Изложбата представя селекция от видео произведения от фонда на Софийска

...
Изложбата представя селекция от видео произведения от фонда на Софийска
Коментари Харесай

Утре- изложбата "#Коментар#Фикция#Документ" СГХГ

Изложбата показва селекция от видео творби от фонда на Софийска градска художествена изложба, коментиращи модерни обществени проблеми, годни за българското общество през последните години. Един от приносите на СГХГ към актуалното изкуство у нас е притежанието на над петдесет видеа, постъпили сред 2008 и 2018 година, което я прави най-богатата обществена сбирка на модерно видео изкуство в България.



 

Целта на изложбата е проучване на наличието на тази колекция, тъй като сама по себе си тя е отражение на тематиките, върху които са работили художниците от 90-те години на предишния век до в този момент. Въпреки огромното многообразие, като преобладаващ се откроява сериозният взор към съвременността, който е и връзката сред показаните работи. Някои от тях се занимават с по този начин наречената „ рецензия на институциите ” – главен израз в изкуството, определящ творби, които непосредствено разясняват художествените институции.

Други са насочени към политика, стопанска система, просвета, нрав, реклама, градска среда – всичко, което образува понятието „ модерна реалност ”. Принципът на селекцията в изложбата се управлява и от съществуването на разказ, може да се каже, че всички работи описват съответни истории. Както е особено за видео изкуството, и за разлика от киното и малкия екран да вземем за пример, тези истории могат да възпроизвеждат писмено случаи от живота или да съдържат художествени фикции. Но също по този начин художниците от време на време минават границата сред двете. Те може преднамерено да симулират документалност или да предизвикат подозрение от достоверността.

Изложбата се осъществя със съдействието на Гьоте институт.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР