Изложбена зала 2Изложбата на Роси Рос и Адам Фекете Преходи

...
Изложбена зала 2Изложбата на Роси Рос и Адам Фекете Преходи
Коментари Харесай

Събития на територията на АККК „Сердика“ в рамките на коледното издание на Mish Mash fest

Изложбена зала 2

Изложбата на Роси Рос и Адам Фекете „ Преходи във времето “

05.12. – 30.12.2023.

Изложбата на Роси Рос и Адам Фекете „ Преходи във времето “ показва живописни произведения и исторически макети. Авторите сортират произведения свързани и предизвикани от мотото „ Преходи във времето “. В живописните платна се допираме до началото и водата, като нужни за съществуването на живите организми, каквито са и въздухът, и земята. Различни фигуративни положения припомнят и подчертават за истините и последствията от далечното и близко битие на индивида. Картините ни придвижват във времето и по едно и също време с това ни демонстрират какъв брой близо е всичко. Ние сме съвременници на един разтревожен свят в който всичко е допустимо. Духът ни кипи и пулсира в столицата София. Стара Сердика ни припомня за това всекидневно. Роси Рос и Адам Фекете са създатели с интерес към историята, умения в рисуването и вълнуващи с любовта към изкуството и хората.



Изложбена зала 3

Коледна изложба-базар " Дъгата в мен " на Таня Иванова-Тамиди

На идната коледна галерия базар ще може освен да видите най-новите претекстове и произведения на Тамиди, само че и да изберете вашите коледни дарове. В сбирката картини „ Дъгата в мен “ авторката представям своето чувство за Света посредством богата палитра от цветове и форми. Творческият капацитет на претекстовете в картините е разпрострат в посока на практическото им приложение  върху произведения и предмети от нашето всекидневие, обичай и просвета.



Археологическа експозиция „ Антична Сердика “

Детско ателие " Парцалените кукли през Античността ", взаимно със Сдружение за антични реконструкции " Mos Maiorum Ulpiae Serdicae "

16.12, Детски център към Археологическа експозиция " Антична Сердика ", 15:00-17:00 ч.

Всеки ще се съгласи, че детските играчки са се развили доста през годините, само че куклите остават неизменима част от детството през днешния ден, преди десетилетия, епохи... и хилядолетия.

В куклите отпреди 2000 години откриваме майсторство, въображение и внимание към детайла, които не престават да очароват и в този момент. 

Ще опитаме да повторим това майсторство и с късчета плат, прежда, конци и подръчни материали да създадем дрънкулка, въодушевена от една от най-големите групови находки на кукли, открита в Каранис, дн. Египет.

Регионалеен исторически музей - София, взаимно със Сдружение за антични реконструкции " Мос Майорум Улпие Сердице " провежда работилница " Парцалените кукли през Античността ", където ще научим повече за историята на куклите, за използването им като играчки, амулети и блага, и от подръчни материали ще си създадем кукла. А дали тя ще е играчка, талисман или подарък - изберете вие.

*Работилницата е подобаваща за възрастни и за деца над 7 години. Входът е свободен, а материалите се обезпечават от уредниците. Събитието е част от самодейността K-TRIO „ Изследователи в учебно заведение “.



 

Безплатни беседи в Археологическа експозиция „ Антична Сердика “

В края на годината от Регионален исторически музей – София сме Ви приготвили специфични, безвъзмездни фамилни беседи в Археологическа експозиция „ Антична Сердика “ (бул. „ Княгиня Мария Луиза “ 2А, до входа на метростанция „ Сердика 2 “).

Елате да видите някои от най-интересните проучени антични здания от нашия град и да научите повече за всекидневието на античните сердикийци.

17.12, от 11:00 и 13:00 ч.

Сборен пункт пред входа на експозицията

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР