Излязоха два доклада с описание на щетите от наводненията и

...
Излязоха два доклада с описание на щетите от наводненията и
Коментари Харесай

Изявление от Кризисния щаб на Община Карлово

Излязоха два отчета с изложение на вредите от наводненията и нужните ограничения за превъзмогването им показа през вчерашния ден доктор Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово и ръководител на Общинския спешен щаб, на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев - ръководител на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет, предава  Кризисния щаб на Община Карлово .

В първия са разказани вредите в Карлово при наводнението от 22-23.08.2022. Кметът желае от Междуведомствената комисия да помогне за промяна и повишение на проводимостта на деретата " Меден дол “ и " Бешбунарско дере “, рехабилитация на 2 улици и реорганизация на злепоставен пътен сектор. Вторият отчет съдържа данни за провалите от наводненията в селата Богдан, Каравелово и Слатина. В тях Общината желае от страната помощ на два стадия. Първият стадий за Богдан включва възобновяване и подсилване дерето в селото, реорганизация на водопроводната мрежа, възобновяване на 4 моста в селото, реорганизация на 6 улици и възобновяване на моста Богдан – Московец. Във втория стадий са планувани създаване на мост Богдан – Московец и реорганизация на 6 улици. За с. Слатина Общината желае: на първия стадий – възобновяване на централното и дребното дере в селото, възобновяване на водопровода, възобновяване на краткотраен мост и по-късната му подмяна със железен, възобновяване на моста към гробищния парк, възобновяване на общинския път, възобновяване на моста над р. Стряма на пътя Розино - Слатина и реорганизация на 2 улици; на втория стадий – реорганизация на още 9 улици. Планът за справяне с вредите в Каравелово включва: на първи стадий – реорганизация на водопроводната мрежа, създаване на мост в селото и реорганизация на 7 улици; на втория стадий – възобновяване на мост в селото и реорганизация на още 5 улици. Освен това Община Карлово желае от държавното управление помощ за възобновяване на мост до с. Дъбене над река Мъртвица, за възобновяване на електрозахранването и уличното осветяване в селата Богдан, Каравелово и Слатина и за спешно подсилване на крайбрежията на р. Стряма и р. Мъртвица южно от с. Дъбене.

Повече от 118 единици едра, междинна и малогабаритна строителна техника разчистваха през вчерашния ден провалите от наводнението в карловските села Богдан, Каравелово и Слатина. В речните корита, по улиците и частните домове в засегнатите села работиха 39 камиона, 19 колесни комбинирани багера, 6 булдозера, 5 фадроми, 10 верижни багера, 5 щипки, 15 резачки, 9 бобката и други Голяма част от описаната техника е обезпечена от Кризисния щаб на Община Карлово, управителен от кмета доктор Емил Кабаиванов. Някои от машините оказват помощ на доброволчески принцип, а има и единици, наети от частни лица /предимно бобкати/.

На терен през вчерашния ден в засегнатите села бяха над 200 души доброволци от цялата страна, както и 142 военнослужещи. Работата на доброволците и военнослужещите беше координирана по места от 15 чиновници в общинската администрация.

Със заповед на министъра на защитата Димитър Стоянов, над 400 военнослужещи се включиха през днешния ден, 15 септември, във възобновяване на обитаемоте места, потърпевши от огромните наводнения в община Карлово. В аварийно-възстановителни действия в селата Богдан и Каравелово вземат участие 165 военнослужещи от Сухопътните войски, 100 от Командването за логистична поддръжка, както и по 50 индивида от Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специфичните интервенции.

По последни данни потърпевшите къщи в село Богдан са 147, в с. Каравелово – 132, във Войнягово – 82 и в с. Слатина – 34. Повредени и неизползваеми в четирите обитаеми места са общо 241 хладилника, 196 бойлера, 226 перални машини, 238 печки, 214 тв приемника и 10 фризера. От настаняване нуждаят 21 фамилии /6 от Каравелово, 10 от Богдан и 5 от Слатина/.

В Каравелово към момента не е възобновено водоподаването в обособени елементи на селото, екипи на ВиК не престават да работят. Дървесината, насъбрана от пороя в дворовете на хората, се събира в учебното заведение. Стопаните, които не желаят да бъдат разчистени дворовете им, резервират там струпаните дърва.

Полага се краткотраен тръбопровод в източната част на село Слатина, следва подземното оборудване да бъде тествано. Продължава да се работи по почистване на най-пострадалия от пороите регион, този на улица 12-та.

Водата в цялата община продължава да е негодна за пиянство и готвене. Здравните управляващи позволяват използването й единствено за битови потребности.

През миналото денонощие няма подадени сигнали за умрели животни. Приключи дезинфекцията в домовете на потърпевшите в Каравелово и Слатина. След упования огромен брой доброволци в почивните дни /17 и 18 септември/, през идната работна седмица експертите ще преценяват по кое време дезинфекцирането да бъде обновено.

Благодарим на всички, които се включиха в работата във вчерашния ден. Призоваваме доброволци от цялата страна да се свържат с Кризисния щаб и да вземат присъединяване дейностите по възобновяване на засегнатите села, пишат от щаба.

Благодарим на донорите, които подкрепят напъните на Община Карлово да се оправи с бедствието.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

Код за тип заплащане – 44 51 00

Председател на Кризисния щаб и кмет на Община Карлово

Д-р Емил Кабаиванов
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР