижение в равнищата на биомаркера 8-epi-PGF2 в кръвта. Нивата на този биомаркер са понижени с 13.46% спрямо базовите стойности след три месеца. На шестия месец от изследването биомаркерът 8-epi-PGF2 в кръвта на групата на миналите на СНТ е с 6.8% по-нисък спрямо тези, които не престават да пушат. Макар че тази стойност не е статистически значима, тя демонстрира ясна наклонност за понижаване на оксидативния стрес спрямо продължаващото пушене.

По същия метод след три до шест месеца възпалението, дължащо се на тютюнопушене, понижава при миналите изцяло на СНТ спрямо участниците, които не престават да пушат. То се мери посредством броя на белите кръвни кафези в организма, който остава висок, до момента в който човек продължава да пуши. При участниците в изследването, минали на СНТ, се мери доста по-малък брой бели кръвни кафези: 0.475Gl/L и 0.420Gl/L след надлежно три и шест месеца спрямо продължаващото пушене.

1 Effects of Switching to the Tobacco Heating System 2.2 Menthol, Smoking Abstinence, or Continued Cigarette Smoking on Biomarkers of Exposure: A Randomized, Controlled, Open-Label, Multicenter Study in Sequential Confinement and Ambulatory Settings (Part 1) | Nicotine & Tobacco Research | Oxford Academic (oup.com)
2 Reduction in Exposure to Selected Harmful and Potentially Harmful Constituents Approaching Those Observed Upon Smoking Abstinence in Smokers Switching to the Menthol Tobacco Heating System 2.2 for 3 Months (Part 1) | Nicotine & Tobacco Research | Oxford Academic (oup.com) 3 JMIR Research Protocols - Biological and Functional Changes in Healthy Adult Smokers Who Are Continuously Abstinent From Smoking for One Year: Protocol for a Prospective, Observational, Multicenter Cohort Study 4 Reinterpreting the best biomarker of oxidative stress: The 8-iso-PGF2/PGF2 ratio distinguishes chemical from enzymatic lipid peroxidation - ScienceDirect 5 Effects of Switching to a Heat-Not-Burn Tobacco Product on Biologically Relevant Biomarkers to Assess a Candidate Modified Risk Tobacco Product: A Randomized Trial | Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention (aacrjournals.org) * PMI Research and Development. Evaluation of Biological and Functional Changes in Healthy Smokers After Switching to THS 2.2 for 26 Weeks Registered on clinicaltrials.gov: NCT02396381; B. A. Forey et al. The effect of quitting smoking on HDL-cholesterol - a review based on within-subject changes. Biomark Res 1(1), 26 (2013).
S. Bandeali, J. Farmer. High-density lipoprotein and atherosclerosis: the role of antioxidant activity; Curr Atheroscler Rep. 14(2), 101-7 (2012).
Подобряване на дишането и нормализиране на влошената белодробна функционалност
Белодробната функционалност се утежнява естествено и последователно с възрастта, само че пушенето форсира този развой. С течение на времето токсичните субстанции в дима може да увредят белите дробове дотам, че тяхната разтегливост понижава. Белите дробове може да се възпалят и в резултат на това през тях да минава по-малко количество въздух. Спирането на пушене може да понижи скоростта на утежняване спрямо продължителното пушене. Един от методите за премерване на белодробната функционалност е пробата ФЕО1, или проучването за форсиран експираторен размер. Чрез него се дефинира количеството въздух, което човек може да издиша за 1 секунда.

Шест месеца след цялостното прекосяване на СНТ потребителите може да почувстват усъвършенстване в дишането спрямо продължение на пушенето, което се дължи на редица фактори, един от които е фактът, че се създава и натрупва по-малко количество слуз. Нашите изследвания демонстрират, че изгодите за белия дроб като усъвършенствано дишане се демонстрират единствено три месеца след цялостното прекосяване. В изследване на ФМИ на реакция на излагане ФЕО (форсиран експираторен обем) бе измерен както в групата на миналите на системата за нагряване на тютюн, по този начин и в групата на продължаващите да пушат цигари. Клиничните данни сочат статистически значимо усъвършенстване след шест месеца при хората, които са минали изцяло на продукта, спрямо тези, които не престават да пушат цигари.
Подобрени равнища на холестеролПушенето на цигари трансформира метода, по който организмът метаболизира холестерола, което най-общо се показва в понижаване на положителния холестерол в организма. HDL (липопротеин с висока плътност) е прочут като " положителния холестерол ", тъй като този протеин улавя холестерола и други молекули в организма и ги транспортира към черния дроб (и някои други органи), с цел да бъдат изчистени от организма. По-високите стойности на HDL са свързани с по-нисък риск от атеросклероза. И назад, LDL (липопротеин с ниска плътност), прочут като " неприятен холестерол ", способства за натрупването на плака.
След три до шест месеца от цялостното прекосяване на СНТ равнищата на " положителния " холестерол се усъвършенстват спрямо продължение на пушенето. В изследвания на ФМИ и други* при участниците, минали от цигари на СНТ, се следят понижени равнища на биомаркерите за излагане на нездравословни субстанции и увеличени равнища на HDL, което понижава риска от струпване на плака. След шест месеца при участниците, минали на СНТ, се регистрира нарастване от 3.09 mg/dL на HDL, което е два пъти по-голямо от смяната, измерена на третия месец. Това нарастване се приближава до равнищата, регистрирани след прекъсване на пушене.
Подобрение на общия профил на здравен риск при прекъсване на цигарите и прекосяване към системата за нагряване на тютюнТова, което излиза наяве от горното систематизирано изложение на научните проучвания, е методът, по който общият профил на здравен риск при пушачите се усъвършенства с времето след цялостно прекосяване на СНТ. Виждаме по какъв начин при пушачите, минали на СНТ, понижават равнищата на въглероден окис, дишането се улеснява, кашлицата понижава и се усъвършенстват равнищата на холестерола. Разбира се, прекосяването от цигари на СНТ в никакъв случай няма да е по-добър вид за здравето на пушача от прекъсването на използването на всевъзможни артикули, съдържащи никотин или тютюн. Представените проучвания ясно демонстрират, че прекосяването на тази съответна бездимна платформа (СНТ) може да понижи вредата от тютюнопушенето и че въздействието за здравето на индивида от прекосяването към нея се натрупва с течение на времето.
Именно тази информация е повода ние да отстояваме изказванието, че прекъсването на пушенето е най-хубавият избор за пушачите, само че за тези, които другояче ще продължат да пушат, прекосяването към артикул с нагряване на тютюн, който е научно потвърдено, че може да понижи риска, е по-добрият избор от продължение на пушенето на цигари.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР